2024.05.07. 08:34:30 5049 206

Pilates, egy népszerű módszer, amivel erőre kaphatsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Pilates első szemrevételezésre semmiféle különösen nagyobb kihívást és izom-megerőltetést nem igénylő gyakorlatsornak fest. A kipróbálását tervezők ezért könnyen beleeshetnek abba a csapdába, mint amelyikbe maga Dwayne Johnson a „kőnyűvő”, a The Rock is belehuppant. Mégpedig a The Game Plan (magyarul: a Gyerekjáték) című családi vígjátékban, amikor a balettről elmarasztalóan beszélt. Nos, aki látta a filmet, az tudja, hogy később megváltozott a véleménye. De, hogy miért érdemes sort keríteni a Pilatesre, illetve ezt a mozgásformát a napi egészség-karbantartó gyakorlatok egyikévé tenni? Nézzük!

Pilates Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pilates Fotó:123rf.hu

A Pilates vagy Pilates-módszerként ugyancsak ismertté és kedveltté vált gyakorlatsort a torna, a jóga és a balett egyvelegeként is meghatározhatjuk. A gyakorlatok elősegítik a főbb izomcsoportok rugalmasan tartását, mindemellett pedig javítják a testtartást, az erőnlétet, a testtudatot és az egyensúlyt is. Amennyiben valamilyen edzési programba kezdenénk – különösen abban az esetben, ha valaki korábban soha, illetve már hosszú ideje nem végzett semmiféle mozgásformát – érdemes előbb konzultálni egy orvossal.

Joseph Pilates, a módszer feltalálója, az 1920-as években rádöbbent a modern élet egészségre gyakorolt negatív hatásaira – beleértve a helytelen testtartást és a fizikai egészségromlás kockázatát is – a saját testén „kísérletezve”, azon különféle mozgásformákat kipróbálva dolgozott a Pilates kifejlesztésén. Koncentrációt igénylő technikájával segített visszanyerni a valamilyen sérülést szenvedett sportolók, táncosok erőnlétét. Sokan azért kedvelik, mivel az izmokat nem kell kifulladásig megerőltetni – általában alacsony ismétlésszámmal (5-10 alkalommal), nagyjából 45-90 percig tartanak az edzések. Nem kell izzadtra ugrálni magunkat, hiszen a gyakorlatok egy részét a padlón kell elvégezni, továbbá a mozdulatsorok is – egy szakember közbenjárásával – kellőképpen személyre szabhatónak minősülnek. Ezt követően már kevésbé meglepő, ha kijelentjük: szinte bárki örömét lelheti a Pilatesben az egyéni edzőktől az élsportolókig, az alacsony edzési tapasztalattal rendelkezőktől az állapotos nőkig. Végezhető az otthon csendjében, azonban igény szerint ellátogathatunk a helyi szabadidős- és sportlétesítményekbe, Pilates stúdiókba is, ahol speciális gépeken is mozoghatunk.

Melyek a Pilates gyakorlatok egészségügyi előnyei?

A korábban is említett rugalmasság- és testtartásjavító tulajdonsága kiegészül azzal is, hogy a gyakorlatok révén erősödik a hasizom, a hátizom, valamint a csípő és a fenék. Előmozdítható a gerinc jobb stabilitása, optimálisabbá formálható a fizikai koordináció és egyensúly. Kellemesen ellazítható a nyak, a vállak és a hát felső része. Ízületi problémák, illetve mozgásszervi sérülések esetén ugyancsak biztonságos rehabilitációnak bizonyul ez a mozgástípus. A mozgások közötti mélylégzés technika fokozza a tüdőkapacitást és serkenti a keringést – ez pedig a stressz-kezelés során remek megoldást kínálhat. Továbbá élénkíthető vele a koncentráció. Az életmódváltóktól a haladó sportolókig egyaránt sikerrel és örömmel végezhető Pilates edzésforma számos test-fittentartó gyakorlatot és nyújtást tartalmaz, melyek végzése közben kimagasló hangsúly kerül a helyes légzési technikákra. A Better Health információi szerint: a megfelelő hatás eléréséhez érdemes hetente két-három alkalommal sort keríteni a Pilatesre. Az általános tapasztalat az, hogy 10-20 alkalom gyakorlatvégzést követően már tapasztalható és szemmel látható a testtartás javulása.

A fitball-labdával is végezhető Pilates például egyike a világ legnépszerűbb tréningjeinek – erről tanúskodik Colleen Craig is a Labdás Pilates-módszer című könyvében. Ebből megtudhatjuk azt, hogy a metódus segítségével: vastagodás nélküli szálkás izmokra tehetünk szert, javíthatunk az állóképességünkön, megelőzhetjük és gyógyíthatjuk is a fájós derekat, ellazulhatunk, sőt, még meg is fiatalodhatunk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...