2014.09.15. 18:00:00 10884 22

Piros: a hatalom és a szex színe
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A férfiak és a nők egyaránt vonzódnak a vörös színhez, mindkét nem kapásból a hatalomra vagy az erotikára asszociál, ha meglátja ezt a színt. Ez nem véletlen, hiszen ez a két dolog nem is áll olyan távol egymástól, hiszen ahogy tudjuk, amit nem a pénz irányít, ott a szex dominál.

Vörös ruha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vörös ruha

Számos pszichológiai kutatás készült már abból a célból, hogy kiderítse, mit is találnak vonzónak a nők a férfiakban. Ezek alapján tudjuk, hogy a nők szeretik a szabályos arcú, maszkulin vonású (határozott áll- és arccsonttal rendelkező), az átlagnál izmosabb, de nem túl izmos, az átlagnál magasabb, de nem túl magas, széles vállú, mély hangú férfiakat. A nem fizikai tulajdonságokat vizsgáló kutatások megállapították, hogy az érzelmileg stabil, intelligens, humoros, kedves és magas státuszú férfiak sokkal jobb esélyekkel indulnak a nőknél, mint társaik.

Az Amerikai Pszichológiai Társaság, több országon és kontinensen átnyúló kutatása ezúttal egy teljesen új szemszögből vizsgálta meg a nők vonzalmának tárgyát, vagyis a férfit. Megnézték, vajon mennyiben befolyásol egy nőt, ha a férfi pirosban van.

A piros mint a szerelem és a szexualitás színe nem új keletű felfedezés. De eddig elsősorban a férfiakra gyakorolt hatását vizsgálták. A vörös fehérnemű, rúzs, körömlakk, a piros lámpás negyed, a filmekben, színpadon a piros ruhás nő mind a csábítás jelképei. A piros ruhás férfiról azonban eddig senki nem szólt.

Pedig az osztrák, német, amerikai, brit és kínai kutatók közreműködésével készült tanulmány szerint a piros ugyanolyan hatással van a nőkre, mint a férfiakra. A nők azonban nem csak a szexre és a szerelemre asszociálnak, ha meglátnak egy pirosba öltözött férfit. Egy „vörös inges” férfi ugyanis a hatalmat és a magas státuszt is szimbolizálja.

Ez sem egy új felfedezés: történelmileg a piros több kultúrában és korban is a prosperitást, a jólétet szimbolizálta, azokat az eszközöket, melyeknek különös fontosságot tulajdonítottak, vörösre festették, a magas rangú emberek vörös ruhát viseltek. De ez ma is jelen van, a vörös nyakkendő erőt és hatalmat demonstrál, a vörös szőnyeget a fontos emberek elé terítik ki, a piros betűs ünnep pedig egy különleges alkalmat jelent.

De nem csak szociális beidegződésről van szó. Azon kívül, hogy az állatoknál is jelen van a hím példányoknál a vörös szín, az arc elpirulása is magyarázattal szolgálhat arra, hogy itt bizony biológiai folyamatok állnak a nők vöröshöz való vonzódásának hátterében. A tanulmány szerint ugyanis amellett, hogy az arc kipirosodása egészséges emberre enged következtetni (a magasabb karotinoid és magasabb véroxigén szint egészséges szervezetekre jellemző, ezek pedig hozzájárulnak a kipirosodáshoz), emellett a sikeresebb egyedek, állatoknál és embereknél egyaránt, magasabb férfi nemi hormonnal, vagyis tesztoszteron szinttel rendelkeznek, amely szintén hozzájárul a véráramláshoz.

És mikor pirosodik ki az ember? Ha versenyzik, valamilyen fizikailag vagy mentálisan megerőltető feladatot kell végrehajtania, ha fél vagy mérges, vagy ha jó hírt kap. Ezeket a jeleket tehát a nők, a nőstény állatokhoz hasonlóan, a versenyző, bátor, magát megmérettető, harcias, férfias férfiakkal társítják. Azok a férfiak, akik magasabb pozícióban vannak, gyakrabban mérettetik meg magukat, gyakrabban kerülnek olyan helyzetbe, ahol tanúbizonyságot kell adniuk mentális vagy esetleg fizikai rátermettségükről, többször „harcolnak” előléptetésért, magasabb fizetésért, emiatt magasabb a tesztoszterin szintjük és egészségesebbek is. (A tanulmány megjegyzi, hogy ha az embert zavarba hozzák akkor is elpirul, de ez állítólag másfajta pirosság, amit a nők képesek megkülönböztetni az előző, egészséges kipirosodástól...)

Ez a mostani kutatás éppen ezt vizsgálta meg: vagyis hogy ha piros ruhát visel egy férfi, azt automatikusan magasabb státuszhoz kötik-e a nők és ennél fogva vonzóbbnak találják-e. Az állatokkal folytatott kísérleteknél ezt eddig ugyanis külön vizsgálták, a nőstények vöröshöz való vonzódását és a vörös színt mint a sikeresség jelképét.

A kutatás során több kísérletet végeztek: az egyik alkalmával 25 férfit és 32 nőt kértek meg, hogy értékeljenek egy fehér férfi fekete-fehér képét, egyszer fehér, egyszer piros háttérrel, és válaszoljanak arra a három kérdésre, hogy mennyire találják vonzónak, mennyire jó nézni, és ha találkoznának vele élőben, vajon vonzónak találnák-e. A piros háttér csak a nőkre volt hatással: a kilenc pontos vonzósági skálán több, mint egy ponttal többet adtak a piros hátteres férfinak, ami szignifikáns különbségnek minősül.

Egy másik alkalommal egy egyszer zöld, egyszer piros pólót viselő férfit kellett értékelniük. Az 55 nőből álló csoport egy ponttal többet adott ugyanannak a férfinak, amikor piros póló volt rajta, mint amikor zöld, ugyanazon a kilenc pontos vonzósági skálán. Egy másik, öt pontos skálán is több pontot kapott piros pólóban: a kérdés ez alkalommal az volt, mennyire valószínű, hogy lefeküdnének a férfival.

Egy harmadik kísérlet során kifejezetten a sikerre voltak kíváncsiak a kutatók: a résztvevő hölgyek megállapították, hogy a kék pólót viselő férfi kevésbé valószínű, hogy sikeres, mint a pirosat viselő, amellett, hogy általánosságban és szexuálisan is kevésbé vonzó. Ugyanúgy, mint a következő kísérletben szereplő szürke inges férfi.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...