2015.04.29. 08:00:00 9154 175

Rovinj - ahol a művészet és a történelem találkozik
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Rovinj egy igazi kis ékkő, amit nem szabad kihagyni, ha az Isztrián nyaralsz. Az imádni való horvát kisváros olaszos hangulattal rendelkezik, és a képzőművészek kedvelt tanyája. Tavasztól őszig sok a turista itt, de nem kezelhetetlen a tömeg, így bátran látogasd meg.

Rovinj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rovinj

Rovinj 592 kilométerre van Budapesttől. Megállás nélküli autózást alapul véve a menetidő kb. 6 és fél óra. A táv 502 kilométeren autópályás.

Rovinj Isztria, sőt, egész Horvátország egyik legszebb és legizgalmasabb kisvárosa. Mérete és látnivalói meglehetősen behatároltak. A városka hangulata jellegzetesen olaszos, noná hiszen Rovinj (Rovigno) valaha olasz település volt, és még ma is számos talján lakos él itt.

Rovinjban az utóbbi évtizedekben fiatal képzőművészek serege telepedett le, számos kis galéria, műterem és változatos, a giccs és a művészet különböző fokán álló ajándékbolt, valamint jó néhány bohém művészkávézó bizonyítja ezt. Bár sokszor fárasztó a turisták hömpölygő áradata, néha pedig joggal érezzük úgy, hogy afféle Szentendre féle lenyúlós kirakatvárosban járunk, Rovinj akkor is meglátogatásra érdemes. Régi házaival, szűk utcácskáival, tereivel, kikötőjével, hamisítatlan mediterrán hangulatával elvarázsolja a látogatót.

Tetszett:

  • A kikötőben horgonyzó megannyi különféle hajó színes kavalkádja
  • A város látképe a kikötőből és a tengerről
  • A dombnak fölfutó zegzugos utcák a mindenütt száradó ruhákkal
  • Az utca lépcsőjén ülve elfogyasztott finom kávé (a kávézóban a székeket megspórolták)
  • A tengeri herkentyűk gazdag választékából elfogyasztott ebéd
  • A kávézóból egyenest a tengerbe! – strandolás az óvárosban
  • Egy-két jópofa ajándékbolt

Nem tetszett:

  • A turisták nyüzsgő sokasága
  • Az éttermek árai
  • A parkolási feltételek
  • Hogy nincs sokfelé közkút és cipelhetjük a vizet magunk állandóan
  • A városhoz közeli strand- és kempingközpont lepusztult szocreál hangulata

Szállás

A főszezonban (július közepétől augusztus második feléig) meglehetősen nehéz megfelelő szállást találni, ezért célszerű ezt előre lefoglalni itthon utazási irodában vagy az Interneten. Egyébként számos szállástípus igénybe vehető a különböző kategóriájú szállodai szobáktól kezdve a kiadó apartmanokig, fél apartmanokig (valódi konyha és konyhafelszerelés nincs, maximum egy kis főzőfülke, tehát arra jó, hogy a reggelinket vagy egy levest elkészítsünk magunknak, azonban nagy, családi főzésekre nem igazán alkalmas). Az óváros kiadó szobái, apartmanjai természetesen drágábbak, és arra is föl kell készülnünk, hogy autó nem mindenhova mehet be, és előfordulhat, hogy az összes holminkat magunknak kell becipelnünk a sokszor nem is túl közeli parkolóhelyről. A várostól néhány kilométerre a tengerparton egy hatalmas kempingfaluban is bérelhetünk bungalót, faházat vagy lakókocsit, és sátrazni is lehet. A kemping tökéletesen felszerelt minden infrastruktúrával, van étkezési és vásárlási lehetőség is, a strand is jól kiépített, hangulata azonban kissé megkopott, mintha itt maradt volna a ’80-as évekből.

Étkezés

Rovinjban az éttermek árai nem sokkal, de azért egy kicsivel meghaladják az átlag isztriai árakat. Ennek ellenére érdemes beülni a számos étterem, pizzéria valamelyikébe. A belső kikötőben az öbölnél egymás hegyén-hátán sorakoznak a több nyelvű, fényképes étlapokkal csábító éttermek. Érdemes kipróbálni a haltálakat, a tengeri herkentyűket (különösen finom a tintahal és a rák, ezek mindig friss alapanyagból készülnek), de nagyon jók a tésztaételek és a pizzák is. A hagyományos balkáni húsételek (pl. plejskvica, cevapcici stb.) is finomak. Az árak a szomszédos éttermek közt alig különböznek. A pizzák ára viszonylag mérsékelt, de a legolcsóbbak a kikötőben néhány helyen megtalálható snack bárok, ahol tényleg fillérekért ehetünk hamburgereket, gyros-féleségeket és hasonlókat. Az óváros utcáiban is sok az étterem, itt mindenképpen érdemes megnézni az árlapot, sokszor egészen drága étterembe is belebotolhatunk. A túl olcsó hely is gyanús: ha nincsen tele, akkor ne is próbálkozzunk. Hiába olcsó, nem véletlenül kerülik el.

Látnivalók és programok

Májusban tartják a hagyományos Rovinj-Pesaro Regattát. A nagy népszerűségnek örvendő nemzetközi vitorlásversenyen számos ország sportolója indul el minden évben. Augusztus második vasárnapján szokták megrendezni a nagy rovinji művészeti vásárt, ahol helyi képzőművészek, elsősorban festők alkotásaiból lehet válogatni, az egész egy nagy szabadtéri show egyébként. Rovinj zenei élete is gazdag, a koncertszezon igazodik a főszezonhoz, a Rovinji Nyár elnevezésű rendezvénysorozat júliusban és augusztusban zajlik.

Rovinj legfőbb műemléke a Szt. Eufémia-Katedrális, a látnivalók azonban lépten-nyomon elénk bukkannak a várost járva.

A Rovinj-hoz legközelebbi természeti látnivaló a Lim-csatorna, amely egy tengerrel elöntött egykori folyótorkolat. Meredek, néhol akár száz méteres sziklafalak határolják, ezért fjordszerű jellege van, és hihetetlenül látványos. Rovinjból kocsival egy fektetett V betűt leírva érhetjük el, de végig is hajózhatunk rajta a számos kirándulóhajó valamelyikével, amely többek között Rovinjból is indul. Hajóval elérhető továbbá a városhoz közeli két kis turistacsalogató-sziget, a Katarina- és a Vörös-sziget, remek strandokkal, kávézókkal, éttermekkel, üzletekkel. A Katarina-szigeten búvárközpont működik.

Forrás: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...