2021.08.20. 15:27:09 10831 275

Segítsd a veséd! Vesetámogató ételek, és azok, amiket jobb kerülni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kiválasztószervek nagyon fontos szerepet játszanak az egészségünkben, munkájuk létfontosságú. Érdemes hát vigyázni rájuk, például az egészséges étkezéssel. A vesédet például támogathatod a megfelelő ételek fogyasztásával, sőt a vesekövességet is segíthetnek elkerülni, ha odafigyelsz!

Vese - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vese

A vese szerepe, hogy a vér apró molekulájú anyagait, tápanyagait megfelelő koncentrációban tartsa. A megfelelő ételekkel pedig segítheted optimális működését.

Mit egyek, hogy jó tegyek a vesémnek?

Áfonyát! Magas antioxidáns tartalma nem csak a sejtjeink fiatalságának megőrzésében segít, de a vese működését és megtámogatja. Önmagában, zabkásához, vagy smoothie-ként fogyasztva egyaránt egészséges, még akkor is, ha fagyasztva volt korábban.

Édesburgonyát! Magas kálium tartalma segít helyreállítani a szervezet só-víz háztartását. A hagyományos burgonyánál egyébként egészségesebb, tehát nem a vesénk az egyetlen érv mellette.

Kelkáposztát! A-, és C-vitamin, illetve magas rosttartalmának köszönhetően a kelkáposzta felpörgeti a veseműködést.

Brokkolit! Vesevédő hatású enzimjei akár párolt formában is segítenek a testednek.

Almát! Nagyon sok szempontból egészséges gyümölcs, ráadásul hazai, és az év bármely szakaszában könnyű hozzájutni. A vércukorszint-, illetve a koleszterinszint normál szinten tartásához járul hozzá többek közt, rost és pektin tartalmának köszönhetően. Ezzel pedig csökkenti a vesekárosodás esélyét.

Mitől alakul ki vesekő, és milyen ételek ronthatnak a helyzeten?

A vesekövet a vizeletben nem oldódó anyagok kikristályosodása okozza, tehát összetétele változó. Bizonyos táplálékok tehát negatív irányba befolyásolhatják a vesekő kialakulását vagy állapotát. Sokszor az egyébként egészséges ételekkel is oda kell figyelnünk a mértéktartásra, hiszen például a cékla, spenót, a rebarbara és a málna is elősegíti a vesekő kialakulását. Aztán ott vannak az alapvetően sem túl egészséges ételek, mint a sültkrumpli vagy az édesítők, amik szintén növelik a kockázatot. Meglepő, de a túlzott C-vitamin bevitel, vagy például, ha valaki patikai aszkorbinsavat (C-vitamint) fogyaszt tiszta, por formában, az is vezethet hosszabb távon vesekő kialakulásához. Kalcium és a foszfor Ezek kombinációja a vesekő ördöge szinte, a túlzott kalcium bevitel, például, ha sok-sok tejet fogyasztunk és nagy mennyiségű foszfort, halakból, üdítőkből, finomított és tartósított élelmiszerekből igen rossz kombináció lehet. A magas vérnyomást okozó táplálék és életmód sem vesebarátok, és hidratációra is oda kell figyelni. Ha ugyanis nem fogyasztunk megfelelő mennyiségű vizet, nincs, ami elszállítsa, úgymond kimossa vesénkből a le nem bomlott anyagokat.

Forrás: Femina

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?