2020.03.06. 14:18:13 8483 257

Ne csak a rétest nyújtsd: a nyújtásról dióhéjban
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A bemelegítés, a mozgás és a nyújtás szentháromságáról már általános iskolai testnevelés órán hallanunk kellett. Ami igaz, az igaz: míg a bemelegítésre szántak némi időt, a nyújtás valamiért mostohagyermek maradt. Ha eddig hanyagoltuk is, most tudjunk meg mindent arról, hogy miért és hogyan nyújtsunk!

Nyújtás, sportolás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyújtás, sportolás

Nyújtania nem csak az élsportolóknak szükséges a sportsérülések elkerülésének érdekében! Ami miatt rendszeresen illene nyújtanunk az egyrészt az, hogy az izmok karbantartása nélkül azok megrövidülhetnek, és ennek egészségtelen mellékhatásaként beszűkül a mozgástartományunk. A kisebb mozdulatoktól öregesnek fogunk tűnni.

Másrészt a felboruló izomegyensúly kimozdítja az ízületeket is a megfelelő helyzetükből, ami fájdalommal és ízületi kopással egyaránt járhat. A nyújtás jótékony hatásai:

Javítja a koordinációnkat, a testtartást, továbbá az izmok vérkeringését. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a jobb anyagcsere miatt könnyebben gyógyuljunk fel sérüléseinkből.

A nyújtás fajtái:

1. Aktív nyújtás

Ennek során a nyújtandó izmok ellenizmainak segítségével végezzük a nyújtást. 10 másodpercig lehetséges és szükséges ilyenkor kitartani a nyújtó testhelyzetet.

2. Passzív nyújtás

Egy külső erő pl. másik testrészed, illetve annak izmainak segítségül hívásával történik. Ennél a fajta nyújtásnál már a 20 másodpercnyi, aktuális végpontnál történő megtartás is reális.

3. Dinamikus nyújtás

A bemelegítés részeként végzendő: Lassú, irányított mozdulatokkal oda-vissza mozgatjuk az adott izmot, azaz utánmozgást végezve fokozatosan növeljük a tartományt.

4. Statikus nyújtás

A testmozgás végén érdemes alkalmazni, amikor is a nyújtóerőt folyamatosan fokozva növeljük a nyújtástartományt. A végponton mozdulatlanul maradva jó 30 másodpercig tartsuk meg a testhelyzetet.

5. Ballisztikus nyújtás

A legkevésbé ajánlott formája, hiszen hiába lehet elérni ezzel a nyújtással a legnagyobb mozgékonyságot - pillanatnyilag, sajnos ennek a technikának a legnagyobb a sérülésveszélye. Ugyanis itt arról van szó, hogy lendületből érkezel meg egy-egy testhelyzetbe. A hirtelen mozdulatoknak pedig általában megvan a maga ára.

Bármelyik technika is legyen rokonszenves, azt ajánljuk, hogy keress fel hiteles szakembert, akinek kellő tapasztalata van a témában, mert helytelenül elvégezve többet árthatsz magadnak, mint amennyit a gyakorlatok használhatnának.

A stretchingnek ugyanis számtalan alapszabálya van, például: megfelelő bemelegítés és légzéstechnika, biztonságos kiinduló helyzetek; anatómia: ízületek, izomtónusok és fázisok ismerete stb. Fontos az is, hogy ne nyújtsuk túl az izmainkat, és ne nyújtsunk sérült vagy gyulladt izmokat se!

Forrás: vadaszakos.hu/nyujtas-elmelete/

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.