2015.11.08. 10:45:45 11074 299

„Őszi éjjel izzik a galagonya…”
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

„… izzik a galagonya ruhája.” No, hát nagyjából ennyit tudtam a galagonyáról, gyermekkoromtól egészen mostanáig: hogy egy gyermekvers, vagy gyermekdal főszereplője. Pedig „művészete” mellett az „orvostudományban” szerzett érdemei sem utolsóak.

Galagonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Galagonya

Egy kis háttér

Európa és Szibéria erdeinek és legelőinek lakója ez a hosszú életű, 2-3 méteresre megnövő, szúrós, szerteágazó ágú cserjeféle. Illatos, fehér virágai, tavasszal (április, május) pompáznak.

Fészekrakóknak ideális

Szúróssága ellenére madarak kedvelt fészkelőhelye. Sőt, kamraként sem utolsó. A tövisszúró gébics például előszeretettel szúrja fel tüskéire az aznapi, a következő napok menüjét, néhány jóltáplált rovar formájában.

Ahogy elkészítheted

Lehet belőle mondjuk…

… tea

Virágos hajtásvégéből készülhet a forró ital, melyeket kb. negyed órán át áztatunk, majd leszűrjük.

… tinktúra

Ehhez szükség lesz két csészényi cseresznyepálinkára és egy csészényi virágos ágvégre. Utóbbit egy mozsárban összetörjük, beleöntjük a pálinkába és körülbelül 30 napig fénytől védet helyen érleljük. Ha letelt az idő, leszűrjük.

… szívlekvár

Ehhez a galagonya bogyójára lesz szükség, nagyjából 1 kilogrammra, illetve ízlés szerinti vízre és cukorra. Miután a bogyókat megtisztítottuk, nyomkodjuk szét őket és öntsük fel annyi vízzel, hogy nagyjából a harmadáig ellepje. Ehhez kerüljön a cukor. Így főzzük puhára az egészet. Ha megvan, törjük át szitán, és folytonos kevergetés mellett, lassú tűzön sűrűsítsük be. Gőzöléssel tartósítható.

Amiért érdemes használni

Időskori szívpanaszok esetén segíthet, illetve a szívizmok degenerációs megbetegedése ellen is jó. Jó szíverősítő és szívnyugtató hírében áll, koszorúér-betegségek esetén fogyasztása kifejezetten ajánlott. A szívizom vérellátását serkenti, csökkenti a vérnyomást és értágító hatással is bír. Ha kialakulóban lévő érelmeszesedésünk van, azt visszaszorítja, és segít enyhíteni a vérkeringési problémákat.

Pontosan ezen szívproblémák esetén vethető be a fent már írt tea, aktuális gond esetén napi 2-3 csésze is fogyasztható belőle, ha csak megelőzésként iszogatnánk, heti egy alkalommal tegyük ezt. Vízhajtó hatását szintén teájának köszönhetjük, ilyenkor napközbeni hörpölgetése a javasolt. A galagonya tinktúra 20 napon keresztüli, napi kétszer egy mokkáskanálnyi, lehetőleg étkezések előtti fogyasztásával megelőzhető a magas vérnyomás, a szívritmuszavar és az ideges szívdobogás. Hogy szívünk sokáig jól működjön, évente egyszer megismételhető ez a kúra. A központi idegrendszerre hatva a szorongás, rövid légzés, szédülés, az ideges görcsök is orvosolhatóak vele. De jó fülzúgásra, stresszoldásra.

Nőknek minden korban

Kismamák is fogyaszthatják, ám a változókori tüneteket, hangulatváltozást, hőhullámokat is kezelhetjük vele.

Orvosi konzultáció szükséges

Mivel a szív különböző megbetegedései szakorvosi felügyeletet is igényelnek, mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal, mielőtt alkalmaznánk a galagonyát bármilyen formában. De megbeszélés szükséges akkor is, ha épp kismamaként töltjük napjainkat.

Forrás: gyorgytea.hu, hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...