2016.12.28. 14:00:31 11130 312

Ne aludjunk téli álmot! – 3 szuper kinti program az egész családnak!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Egy kicsit mindannyian mackókká válunk télen, bevonulunk a barlangunkba, és bár nem lehet, azért megpróbálunk téli álmot aludni. Pedig testnek és léleknek egyaránt üdvös hatású a kint töltött idő, még akkor is, ha elsőre a hideg is kiráz a tél gondolatától.

Család télen - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Család télen

Íme néhány egyszerűségében nagyszerű téli móka, amit családdal, barátokkal, vagy a kedvesünkkel is megtehetünk, hogy szebb és vidámabb legyen a tél.

Gondoskodás

A természet apró teremtései örömmel veszik a gondoskodásunkat és jelenlétükkel, vidám kis játszadozásukkal hálálják meg, hogy gondoltunk rájuk. A madáretetés mindenkinek jó. A kis madárkák könnyebben jutnak eleséghez, ha készítünk nekik az ablakunkba, vagy egy fára madáretetőt és gondosan pótoljuk az elfogyasztott eleséget. Cserébe hallgathatjuk a csicsergésüket, nézhetjük vidám röpködésüket, amiknek a gyerekeink különösen fognak örülni, hiszen viszonylag ritkán kerülhetnek vad madarakhoz testközelbe.

Ha pedig tavaszig lelkesen segítjük a táplálkozásukat, szerencsés esetben még a családalapítást is megfigyelhetjük: a madár pár fészek rakásától a kicsiny fiókák kirepüléséig. Készítsünk együtt madáretetőt, akár többet is. Helyezzük az ablakból is jól látható helyre, így nem fogjuk megzavarni újdonsült állatainkat a nézelődéssel. A gyerekek pedig maguk is segíthetnek az eleség utánpótlásában is.

Parázs körül

Az egyik legszebb élmény lehet a télben a tűz vagy parázs körüli esti énekelgetés. Hogyha nem dalos ajkú a társaság, akár sztori mesélés is lehet a program, a lényeg úgy is az együttlét. Érdemes jól felöltözni, forralt bort vagy puncsot pedig bográcsban is főzhetünk. Ha a forró ital elkészült, a parazsat se öntsük le, grillrácson beirdalt gesztenyét, alatta alufóliában fahéjas almát süthetünk.

Mindkettő nagyon egyszerű: A gesztenyesütésnél csak a megfelelő minőségre kell figyelnünk, és kereszt alakban bemetszeni a még nyers gesztenyét, majd a rácsra teríteni sülni és néhány perc múlva ehető is. Sokkal finomabb, mint a sütőben készült verzió. Az fahéjas alma titka pedig mindössze az, hogy az egész csutkát alma közép kiszedővel kiemeljük, a helyére fahéjjal elkevert cukrot töltünk. Majd az almát alufóliába burkolva a parázs közé rejtjük, és mikor megpuhult és átitta a fahéjas karamell a gyümölcshúst, akkor fogyasztjuk el.

Séta hat lábon

Nem valamiféle speciális tornamutatványról, vagy genetikai kezelésről van szó, mindössze arról, hogy igazán kellemes egy meghitt séta akár este is a négylábú társunkkal. A kutyánk biztosan nem fog visszautasítani egy kis mozgást csupán azért mert hűvös van, mi pedig majd jól felöltözünk. A friss hideg levegő segít rendet tenni a fejünkben, kicsit megtisztítja a stressztől a lelkünket. A kutyánk pedig, amellett, hogy szuperül érzi majd magát, ha a kedvenc kétlábúja egy kis extra időt szán rá, szeretettel tölti föl a sétálással töltött időt. Sokan nem is ismerik a lakóhelyük közvetlen környezetét, ezek a séták azonban segíthetnek felfedezni a helyi apró csodákat is. A hideg senkit ne riasszon vissza, jó társaságban, megfelelő öltözékben, egy termosznyi forró teával meg sem fogjuk érezni a zimankót!

Cikkajánló: A kutyasétáltatás jót tesz az egészségnek és növeli a környékbéliek biztonságérzetét>>

Kislolli

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.