2015.11.20. 08:29:04 9468 243

Sajátíts el 8 szokást a jobb munka-szabadidő egyensúlyért!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az, hogy valóban sikeres légy vállalkozóként vagy lényegében bármilyen munkában, sok áldozattal járhat. A szerencsésebbek a munkájukban is képesek feltöltődni, és az is egyfajta pluszt nyújthat számukra, ha olyan kollégákkal dolgozhatnak egy csapatban, akiket kedvelnek. De néha egy-egy vásárló vagy partnerrel történő beszélgetés is felüdülést adhat.

Munka és család - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Munka és család

Ennek ellenére szükség van az egyensúlyra. Ha folyamatosan a munkát helyezed előtérbe, előbb-utóbb ki fogsz égni. Íme 8 szokás, ami segíthet a munka és a szabadidő mérlegét egy kicsit a helyére billenteni!

1. Először is, tisztázzuk, hogy mit jelent az, hogy egyensúly!

Az egyensúly nem azt takarja, hogy az év 365 napjában mindig egálban kell lennie a munkának és a személyes életünknek. Ha most felállnál, és csak az egyik lábadra állnál, akkor sem esnél el, igaz? De hosszútávon azért biztonságosabb mind a két lábon állni. Pontosan így van ez a munka-szabadidő egyensúllyal, néha az egyik, néha a másik kerül előtérbe, és ez rendben van így.

2. Ne görcsölj, ha nem sikerül mindent egy nap alatt befejezned!

A céged nem fog csődbe menni, ha egy napig nem dolgozol, és nem fognak kirúgni a munkahelyedről, hogyha elmész egy hét szabadságra. Engedd le ezeket a félelmeket, és ne görcsölj akkor sem, ha valamit nem sikerül befejezni. Gondolj arra, hogy holnap is lesz nap, és senki nem csinálja meg helyetted a munkát. Ha a napi adag megvolt, elfáradtál, éhes vagy, stb, akkor pihenj és ne felejtsd el kielégíteni fizikai igényeidet sem!

3. A személyes tennivalóidat is tervezd meg!

Ha másként nem megy, akkor a személyes dolgaidat is tervezd meg. Írd be a naptáradba a sport, a randevú, a családi ebédek, születésnapok stb. időpontjait is, és kezeld úgy őket, mint bármelyik meetinget, hiszen éppen olyan fontosak. Ha a naptáradban helyet, illetve időt tudsz ezekre teremteni, akkor az életben is sikerülni fog!

4. Legyenek határok!

Ha a megrendelők, vásárlók illetve a kollégák hajlamosak akár este is rád csörögni, vagy akár a Facebookon is rád írnak, az azért van, mert Te hagytad kialakulni ezt a helyzetet. Legyen olyan időszak, amikor már nem vagy elérhető. Az esték és a hétvégék például kezdetnek jó megoldásnak tűnnek.

Az irodában is eszközölhetsz változásokat, ha mindenki hozzád szaladt eddig a kérdésével, és ez a szokás kezd frusztráló méreteket ölteni... (miközben mások problémáját oldod meg, a saját feladatodra nem marad idő). A legjobb, ha hivatalosan közlöd az érintett kollégákkal, hogy az időbeosztásod szűkösebb lett az utóbbi időben, így vegyék ezt figyelembe. A kérdéseikkel csak bizonyos időpontban vagy esetleg e-mailben keressenek téged.

5. Az otthonod is számít!

A hely, ahol élünk a karrierünk és a szabadidőnk szempontjából is kulcsfontosságú lehet. Egy nagy városban több lehetőség van, viszont lehetséges, hogy többet is kell utaznod, ami gyakorlatilag elvesztegetett idő. Természetesen változtathatsz lakhelyet a munkahelyed elhelyezkedése szerint, de ezt nyilván inkább a pénztárcád fogja meghatározni. Ha kiegyensúlyozottabb életre vágysz, egy kis város mindig jobb lehetőségekkel kecsegtet idő szempontjából, viszont a karriered itt háttérbe kerülhet. Természetesen bármelyik megoldást is választod, az lemondásokkal járhat. Rajtad áll.

6. Ne az idődet oszd be, hanem az energiád!

Ha megteheted, hogy magad osztod be, mikor dolgozol és mikor pihensz, akkor figyeld meg, hogy általában mikor vagy produktív és mikor pihennél helyette. Az emberek többsége délelőtt 10 után és a kora délutáni vagy kora esti órákban a legaktívabb, ezt lehetne kihasználni munkára. Amikor jobban tudsz koncentrálni, akkor gyorsabban megy a munka, így hamarabb szabadulhatsz a monitor elől. Tehát ahelyett, hogy az idődet osztanád be, és magadra erőszakolod a munkát, inkább a munkát oszd úgy be, hogy jobban passzoljon az energiaszintedhez. Egy fix munkaidős helyen is megteheted azt, hogy az unalmas, kevés energiát igénylő feladatokra helyezed a hangsúlyt, amikor nem bírsz fókuszálni, a fontos feladatokat pedig az éberebb időszakaidban oldod meg. Gyorsabban, hatékonyabban, mint bármikor!

7. Tervezd meg a szabadságokat is!

Akármilyen fontos személy vagy a cégnél, hidd el, nélküled is van élet, Te is elmehetsz nyaralni. De nem kell egy hetes üdülésekre gondolnod, néha egy nap is elég, hogy feltöltődjünk! Ha úgy érzed kezd lemerülni az elem, vegyél ki egy napot, és pihenj úgy, ahogy kedved tartja. (De könyörgünk, hogy ne hivatali ügyeket rendezz el ezen a napon!)

8. Oszd le a feladatokat!

Túl sok mindenre kell odafigyelned, a sok apró feladat vagy a „favágó” munka miatt nem tudsz a nagyobb jelentőséggel bíró dolgokkal foglalkozni. Tanulj meg delegálni! A feladatokat le is lehet osztani, és ez nem csak a munkahelyre igaz, hanem otthon is. A takarítás, a mosogatás, a bevásárlás, a porszívózás, a mosás, a teregetés, a csekkek befizetése is egy-egy feladat, amit nem feltétlenül csak te oldhatsz meg. Ha megteheted, akár bejárónőt is felfogadhatsz!

Forrás: foxnews.com cikke alapján írta kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...