2019.06.07. 11:27:32 9034 267

Pünkösdölésre várják a vendégeket Ópusztaszeren
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Már-már elfeledett hagyományokat, a Dél-Alföldhöz kapcsolódó szép népszokásokat elevenítenek föl pünkösd hétvégéjén az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, ahol hétfőn délután az is kiderül, ki nyeri el a pünkösdi király címet - tájékoztatta az intézmény marketingvezetője az MTI-t.

Ópusztaszer | Fotó: wikipedia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ópusztaszer | Fotó: wikipedia

Kodácz Csengele elmondta, hogy vasárnap és hétfőn is változatos programokkal várják a látogatókat, amelyek többségébe be is kapcsolódhatnak a vendégek.

A skanzenben kiderül, mi a titka a finom kalácsnak és az is, hogy készülnek a festett bútorok. A nomád parkban 10. századi tevékenységeket - kézi orsózás, rokkázás, nemezelés, szalagszövés - próbálhatnak ki a látogatók, a Szeri Gyógynövényházban pedig teákat kóstolhatnak. A rotundában kiállítás mutatja be a szegedi paprika gyártásának történetét. A hétvégén látható először az emlékpark új attrakciója, a Szer monostorának történetét bemutató háromdimenziós film.

Vasárnap a Cserregő Bábtársulás szórakoztatja több előadásán is a gyerekeket.

Hétfőn délelőtt a Por zenekar muzsikája csalogatja a skanzenbe az embereket, ahol Erős embör, dógos asszony, ügyes gyerök címmel látogatói próbákon mérhetik össze a vendégek képességeiket. Kora délután elkezdődik az ópusztaszeri gyerekek pünkösdölője, melyen fölelevenítik az ünnephez kapcsolódó dél-alföldi népszokásokat. Ezután következik a hétvége egyik leginkább várt eseménye, a pünkösdi király megválasztása. Az emlékpark nagyrétjén a környékbeli ifjak lóháton ülve teljesítenek különböző ügyességi feladatokat, végül egy vágtát követően kiderül, hogy a két legjobb versenyző közül kinek sikerül megszereznie a királyi címet jelentő koszorút. Idén először, a legények virtuskodását követően a leányok is megmutatják lovas ügyességi versenyükön, mit tudnak.

A kisebbeknek bábszínházi előadásokkal, mesekerttel, a nagyobbaknak népzenével és néptánccal is készülnek a szervezők.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...