2022.01.13. 13:00:00 8961 244

Nem para a parafa: A bornyitás 3 különböző módja
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ahogy idősödünk, változik a személyiségünk és az ízlésünk is. Az édes italok helyett egyre többször kapjuk magunkat azon, hogy bor kerül a pohárba az ünnepi vacsora mellé. Nemesedünk, akár a bor. Aki nem volt járatos a bornyitásban, most picit gondban lehet, hogy is álljon neki, de pánikra semmi ok: a borfogyasztás ezen része sem ördöngösség.

Bornyitás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Bornyitás

Első próbálkozásra bizony beleforgácsolódhat egy kevés parafa az üvegbe, ami, valljuk be, elég kellemetlen dolog, de ez is elkerülhető! Tanuljuk meg együtt, mi a helyes nyitja a három leggyakoribb bornyitó típust!

1. A szárnyas dugóhúzó használata

Fóliavágó hiányában próbáljuk inkább kézzel eltávolítani a védőfóliát, mert a konyhakések hamar elcsúszhatnak az üvegen, nem kívánt és súlyos sérülést okozva. A dugóhúzó hegyét helyezzük a parafa közepére és a palackot erősen tartva kezdjük el becsavarni az eszközt. Miután az úgynevezett szárnyak két oldalt teljesen felemelkedtek, mindkét kezünket használva nyomjuk is le azokat, aminek a hatására a parafadugó kiemelkedik az üvegből.

2. A borkulcs, avagy a pincér dugóhúzó alkalmazása

A vékony, hordozható és viszonylag olcsó eszköz fóliavágó részét helyezzük a borosüveg nyakára a fólia alja fölé kicsivel. (Ha hagyunk rajta egy keveset belőle, akkor a borcseppek kevésbé hamar nyargalnak majd végig a palack oldalán.)
Ezzel a késes résszel vágjuk be a fóliát, de még ne távolítsuk el azt a palack és a dugó tetejéről. A dugóhúzó csavaros részének hegyét helyezzük minél pontosabban a parafadugó közepére, és miközben az üveget stabilan tartjuk, forgassuk el a dugóhúzót az óramutató járásával megegyező irányba.
Amikor körülbelül elérünk a parafa alsó egyharmadához, engedjük le a kart és a csuklópánt bemélyedését illesszük a borosüveg pereméhez. A kart egyfajta emelőként használva húzzuk felfelé a dugót.

3. Bornyitás elektromos bornyitóval

Győzödjünk meg arról, hogy a használni szándékozott eszköz valóban fel van-e töltve, majd fóliavágó segítségével bontsuk meg a védőfóliát. Ezután helyezzük a dugóhúzó hegyét a parafa közepéhez és nyomjuk meg a bornyitó gombját, miközben a palackot erősen, a bornyitót pedig egyenesen tartjuk.
A bornyitó gombjának ismételt megnyomásával eltávolítható a parafadugó a palackból. Ezután már csak annyi dolgunk lesz, hogy a bornyitóról eltávolítsuk a dugót.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...