2020.11.13. 15:59:00 13573 228

Olaj nélküli fritőz - tényleg jó?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyos ételeket hosszú évtizedek óta fritőzben, olajsütőben tartottunk praktikusnak kisütni a serpenyős módszer helyett. Ma már választhatjuk az olaj nélküli verzióját is. Tényleg helyettesíti a fritőzt a forró levegős sütő?

Fritőz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fritőz

A sült krumpli, rántott husi, rántott sajt, halrudacska, mint olajban kisütve a legfinomabb – sőt, kifejezetten ez az elkészítési módjuk. Kapni persze olyat, amit sütőben is elkészíthetünk, de az ritkább és nem is pontosan olyan az íze, állaga a végén, mint forró olajban megmártózó társának. A forró levegős sütő, azaz olaj nélküli fritőz áthidalhatja ezeket a problémákat.

Egészségünk védelmében biztosan megéri váltani

A forró levegős sütők, ahogy a nevükben is áll, forró levegővel váltják ki az olajat. Ez hatalmas előny, hiszen a napraforgó olaj sok telített zsírsavat tartalmaz, elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségekhez vezethet gyakori fogyasztása. Amellett pedig a többször felhasznált sütőolaj növelheti a daganatos megbetegedések kockázatát is. Viszont mivel a hagyományos olajsütőbe sokszor 3-4 liter olaj is szükséges, nem cseréli az ember minden használat után.

Nem szárad ki az étel?

Ez talán a legfontosabb kérdés, hiszen jót akarunk enni, egészségesen. A kiszáradás ellen érdemes befújnunk olaj spray-vel a sütni kívánt élelmiszereket. Így az ennivaló nem fog olajban tocsogni, nem szívja meg magát, kívül roppanósra, belül puhára sül. Válasszunk egészséges olajok, például extraszűz olívaolajok közül: még így is jóval kevesebbet költünk majd rá, mint a hagyományos fritőzbe kerülő nagy mennyiségű, egészségtelen változatra.

Légkeveréses sütő mellé, minek?

Bizony a légkeveréses villanytűzhely is alternatíva, tepsiben egy rétegben, sütőpapírra terítve, olajjal finoman kenve vagy befújva is megsüthetjük azt, amihez korábban olajsütőt használtunk. A forró levegős fritőz annyiban szerencsésebb, hogy a felmelegedési és sütési idő nagyjából a harmadára csökken, mint a légkeveréses sütő esetén.

A fritőz takarítás mumusa

Olajsütőt takarítani időigényes, macerás, ragacsos, és viszonylag kevés alkatrész van, amit mosogatógépben lehet tisztítani. Olaj mentes verziójának általában csak a tartályát kell takarítanunk, ami viszont mehet a gépbe.

+1 Pro-Tipp

Az olajmentesben lehet sütit sütni! Hogyha nincs légkeveréses sütőnk otthon, ez is egy megváltással ér fel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...