2016.07.21. 10:28:01 45397 335

Próbáltad már a rozmaring teát vagy főzetet? – 5 ok, hogy megkóstold!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Illatos fűszernövényünk, a rozmaring sokkal többre képes mint az, hogy a krumplit vagy a sült húst ízesítsük vele, hiszen nemcsak izgalmas és finom ízű zöld fűszer, hanem sokoldalú gyógynövény is. A belőle készült gyógytea igazi csodaszer, amit ilyenkor nyáron friss rozmaringból is elkészíthetünk, de akár saját magunk ki is száríthatjuk, hogy mindig legyen otthon!

Rozmaring gyógytea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rozmaring gyógytea

Ha egy fűszer- és gyógynövényt egy istennőnek szentelnek, akkor nem lehet benne hiba. Már pedig a rozmaringot egyenesen Aphrodité, görög istennőnek szentelték az ókorban. A mediterrán vidékekről származó cserje illata, íze és hatása is földöntúli, de lássuk mire képesek a hosszúkás levélkék.

1. Élénkít!

Egy kávéskanálnyi szárított rozmaringból finom és illatos élénkítő teát készíthetünk. Adjunk hozzá forró vizet (nem kell együtt főzni), takarjuk le, majd 15 perc múlva szűrjük le. Ne feledjük, hogy a gyógyteák készítéséhez ne használjunk fém eszközöket. Naponta fogyaszthatjuk.

Nemcsak a tea, hanem a belőle készült fürdő is felfrissíthet! Ehhez 50 g szárított rozmaring levélre lesz szükség, amit 1 liternyi vízzel főzzünk fel, és áztassuk további fél órán keresztül. Ezután szűrjük le, és adjuk a fürdővizünkhöz. A gyógyfürdőket általában minimum 20-30 percig élvezzük, és utána nem törölközünk meg, hanem egy köntösben leszáradunk.

Mivel mind a teája, mind a fürdő élénkítő hatással lesz a szervezetre, ezért este nem ajánlott!

3. Reumára is beválhat!

A benne található illatanyagok és illóolajok, a kámfor, a borneol, a timol, a cineol serkentik a vérkeringést, elősegítik a jó emésztést, jó hatással vannak a szívműködésre, és még az izomgörcsökre is. Ezeknek köszönhető az élénkítő hatás, sőt, még a reumatikus fájdalmak is enyhülhetnek.

2. Rossz vérkeringés esetén is hatásos!

Ha alacsony a vérnyomásunk, gyakran szédülünk és rossz a vérkeringésünk, akkor a fent bemutatott rozmaring tea és fürdő jó hatással lehet a szervezetünkre. Tavaszi fáradtság esetén is kipróbálhatjuk.

3. Korpa ellen!

Ha egy jó erős rozmaring teát főzünk, és azzal öblítjük le a hajunkat hajmosás után, majd hagyjuk hatni 20-30 percig, azzal a korpának is búcsút mondhatunk. Erősíti a hajat is, táplálja és tisztítja a fejbőrt!

RozmaringRozmaring

4. Jó szíverősítő!

Készíthetünk belőle kivonatot is vörösbor segítségével, amely mindössze napi 3x1 kávéskanál elfogyasztásával hozzájárulhat a szívünk és érrendszerünk egészségéhez. A kivonathoz 40 g rozmaringlevelet öntsünk fel egy üvegben 1 liter, jó minőségű vörösborral. Érleljük egy hétig, majd mindig az étkezések után vegyünk be belőle 1 kis kávéskanálnyit.

A szív valamint az érrendszer erősítésére kipróbálhatjuk az alkoholos tinktúrát is. Ehhez 50 g rozmaring és 2,5 dl 70%-os alkohol elegyére lesz szükségünk. Az üvegben 10 napig érleljük, majd szűrjük le például egy kávéfilterrel. Külsőleg alkalmazzuk: ha szúrást érzünk szívtájékon, dörzsöljük be, de jó lehet még reumatikus fájdalmakra is, sőt idegbecsípődésre is kipróbálhatjuk.

5. Epegörcsökre is beválhat

Készítsük el a rozmaring teát a fent bemutatott módszerrel, és fogyasszuk étkezés után, ami megnyugtatja a gyomrot, az epét, a beleket, jó hatással van az emésztésre. Ha görcsöl az epénk, vagy más bántalmaink vannak, borogatást is készíthetünk, amit az epehólyag fölé helyezünk, és ott tartjuk, míg megnyugszik.

Extra gyógynövénykeverékek rozmaringgal

A következő keverékeket Timcsi gyógynövényes blogjának köszönhetjük:

Általános erősítésre

  • 40 g rozmaringlevél
  • 20 g galagonyavirág
  • 20 g orvosi angyalgyökér
  • 20 g fahéjkéreg

Ez a keverék erősíti a szívet és vérkeringést. javítja a vérellátást, élénkíti az étvágyat, segíti az emésztést. Betegségek utáni erősítésre is alkalmas. Egy evőkanál keveréket öntsünk le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni, amíg leülepszik. Naponta kétszer igyunk belőle.

Gyógyító fürdő

Rozmaringlevél, citromfűlevél, fahéjkéreg – 4-3-3 arányban összekeverve, 50 g keverék fél liter vízhez. Főzetet készítünk, amit leszűrünk és a fürdővízhez adunk.

Epebántalmak és hasgörcs ellen

  • 40 g rozmaringlevél
  • 20 g őrölt máriatövismag
  • 20 g borsmentalevél
  • 20 g katánggyökér

Ha kis kortyokban fogyasztjuk az ebből a keverékből készült teát, segít súlyos epepanaszok esetén. Rendszeres alkalmazásával megelőzhető a fájdalom. Igyunk meg naponta 2-3 csésze főzetet, amely 1 evőkanál forrásban lévő vízzel leöntött növénykeverékből készül.

Cikkünk tájékoztató jellegű, és nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, ajánlást vagy szakértő véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu, gyogynovenybazis.hu, hazipatika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?