2023.07.23. 12:40:41 6176 224

Okosotthon prók és kontrák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha az okos jelzővel ellátott eszközökre és otthonokra gondolunk, előbb-utóbb eljátszunk azzal a gondolattal, hogy mindaz, amit ma a technológiai csúcsként definiálunk, milyen képet fog festeni magáról a közeli és távoli jövőben? A futuristák egész biztosan előrukkolnak néhány sziporkázó elmélettel, bravúros jövőbe tekintéssel.

Okosotthon irányítása - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Okosotthon irányítása

Egy kis izgalmas és elgondolkodtató ízelítő mindebből nem árthat…

A dinamizmusban és a technikai haladásban megingathatatlanul hívők elképzelése szerint a jövőben a gépeknek és a tudománynak köszönhetően rengeteg időnk jut majd a számunkra legkedvesebb tevékenységekre és legértékesebb emberekre. Ám mindez csupán az okos jövő kezdete. Egyes futuristák szerint végre megvalósul az emberiség egyik legmerészebb régi vágya: a teleportálás képessége. Ugyanakkor többet megtudunk az atomok és molekulák működéséről – mi több, profitálhatunk is ebből a tudásból. Meglehet, hogy az űrutazásra olyanképpen fogunk tekinteni, mint a Jurassic World szereplői a dinoszauruszokra – tehát idővel „szokványos” jelenségként kezeljük mindezt.

Mindezekhez képest fényévekre vagyunk a néhány évtizede még csúcstechnológiaként szemlélt videomagnótól, és elképedve a fejünkhöz kapunk arra gondolva, hogy mindaz, ami ma „csúcs”, az nemsokára avíttá, elavulttá válik. De kanyarodjunk is vissza e röpke utazásból az okosotthonok világába, az internet révén egymáshoz kapcsolódó háztartási berendezésekhez és eszközökhöz. Mely innovatív megoldásnak köszönhetően egy okostelefon vagy számítógép segítségével vezérelhetjük otthonaink fűtés-hűtését, biztonsági rendszerét, világítását és természetesen a szórakoztatásunkat szolgáló eszközöket egyaránt.

A becslések szerint világszerte nagyjából 300 millió okosháztartásról beszélhetünk. Amerikában több mint 60 millió háztartás használ okoseszközöket, akik évente átlagosan közel 1200 dollárt hajlandók invesztálni mindebbe. A statisztikák arról árulkodnak, hogy az intelligens technológiával aktívan élők 60 százaléka úgy vélekedik az okoseszközökről, mint amelyek pozitív hatást gyakorolnak a mindennapi életükre. Azonban nem feledkezhetünk meg azon 75 százalékot felölelők csoportjáról sem, akik bizalmatlanul, kétkedve tekintenek korunk ezen vívmányára.

A korszerűsítő törekvések legtöbb esetben magukkal hozzák a pró és kontra érvek garmadáját. Az okosotthonokkal járó előnyök és hátrányok között példaként a következők szerepelhetnek:

Előnynek bizonyul:

  • a kényelem, hiszen a hangvezérlésű vagy gombnyomással működtethető és beállítható készülékek egyértelműen komfortosabbá teszik az otthonokat, egyszerűbbé formálják a mindennapi feladatok elvégzését

  • a távolléti funkcióknak köszönhetően, ha éppen nem tartózkodunk otthon, akkor is kikapcsolhatjuk az égve hagyott lámpát, bezárhatjuk a nyitva felejtett ajtót, vezérelhetjük a fűtést vagy hűtést

Kontra:

  • a megfelelő előzetes tájékozódás hiányában esetleg olyan eszközöket vásárolhatunk, amelyek egymással nem jól illeszkednek, funkcionálnak

  • az internet időnkénti kimaradása, hiánya átmenetileg használhatatlanná teheti az okoseszközöket

  • gyakran a kényelem mellett a sebezhetőség is képbe léphet, hiszen előfordulhatnak kiberbiztonsági incidensek is, amikor a hackerek potenciálisan hozzáférhetnek pl. a biztonsági rendszerekhez.

A technológiával való lépéstartás fontos, azonban az okoseszközök beszerzése előtti nulladik lépésként nem árt aktiválni a tudatos vásárlói hozzáállásunkat sem. Ezzel egy sor kellemetlen és frusztráló helyzet útjába gátat gördíthetünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...