2021.11.10. 17:45:00 8486 297

Pica: Egy ritka étkezési zavar nyomában
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az egészségtelen étkezési szokások között van egy, amely meglepő módon a nem emberi fogyasztásra szánt dolgokhoz köthető. A bizarr táplálkozási zavar neve is legalább ilyen furcsa, ugyanis a nagyétkű szarka latin nevét (Pica pica) kapta meg.

Étkezési zavar árnyékában - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Étkezési zavar árnyékában

A táplálkozás olyan ösztönös cselekedet, amely az emberiség történetében hatalmas változáson ment át, hiszen a kezdeti időktől szinte napjainkig az éhezés volt inkább a jellemző, azonban most a bőség által nyújtott kísértés jelent veszély a tehetősebb társadalmakban. Az evés szorongáscsökkentő és jutalmazó aspektusa szintén befolyásoló tényező lehet a betegség kialakulásában.

A Pica étkezési zavarban leginkább érintettek köre

Nem csodálkozhatunk azon, hogy a Pica a világ azon országaiban a leggyakoribb, ahol nem jutnak megfelelő mennyiségű ételhez az emberek. Étel helyett jellemzően szappan, fogkrém, hamu, agyag, papír, vatta, fa vagy akár üveg kerülhet elfogyasztásra.

A Pica-szindrómát a kisgyermekeknél 1,5-2 éves korig sok esetben lehetne diagnosztizálni, ha eddig az életkorig nem a világgal történő ismerkedésé lenne a főszerep. Ha a gyerek nem hagy fel azzal, hogy mindenféle nem étkezésre való dolgot a szájába vegyen, akkor ez a rossz szokás viselkedési zavarra vagy érzelmi elhagyatottságra is utalhat.

A viselkedési zavar sokszor társul étkezési zavarral, emiatt szellemi fogyatékkal élők ugyancsak érintettek lehetnek a tápérték nélküli . Ilyen furcsa tárgyak utáni sóvárgás nagy számban a várandós nők körében is kialakulhat, elsősorban vashiányos állapotból kifolyólag.

A Pica veszélyei

Más étkezési rendelleneséghez hasonlóan ennél a zavarnál is hirtelen tör rá a betegre a kényszer, amely során nagy mennyiségű ehetetlen dolgot esznek meg. Így a Pica-szindróma leginkább az emésztőrendszerben idézhet elő problémákat; ilyen például a székrekedés, a hasmenés és különböző fertőzések kialakulása. Legsúlyosabb esetben nem kizárt, hogy az elfogyasztott tárgy kilyukasztja a belet vagy a gyomrot, emellett mérgezéshez is vezethet.

A Pica-szindróma kezelése

A betegség kiváltó oka legtöbb esetben lelki eredetű, amit legtöbb esetben pszichoterápiával próbálnak orvosolni. A kezelés során feltárják az étkezési zavar kiváltó okát, majd ezzel együtt a fizikai következményeket is gyógyítják. Az ásványi anyag hiány okozta Pica könnyebben és gyorsabban kezelhető, általában jól összeállított étrenddel és táplálék-kiegészítők szedésével.

Forrás: www.webbeteg.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...