2018.05.13. 10:55:56 27698 339

Pehelypaplan, pehelypárna? – Így mosd ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van olyan ismerősöm, aki irtózik a madártolltól, így az életben nem lehetne rávenni, hogy pehelypaplannal takarózzon, vagy éppen ilyen töltetű párnára hajtsa álomra a fejét. Viszont ismerek olyat is, aki kifejezetten keresi, szereti ezt a típusú takarót, fej alá valót. A tisztításával viszont meggyűlhet a baja…

Pehelypaplan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pehelypaplan

Hacsak nem veszi figyelembe a lentebb írt tanácsokat, melyeket a brigitte.de oldalán találtunk összegyűjtve. Ezekből csemegézünk!

Milyen gyakran érdemes mosni?

A paplanokat legalább kétévente, a párnákat minimum évente illik kimosni. Különben:

 • összeállhat, összecsomósodhat bennük a „töltőanyag”, így pont az olyan fontos és lényeges melegítő tulajdonságát veszíti el

 • könnyen összegyűlhet a paplanban, párnában a házi por, amely atkák, bacik melegágya lehet

 • egy idő után már az illata sem lesz túl kellemes, úgyhogy nem szívesen bújunk be alá.

Beágyazásnál érdemes jól megrázni őket, alkalmanként pedig jól megszellőztetni, hogy csökkentsük a fent írt kellemetlen következményeket. (A beágyazás szükségességéről, vagy éppen feleslegességéről itt olvashatsz!)

Be a mosógépbe! De erre ügyelj!

 • Habár mosni lehet a pehelypaplant akár mosógépben is, arra érdemes odafigyelni, hogy kellően nagy méretű legyen a gép dobja (mondjuk minimum 5-7,5 kilogramm közötti).

 • Semmiképpen ne mossuk egyéb textíliákkal, ruhákkal a paplanunkat, párnánkat.

 • Válasszunk valamilyen finommosószert, vannak kifejezetten ilyen töltetű takarókhoz, párnákhoz valók!

 • Arról megoszlanak a vélemények, milyen hőfokon is érdemes mosni a pehelypaplant. Vannak, akik a teljes higiéniáért, „atkamentességért” a 60 ⁰C-ot ajánlják, míg mások szerint 30 ⁰C-nál magasabb hőmérsékleten nem érdemes mosni ezeket. Mindenképpen érdeklődjünk az üzletben, végső esetben a gyártótól, mit ajánlanak.

 • Ami biztos, hogy érdemes kímélő programot választani a mosógépen.

 • Ahogy már fentebb is írtuk, érdemes figyelembe venni a mosógép kapacitását, és nem teletömni a gép dobját! Ez a hatékonyság szempontjából nagyon is fontos! Inkább indítsunk több programot egymás után!

 • Ha nem szeretnéd, hogy mosás közben összecsomósodjon, összeálljon a toll a huzatban, dobj be mosáskor a gép dobjába 2-3 teniszlabdát. Ezek, ide-oda mozgásuknak köszönhetően megakadályozzák a csomósodást.

 • Az öblítő programot hagyd ki, az öblítő miatt csak összecsomósodna a töltőanyag!

Amire szárításnál érdemes figyelned!

 • Nem ajánlatos sem a friss levegőn, sem a napon szárítani a paplant, párnát, mert elveszítheti puhaságát, illetve összeragadhat a töltőanyag.

 • Ezek mellett kint szárítva az a veszély is fennáll, hogy némi por, szennyeződés is kerül a pihék közé, amit aztán a következő tisztításig nem szedünk ki.

 • Ha lehet, inkább zárt térben szárítsuk, kiterítve, egy kellően nagy ruhaszárítón!

 • Míg szárad, időnként rázogassuk meg, hogy a töltet ne csomósodjon össze benne!

 • Ha szárítógépben szárítanánk, 30 ⁰C-os hőmérsékletet válasszunk. Inkább többször indítsunk el egy rövid programot, így sokkal kíméletesebb lesz a szárítás folyamata.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Quiche, az „ezerízű” francia lepény

Lehet, hogy különösen hangzik, azonban a quiche kifejezéssel egy misztikus-thriller, a Kindred, magyarul: A rokonok, nézése közben találkoztam életemben először. Miközben a főszereplő, Charlotte, a muszáj-rokonlátogatás előtti lelki előkészületek közepette megemlítette a quiche-t, rögtön azon kaptam magam, hogy már nem is a filmet nézem, hanem azonnal kutakodni, keresgélni kezdtem, hogy mi lehet ez az ételféle, amit Charlotte és párja szerint a meglátogatandó rokonok elég sűrűn fogyasztanak.

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.