2023.10.07. 17:49:22 7371 282

Pattanj fel a fémparipádra! A kerékpározás előnyeiről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Holland ismerőseim körében a sportos élet egyfajta örömfaktorként működik – legalábbis nekem ez volt a benyomásom velük kapcsolatban. Egyetlen alkalommal sem tapasztaltam, hogy esetükben képbe lépett volna a mozgás fontosságának megkérdőjelezése, vagy egyfajta muszáj-hozzáállás érvényesülése. A lehető legtermészetesebb megnyilvánulás volt a részükről, hogy például munkába, iskolába, ügyintézésre járáshoz legszívesebben és leggyakrabban a fémparipára ugrás mellett teszik le a voksukat.

Biciklizés a családdal - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Biciklizés a családdal

Éppen ezért nem lepődtem meg azon a kimutatáson, mely szerint a holland felnőttek átlagosan közel ezer kilométert tekernek egy esztendő leforgása alatt, a nagyobb mozgásigénnyel rendelkező tinédzserek pedig nemes egyszerűséggel megduplázzák a felnőtt kerékpározók által teljesített mérhető távot. Sőt, az idősek több mint 20 százaléka is szívesen indul útnak ezzel a sokak szívébe magát méltán belopott közlekedési eszközzel.

Az adatok és tapasztalatok fényében nem túlzás kijelenteni, hogy számukra a biciklizés jóval túlnyújtózik sporteszköz mibenlétén és életstílussá nő. A Boat Bike Tour beszámolója szerint a holland pozitív biciklimániát a körülmények is kivitelezhetőbbé és élvezhetőbbé formálják, hiszen:

  • az országban több mint 35 ezer összkilométernyi kerékpárút biztosítja az akadálymentes biciklizést

  • a 17 millió lakost számláló Hollandiában 22 millió kerékpárt tartanak számon

  • a holland kisgyerekek pedig a „bakfiets”megoldásnak (kerékpár-utánfutók és teherbiciklik) köszönhetően igen korán megízlelik e lábtekerészeti sport örömeit

  • a holland tanintézményekben minden tavasszal elvégeznek a diákok egy kerékpáros vizsgát, melyben elsajátítják a biciklivel közlekedés (alap)szabályait – mindez pedig azért is remek ötlet, mivel a középiskolás diákok zöme kétkerekűjével teszi meg az akár 15 kilométert is számláló távolságot az iskoláig és vissza

  • a jól megtanított és betartott kerékpáros szabályoknak köszönhetően a balesetek is minimálisak.

Mindezek az adatok elgondolkodtatóak, sőt motiválóak is lehetnek sokak számára. Ha pedig arra is kiterjed a figyelmünk, hogy a rendszeres fizikai aktivitással – legyen szó bármilyen mozgásformáról: a sétától a kerékpározásig – megkímélhetjük magunkat az elhízástól, a különféle mentális betegségektől, a szív- és cukorbetegségtől, vagy éppen az ízületi gyulladástól, akkor még inkább vágyunk a mozgásra.

A napjaink home office-ban töltött ülőórái kellő odafigyelés hiányában, nagyban megnövelhetik az egészségügyi problémák kockázatát. Ennek kivédése érdekében akár a kerékpározást is beiktathatjuk a napi mozgásrutinunkba – hogy például bizonyos elintézendőinket ezzel a sporteszközzel vitelezzük ki. Ez a mozgásforma ugyanakkor nem korosztályfüggő, ellenben szórakoztató, költséghatékony és környezetbarát megoldást kínál. A pedálozás optimális izomedzést biztosít, pozitív hatással van az állóképességre, igény és erő függvényében lehet alacsony és magasabb intenzitású is, a fitten maradás és a fittebbé válás egyik legkiválóbb módja.

A kerékpározással kivitelezhető aerob tevékenységnek – melynek során a szív- és érrendszer, valamint a tüdő is megedződik – köszönhetően jobb izomerőt, ízületi mobilitást és rugalmasságot nyerhetünk. Mindemellett pedig csökkenti a stressz- és testzsírszintet egyaránt, javítja a testtartást, megerősíti a csontokat, fokozza az anyagcserét.

Ha célul tűztük ki a fogyást, akkor javasolt az egészséges táplálkozással kombinálni a kerékpározást mint mozgásformát, és abban az esetben, ha egyenletesen kerékpározunk, úgy óránként akár 300 kalóriát is elégethetünk. Amennyiben az intenzitást növeljük, akkor mindez 400 és 1000 kalóriaégés per órát is eredményezhet, ez pedig elég nagy motiváció ahhoz, hogy már ma felpattanjunk fémparipánkra és edzéstől izzadt boldogságban rójuk az utakat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...