2020.09.17. 13:07:40 9866 221

Oda vagy a padlizsánért? Tedd el télire!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A padlizsán egyike a nagy vízválasztó ételeknek – lehet imádni és utálni, de ritka, hogy valaki közömbös legyen iránta. A lila tök rajongói nyáron nem győzik enni, hiszen utána hosszú böjt következik hiszen még a gondos háztartásvezetők is legfeljebb padlizsánkrém formájában találkozhatnak vele ősszel és télen. Vagy mégsem?

Padlizsán - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Padlizsán

Grillen sütve, rántva, padlizsánsalátának joghurttal elkészítve vagy padlizsánkrém formában kenyérre kenve szereted? Akkor bizonyára szomorúan veszed tudomásul minden évben a szezon végét, hiszen azt követően alig lehet valahol kapni és akkor sem az igazi az íze, ellenben az ára az egekbe szökik. Idén gondolkodj előre! Padlizsánkrémet tél közepén is készíthetsz, ha már most megsütsz és meghámozol hozzá néhány darabot és úgy, egészben beteszed a fagyasztóba. Télen pedig csak előszeded, kiolvasztod és már keverheted is a finomságot a szokásos receptjeid alapján.

Hoztunk viszont két kiváló receptet, amivel a padlizsánkrémen túl is bespájzolhatsz a lila finomságból télire!

Zöldséggel töltött padlizsán tekercs

Szükség lesz hozzá az alábbiakra:

1 kg padlizsán 2 db közepes sárgarépa 1 db erős paprika 4 gerezd fokhagyma zöldfűszerek ízlés szerint 10 szem fekete egész bors

… és a pácléhez:

  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • fél evőkanál 10%-os ecet

Vágjuk fel a padlizsánt héjával együtt vékony szeletekre. Ezt akár zöldséghámozóval is megtehetjük. Sózzuk be és hagyjuk állni 20 percig. Ezt követően alaposan öblítsük át, majd papírtörlővel itassuk le a nedvességet róla. Szeljük fel a paprikát is, a sárgarépát pedig reszeljük le. Olívaolajjal kenjük ki a serpenyőt és a vékonyra vágott padlizsán szeleteket pár percig süssük rajta. Mindkét oldalukat aranybarna színig pirítsuk.

Terítsük ki a szeleteket, majd halmozzuk rájuk a paprikából, sárgarépából és a zöldfűszerekből készült tölteléket. Tekerjük fel szorosan és helyezzük előzőleg csírátlanított befőttesüvegbe. Minden tekercs sort követően tegyünk egy gerezd fokhagymát és pár szem borsot is, majd, ha az egész üveget megtöltöttük, adjuk hozzá a cukrot és az ecetet is. Töltsük föl az üveget forrásban lévő vízzel és zárjuk rá a fedelét. Dunsztban hűtsük ki, fogyasztásig tároljuk hűvös helyen!

forrás

Aszalt padlizsán – azaz a vega bacon

Kelleni fog:

  • 1 padlizsán
  • só, bors, őrölt pirospaprika
  • olívaolaj
  • grill fűszerkeverék

Az elkészítés épp úgy kezdődik, ahogy a fenti zöldséggel töltött verzióé. Vékony szeletekre kell vágnunk a zöldséget. Hámozó használatával tökéletes és egyenletes vastagságot kaphatunk. Keverjük össze az olívaolajat a fűszerekkel és egy kenőtoll használatával alaposan pácoljuk be a szeleteket. Ezt követően tegyük aszalógépbe és hagyjuk egészen roppanós állagig száradni. Ha aszalógép nem áll rendelkezésre, sütőben is készíthetjük. Ekkor alacsony fokozaton, kb. 70 Celsius fokon, résnyire nyitva hagyott sütőajtóval dolgozz. Aszalás közben érdemes időnként átforgatni a szeleteket, a gépben megcserélni a tálcákat.

A tökéletes állag elérését követően hagyjuk kihűlni. Vegán főzelékfeltétnek, pástétom, köret vagy saláta mellé kínálva, de még rántotta kiegészítőjeként is isteni.

forrás

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...