2018.05.13. 10:55:56 27454 339

Pehelypaplan, pehelypárna? – Így mosd ki!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van olyan ismerősöm, aki irtózik a madártolltól, így az életben nem lehetne rávenni, hogy pehelypaplannal takarózzon, vagy éppen ilyen töltetű párnára hajtsa álomra a fejét. Viszont ismerek olyat is, aki kifejezetten keresi, szereti ezt a típusú takarót, fej alá valót. A tisztításával viszont meggyűlhet a baja…

Pehelypaplan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Pehelypaplan

Hacsak nem veszi figyelembe a lentebb írt tanácsokat, melyeket a brigitte.de oldalán találtunk összegyűjtve. Ezekből csemegézünk!

Milyen gyakran érdemes mosni?

A paplanokat legalább kétévente, a párnákat minimum évente illik kimosni. Különben:

  • összeállhat, összecsomósodhat bennük a „töltőanyag”, így pont az olyan fontos és lényeges melegítő tulajdonságát veszíti el

  • könnyen összegyűlhet a paplanban, párnában a házi por, amely atkák, bacik melegágya lehet

  • egy idő után már az illata sem lesz túl kellemes, úgyhogy nem szívesen bújunk be alá.

Beágyazásnál érdemes jól megrázni őket, alkalmanként pedig jól megszellőztetni, hogy csökkentsük a fent írt kellemetlen következményeket. (A beágyazás szükségességéről, vagy éppen feleslegességéről itt olvashatsz!)

Be a mosógépbe! De erre ügyelj!

  • Habár mosni lehet a pehelypaplant akár mosógépben is, arra érdemes odafigyelni, hogy kellően nagy méretű legyen a gép dobja (mondjuk minimum 5-7,5 kilogramm közötti).

  • Semmiképpen ne mossuk egyéb textíliákkal, ruhákkal a paplanunkat, párnánkat.

  • Válasszunk valamilyen finommosószert, vannak kifejezetten ilyen töltetű takarókhoz, párnákhoz valók!

  • Arról megoszlanak a vélemények, milyen hőfokon is érdemes mosni a pehelypaplant. Vannak, akik a teljes higiéniáért, „atkamentességért” a 60 ⁰C-ot ajánlják, míg mások szerint 30 ⁰C-nál magasabb hőmérsékleten nem érdemes mosni ezeket. Mindenképpen érdeklődjünk az üzletben, végső esetben a gyártótól, mit ajánlanak.

  • Ami biztos, hogy érdemes kímélő programot választani a mosógépen.

  • Ahogy már fentebb is írtuk, érdemes figyelembe venni a mosógép kapacitását, és nem teletömni a gép dobját! Ez a hatékonyság szempontjából nagyon is fontos! Inkább indítsunk több programot egymás után!

  • Ha nem szeretnéd, hogy mosás közben összecsomósodjon, összeálljon a toll a huzatban, dobj be mosáskor a gép dobjába 2-3 teniszlabdát. Ezek, ide-oda mozgásuknak köszönhetően megakadályozzák a csomósodást.

  • Az öblítő programot hagyd ki, az öblítő miatt csak összecsomósodna a töltőanyag!

Amire szárításnál érdemes figyelned!

  • Nem ajánlatos sem a friss levegőn, sem a napon szárítani a paplant, párnát, mert elveszítheti puhaságát, illetve összeragadhat a töltőanyag.

  • Ezek mellett kint szárítva az a veszély is fennáll, hogy némi por, szennyeződés is kerül a pihék közé, amit aztán a következő tisztításig nem szedünk ki.

  • Ha lehet, inkább zárt térben szárítsuk, kiterítve, egy kellően nagy ruhaszárítón!

  • Míg szárad, időnként rázogassuk meg, hogy a töltet ne csomósodjon össze benne!

  • Ha szárítógépben szárítanánk, 30 ⁰C-os hőmérsékletet válasszunk. Inkább többször indítsunk el egy rövid programot, így sokkal kíméletesebb lesz a szárítás folyamata.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mi a méreted? – Számold ki hozzád illő hajhosszt!

Mielőtt fodrászhoz megyünk, eltervezzük, hogy most bizony ennyit meg annyit vágatunk majd a hajunkból, és itt nyíratjuk fel, meg ott, mert majd úgyis megnő, ha nem tetszik, és így tovább. No persze, mire odakerülünk a székbe, marad a „legyen csak 5 centi a végéből” stílus!:)

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.