2021.02.25. 17:22:35 12408 300

Nem csalás, nem ámítás: így lesz a használt olajból mosószappan!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A sütésből visszamaradt olajtól érthető módon a lehető leghamarabb megszabadítanánk a konyhánkat, ám semmiképpen se öntsük azt a lefolyóba! Akár a saját flakonjába visszaöntve, elvihetjük a használt sütőolajat az erre kirendelt benzinkutakhoz, vagy felhasználhatjuk valami különlegesre is!

Mosószappan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosószappan

Miután láttam azt a cikket, ami a London alatt húzódó hatalmas zsírhegyről szól, a sütéshez felhasznált olajat is elkezdtem környezetbarát módon összegyűjteni. Azonban nemrégiben ráakadtam egy igazán különleges megoldásra, amivel egészen más útra terelhetjük az olaj sorsát!

Mosószappan használt sütőolajból

Hozzávalók: 1 kg használt olaj, 150 gr NaOh (nátrium hidroxid/lúgkő), 380 ml víz, opcionálisan a kedvenc illóolajad is belekerülhet.

Előkészületek: Gumikesztyű, szájmaszk és teljes testet takaró ruházat, amit mindenképp viselni kell! Legyen előkészítve a kezünk ügyébe rozsdamentes (jó magas falú) lábas és keverőkanál, mérleg, botmixer, befőttesüveg, szilikonos forma, lapát és sütőpapír. Egy konyhai hőmérő is nagyon hasznos!

A mosószappan elkészítése

Lassú tűzön melegítsd össze az olajat (és zsírokat) kb. 45 fokosra, nem szabad felforralni! A kezednek legyen kicsit meleg, de korántse égesse!

A befőttes üvegbe töltött vízbe óvatosan adagold bele a kimért lúgkövet. Ezt az oldatot üvegestől azonnal tedd bele hideg vízzel töltött edénybe vagy a mosogatóba, és hűtsed az olaj hőjével azonos hőmérsékletűvé. A nátrium hidroxidot először jól keverd el, majd a tetőt rácsavarva hagyd kihűlni a keveréket.

A már azonos hőmérsékletűvé alakított hozzávalókat vigyázva öntsd össze, majd egy botmixer segítségével érj el pudingos állagot. Ekkor keverhető hozzá a kiválasztott illóolaj. (Leginkább a citrusok és a levendula ajánlott.) Ezután már csak az előkészített szilikonformába kell adagolni a szappan alapanyagát, hogy sütőpapírral és konyharuhával is letakart állapotban 24 óra alatt kihűlhessen és megszáradhasson. Amennyiben szükséges, feldarabolható, majd 4 heti érlelés után – akár mosogatásra is - használható a szappanunk!

**Figyelem! **

A művelet nagy odafigyelést igényel, emiatt zárj ki minden zavaró tényezőt – gyerkőc és háziállat semmiképp se legyen a közeledben - mielőtt nekiállsz, és készíts elő minden olyan dolgot, amire menet közben szükséged lehet! Az elkészült (ipari mennyiségű) szappant mosogatáshoz tudod a leggyorsabban felhasználni, de fontos tudni, hogy a sütés során keletkezett vegyületek a szappanosodás során sem távoznak az olajból, így javasolt mosogatáskor is kesztyűt viselni!

Forrás: utajovobe.eu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?