2024.04.26. 12:46:02 4469 197

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.

Színes ruhák - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Színes ruhák

Már kisgyermekként megtanítják nekünk, hogy minden tettünknek vannak bizonyos előjelű következményei. Ugyanez érvényesíthető a divatra is, hiszen sokan nem vitatják a tényt, mely szerint az öltözködésünknek is vannak, illetve lehetnek kihatásai – ezen belül is különösen a „fast fashion”, vagyis a gyors divat gyakorol nagyobb (negatív) befolyást a környezetünkre, mint azt elsőre gondolnánk.

Intő jelek

Az Amerikai Kémiai Társaság szerint az elmúlt két évtized során a divatgyártás a duplájára növekedett, mely – a jelenlegi tempótartás mellett – 2050-re akár meg is háromszorozódhat. Annak ellenére, hogy a legtöbb gyorsdivat-termékkel nem vagyunk megelégedve, az olcsóságára hivatkozva – gyakran kényszerűségből és szükségből – vásároljuk és használjuk azokat. Aztán következik a legrosszabb: a satnya anyagminőség miatt rövid idő alatt használhatatlanná feslő ruhaféléket eldobjuk. Nem beszélve arról, hogy egy felmérés szerint a gardróbszekrényekbe zsúfolt öltözékek nagyjából 20 százalékát soha nem hordjuk, és egy-egy lomtalanítási időszakban ébredünk csak rá arra, hogy milyen temérdek mennyiségű egyetlen alkalommal sem használt termékkel vesszük körbe magunkat. Az impulzusvásárlásnak a nap minden órájában hozzáférhető online vásárlási lehetőség sem tesz/tett jót.

A Mckinsey & Company multinacionális stratégiai és vezetési tanácsadó cég adatai szerint az emberek ma nem kevesebb, mint 60 százalékkal vásárolnak többet, mint a 2000-es évek elején tették. Ezzel önmagában nem is lenne gond, ha nem lépne képbe az a kiábrándító megfigyelés, hogy mindössze feleannyi ideig használják megvásárolt ruhaféléiket. A nők több mint 40 százaléka érez késztetést arra, hogy valami újat kellene vásárolnia, miután kilépett az otthona ajtaján.

A Gitnux független piackutató platform is felhívja a figyelmet a fenntartható divat fontosságára, mivel a becslések szerint a világ népességének tovább növekedése ezt elengedhetetlenné teszi (2030-ra 2,3 milliárd lehet bolygónk lakóinak száma). A legfontosabb kimutatásokat figyelembe véve: a divatipar a globális szén-dioxid-kibocsátás 10 százalékáért felelős, ezért szükséges azonnali lépéseket tenni a környezeti hatások csökkentése érdekében. Meglátásuk szerint a fenntartható divatra nem szabad úgy tekintenünk, mint egy újabb trendre, hanem létszükségletre, mely alapvető a bolygónk jövője szempontjából. A ruhaiparban használják fel a textíliák 60 százalékát, ám az ezekből készült termékeknek több mint 70 százaléka a hulladéklerakókban landol. Ezek a számok rávilágítanak arra, hogy egyelőre a textíliák többségét nem hasznosítják újra, mely tovább súlyosbítja a globális hulladékválságot.

Tippek a fenntarthatóbb és etikusabb öltözködés nevében

Reménykeltő, hogy ma már világszerte többen figyelnek a divat fenntarthatóvá tételére. Lássunk néhány gyakorlati tippet mindehhez:

  • Érdemes csak minőségi, tartós ruhákat vásárolni - az áruk hosszú távon meg fog térülni, és a viselésük is kellemesebb. Gondoljunk arra, hogy az olcsóbb változatok csak feleannyi ideig viselhetők.

  • Keressünk fenntartható, etikus divatmárkákat, melyek amellett, hogy környezetbarát megoldásokkal élnek, egyediek is.

  • Szerezzünk be többévszakos ruhaféléket, melyek az év több szakában is viselhetőek.

  • Éljünk a „megveszem, szeretem, viselem” hozzáállásával, így egyetlen ruhánk sem fog árválkodni a gardrób rejtett részein.

  • Felejtsük el a „használd, majd dobd el” elkeserítő módszerét – tanuljuk meg magunk (fel)javítani a ruháinkat, így még tovább használhatjuk azokat, ráadásul tetszésünk szerint át is alakíthatjuk azokat.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...