2016.06.16. 14:10:20 15001 376

Örök nyári kedvenc: a kovászos uborka!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nyár, akkor cserkó, meggy, barack, dinnye, grillezés és kovi ubi – persze nem feltétlenül ebben a sorrendben és így együtt. :) Mindenesetre a legtöbbünk számára a kovászos uborka a finom, frissítő nyári ízek egyik biztos szószólója. Tudtad, hogy nemcsak ízletes, de valójában nagyon egészséges is?

Kovászos uborka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kovászos uborka

A bélbolyhok is meghálálják a fogyasztását!

A fermentált, azaz erjesztett ételeket már a táplálkozás tudomány is elismeri. Az erjesztésnek köszönhetően a jótékony baktériumok elszaporodnak az ételben, és fogyasztásuk igazán egészséges. Segíti az emésztést, megvédi a belet a kórokozókkal szemben és összességében jótékony hatással vannak a szervezetünkre. Gyomorrontásra és más, immunrendszerünket gyengítő betegség esetén érdemes ezekből egy kicsit többet fogyasztani.

Egyes tanulmányok szerint azok között kevesebb a cukorbeteg is, akik szeretik a joghurtot. A klimax idején a hőhullámok enyhítésében is segíthetnek, valamint gyomorfekély és hangulatingadozás esetén is jól jöhetnek az ilyen élelmiszerek, sőt, akár az agyműködést is serkenthetik. Természetesen minden ember más és más, így garantálni nem lehet, hogy azonos hatással lesz mindenkire egyes élelmiszerek, élelmiszercsoportok fogyasztása, de egy próbát megéri tenni.

Az erjesztett ételek közül népszerű és nagyon egészséges a savanyú káposzta, a kefír, a joghurt, a savanyú káposzta és a kovászos uborka.

A kovászos uborka népszerűsége tehát nem csupán az ízének köszönhető! Szezonálisan érdemes elkészíteni és bőséggel fogyasztani.

A kovászos uborka receptje

Míg abban egyetért a nagy többség, hogy a kovászos uborka egészséges, addig a tuti recept az mindenki számára más lehet. Mi most egy alapreceptet közülünk, néhány jó tanáccsal és kiegészítéssel.

Alap recept – 5 literes üveghez

  • 2-2,5 kg kovászolni való uborka
  • kb. 3 liter víz
  • literenként 2-3 púpos evőkanál só
  • Nagy csokor kapor
  • Kovászos kenyér, 3-4 vastag szelet

Forraljuk fel a vizet sóval. Közben alaposan tisztítsuk meg az uborkát, mossuk le, és sikáljuk át egy dörzsi szivaccsal. Vágjuk le a két végét, és ha nagyok, akkor készítsünk rajtuk függőleges bemetszéseket – úgy hogy ne essenek szét, a két végét ne vágjuk be, csak középen.

Az üvegbe állítva, szorosan egymás mellé, majd fölé tesszük az uborkákat, közé tesszük a kaprot (ez kerülhet alulra, a sorok közé vagy az uborkák közé is), illetve, ha más fűszert is szeretnék használni, akkor azt is. Az üveg tetején maradjon hely a kenyér szeleteknek. Amikor elfogyott az uborka, és a fűszerek, akkor fedjük be a kenyérrel, és egy kicsit nyomkodjuk le. A vizet egy kicsit hűtsük vissza, majd öntsük fel vele az üveget, úgy hogy mindent fedjen, a kenyeret is. Ezután mehet rá a kistányér. :) Az üveget tegyük ki a szabadba, nem kell, hogy tűzze a nap, mert akkor túlforrhat, elég neki, ha jó melegben van. Kb. 3 nap alatt elkészül, de nagy melegben hamarabb is. Ha úgy látnánk, hogy időközben fogyna a víz, töltsünk utána, mert különben kiszárad – ehhez félre tehetjük a maradék sós vizet.

Ezután vegyük le a kovászos uborka tetejéről a kenyereket, a kaprot. Mossuk át az uborkákat és tegyük tiszta edénybe, vagy üvegbe. A levet szűrjük rá sűrű szövésű szűrővel, és tároljuk a hűtőszekrényben.

Extra fűszerek és tippek:

Az alap kovászos uborkát fokhagymagerezdekkel, babérlevéllel, tormával, fekete borssal, mustármaggal lehet tovább fűszerezni. Van, aki a kenyér helyett öreg burgonyával fedi le, ennek az előnye, hogy nem kell szűrni, és lisztérzékenyek is ehetnek belőle. További jó tanács, hogy az uborka legyen friss szedésű, így robogós marad kovászosan is.

Forrás: hazipatika.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...