2016.09.03. 11:15:55 11387 298

Őszi betegségek a megfázáson túl
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha beköszöntenek az őszi, nyirkosabb napok, szinte természetes, hogy több fogy a "papírzsepiből", mentolos cukorkákból, meg a mindenféle, megfázás elleni szerekből. De sajnos egyéb veszélyek is fenyegetnek minket, ha „itt van az ősz, itt van újra.”

Őszi Őszi "depi"

Ha jobban megfigyeljük, vannak tipikus „szürke” betegségek még a náthán, köhögésen kívül.

Szürke nappalok, szürke életkedv

Ahogy a nappalok rövidülnek, a napsütéses órák száma csökken, jókedvünk, vidámságunk, a nyárra jellemző lendületünk úgy hagy alább, és lesz úrrá rajtunk a szürke napok okozta enyhe, rosszabb esetben erősebb depresszió. Ám ha odafigyelünk az étkezésünkre, egészséges, de tápláló falatok után nyúlunk, szakítunk időt a mozgásra, és nem hanyagoljuk el barátainkat, vagyis járunk társaságba, szórakozni, máris sokat tettünk az őszi „depi” elkerüléséért. Persze, ha súlyos a helyzet, forduljunk szakemberhez, de ez már tényleg csak a legutolsó megoldás legyen.

Vigyázz a pocakodra!

Az ősz beköszöntével gyakoribbá válnak a gyomor- és bélpanaszok. Ennek egyik oka, hogy a nyirkosabb, hidegebb időjárás miatt hajalmosak vagyunk túlenni magunkat, és legtöbbször a zsírosabb, nehezebb ételekre esik a választásunk. Próbáljunk egyensúlyt tartani az étkezésünkben is, persze, lehet néha „bűnözni” egy-egy „vaskosabb” falattal, de azért többségében törekedjünk az egészséges étkek fogyasztására. A finom gyümölcsökről, zöldségekről se feledkezzünk meg ezekben a hónapokban sem.

A nyárnak vége…

… de az allergiaszezonnak sajnos nem. A parlagfű „áldásos hatásától” egészen októberig szenvedhetünk, de a fekete üröm, illetve egyéb libatop- és csalánfélék is megkeseríthetik az őszi napokat.

Itt az őszi kirándulások ideje

És vele együtt sajnos még mindig nem kerülhetjük el a kullancsok, egyéb rovarok támadását. Fontos, hogy minden kisebb vagy nagyobb szabadtéri program után nézzük át testünket, gondosan ügyelve a hajlatokra, hogy még időben elcsípjük a nem kívánt látogatókat.

Kezdődik az iskola…

… és a rövidebb szünetet tartó ovik is megnyitják kapuikat. Ezzel együtt újra elkezdődik a gyerekek immunrendszerének edzése: egy-egy lázas, náthás nyavalya villámgyorsan végigfut az egész csoporton, osztályon. Hiába, a gyerekekben nagy az összetartás.:-) A megfázásos betegségekkel együtt néha bárányhimlőből is jut otthonra, például a kisebb testvéreknek, vagy a piros pöttyöket eddig elkerülő szülőknek. Arra ügyeljünk, hogy felnőttkorban ennek a lefolyása már hosszadalmasabb, sőt, a szövődmények is gyakoribbak. Érdemes utánajárni a védőoltás előnyeinek, hátrányainak.

Ha itt fáj, meg ott fáj

A gyerekek mellett az idősebb korosztálynak is megvannak a maga „mumusai” ebben az évszakban. A hideg, nyálkás, nyirkos idő miatt az ízületi gyulladások, fájdalmak gyakoribbak.

Női gondok

Ha a nyarat meg is úsztuk egyéb női fertőzés nélkül, ősszel sem lazíthatunk. A könnyelműen vett öltözködéssel, a lábbeli nem megfelelő megválasztásával könnyen felfázhatunk. A csini topok, szandálok ideje lejárt, zárt, de legalábbis zártabb, vastagabb talpú cipő, réteges öltözködés „dívik” ilyenkor. Ne feledkezzünk meg az egészséges, szénhidrát- és cukorszegény étkezésről, az alkohol kerüléséről és a napi 2-3 liter folyadék elfogyasztásáról sem.

Forrás: life.hu, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...