2021.11.10. 17:45:00 8577 297

Pica: Egy ritka étkezési zavar nyomában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészségtelen étkezési szokások között van egy, amely meglepő módon a nem emberi fogyasztásra szánt dolgokhoz köthető. A bizarr táplálkozási zavar neve is legalább ilyen furcsa, ugyanis a nagyétkű szarka latin nevét (Pica pica) kapta meg.

Étkezési zavar árnyékában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étkezési zavar árnyékában

A táplálkozás olyan ösztönös cselekedet, amely az emberiség történetében hatalmas változáson ment át, hiszen a kezdeti időktől szinte napjainkig az éhezés volt inkább a jellemző, azonban most a bőség által nyújtott kísértés jelent veszély a tehetősebb társadalmakban. Az evés szorongáscsökkentő és jutalmazó aspektusa szintén befolyásoló tényező lehet a betegség kialakulásában.

A Pica étkezési zavarban leginkább érintettek köre

Nem csodálkozhatunk azon, hogy a Pica a világ azon országaiban a leggyakoribb, ahol nem jutnak megfelelő mennyiségű ételhez az emberek. Étel helyett jellemzően szappan, fogkrém, hamu, agyag, papír, vatta, fa vagy akár üveg kerülhet elfogyasztásra.

A Pica-szindrómát a kisgyermekeknél 1,5-2 éves korig sok esetben lehetne diagnosztizálni, ha eddig az életkorig nem a világgal történő ismerkedésé lenne a főszerep. Ha a gyerek nem hagy fel azzal, hogy mindenféle nem étkezésre való dolgot a szájába vegyen, akkor ez a rossz szokás viselkedési zavarra vagy érzelmi elhagyatottságra is utalhat.

A viselkedési zavar sokszor társul étkezési zavarral, emiatt szellemi fogyatékkal élők ugyancsak érintettek lehetnek a tápérték nélküli . Ilyen furcsa tárgyak utáni sóvárgás nagy számban a várandós nők körében is kialakulhat, elsősorban vashiányos állapotból kifolyólag.

A Pica veszélyei

Más étkezési rendelleneséghez hasonlóan ennél a zavarnál is hirtelen tör rá a betegre a kényszer, amely során nagy mennyiségű ehetetlen dolgot esznek meg. Így a Pica-szindróma leginkább az emésztőrendszerben idézhet elő problémákat; ilyen például a székrekedés, a hasmenés és különböző fertőzések kialakulása. Legsúlyosabb esetben nem kizárt, hogy az elfogyasztott tárgy kilyukasztja a belet vagy a gyomrot, emellett mérgezéshez is vezethet.

A Pica-szindróma kezelése

A betegség kiváltó oka legtöbb esetben lelki eredetű, amit legtöbb esetben pszichoterápiával próbálnak orvosolni. A kezelés során feltárják az étkezési zavar kiváltó okát, majd ezzel együtt a fizikai következményeket is gyógyítják. Az ásványi anyag hiány okozta Pica könnyebben és gyorsabban kezelhető, általában jól összeállított étrenddel és táplálék-kiegészítők szedésével.

Forrás: www.webbeteg.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.