2022.04.02. 11:51:13 6039 229

Ne akard magad mindenáron jól érezni!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lehet, hogy most a tavasz miatt úgy érzed, szinte kutya kötelességed jól érezni magadat a saját bőrödben. Nem olyan biztos, hogy ez most sikerül is neked. Miért?

Szomorúság - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szomorúság

Nagyon sok oka lehet. Először is, egy rendkívül hosszú és nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, a Covid és karantén helyzet miatt. Ez is sokkolt mindenkit, nem beszélve gazdasági és munkaügyi hatásairól és az ott felmerülő komoly problémákról. Számos embernek gyökeresen változott meg ez idő alatt az élete. Nagyon sokan vesztették el a megélhetésüket vagy egy közeli hozzátartozójukat, barátjukat. Mások maguk roppantak meg egészségileg, amit megint csak rendkívül nehéz felépülési folyamat követhet. Mindenki érzi a bőrén ezt az utolsó néhány évet. És most a mentális "bomba" is felrobbant a szomszédunkban, Ukrajnában kitört borzalmas háború miatt. Ez már sok. Tényleg sok. Valljuk be, hogy nagyon nehéz elviselni már idegileg és lelkileg ennyi negatív élményt, információt és változást. Muszáj ezt valahogyan kezelnünk. Mégis hogyan? Mit csináljunk?

Amit legelsőként szeretnék, és ezt most tényleg szívem minden szeretetével mondom: most ne akard magadat mindenáron jól érezni. Természetes, hogy szeretnél jól lenni, de ezt ne erőltesd, ne csinálj úgy, mintha minden rendben lenne, ha ez nem teljesen őszinte. Szinte biztos, hogy fáradt is vagy, képtelenség elkerülni, bármilyen tudatosan is igyekszel, a ránk zúduló negatív érzelemeket és információ áradatot.

Akinek van szíve, az nem tudja közömbösen nézni azt, ami a szomszédban és már közvetve nálunk is történik. Hiszen mi is rendkívül nagy szerepet vállaltunk ebben az háborúban azzal, hogy civilként, teljesen hétköznapi emberként is minden erőnkkel igyekszünk ott segíteni a menekülteken, ahol csak tudunk. Jómagam is. Tolmácsolással, adományokkal, tanácsadással és szervezéssel. Mégsem lehet, egyszerűen nem szabad megengednünk magunknak, hogy ez a negatív érzés elhatalmasodjon rajtunk és teljesen belesüppedjünk. Ha viszont pont az ellenkezőjét tesszük, és mindenáron igyekszünk vidámak és pozitívak maradni,akkor is, amikor a szívünk szakad meg, az olyan sok plusz energiánkat emészti fel, hogy végül ettől akad ki az idegrendszerünk. Nem igazán szerencsés stratégia.

Engedj utat az érzelmeidnek! Bármilyenek is azok. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne igyekezz uralkodni magadon, és ne tedd a dolgodat, nem erről beszélek, hogy most omolj össze és add fel. Inkább azt, hogy ne tartsd vissza egy adott helyzetben a teljesen természetes reakcióidat. Ezalatt a hónap alatt én az érzelmi reakciók olyan elképesztő hullámvasútján ülök, amit még megfogalmazni is elég nehezemre esik. Lehet, hogy pont te is így vagy ezzel. Egy napon belül képes vagyok többször elsírni magamat és nagyokat kacagni, vagy csak bambulni magam elé fáradtan, fásultan, utána összekapva magam dolgozom órákat, mint egy robot, keményen, szinte gondolkodás nélkül, automatikusan.

Ha már nem tudod kezelni ezeket a nagy hullámokat, akkor iktass be egy szabadnapot. Szánj egy kis időt magadra. Ha úgy érzed túl sok feszültség gyűlt össze benned, azt előbb ki kell adnod. Teljesen ki kell "üríteni" saját magadat. Erre több módszer is alkalmas. Van, akinek a sírás segít. Akad, aki ordít néhány óriásit, és van, aki ilyenkor kiszabadul a természetbe és csak ott bolyong, róvva a kilométereket egymás után gondolkodás nélkül. A sport is jó lehet erre, sokat segít. Miután sikerült minden belső frusztrációtól megszabadulni (ezt onnan fogod tudni, hogy pokolian elfáradsz, elálmosodsz, elgyengülsz), aludj, pihenj. Ez rendkívül fontos. Aludj, amennyit csak tudsz. Ha már ezen is túl vagy, akkor kezd el szépen lassan újra feltölteni magadat érzelmekkel és élményekkel. Ezen se gondolkozz, csak tedd azt, ami éppen jólesik. Bármit. Vegyél egy forró fürdőt. Menj el futni. Egyél egy szelet tortát. Sétálj vagy sétáltass kutyát, mert az állatok közelsége is rendkívül jól hat rád ilyenkor. Olvass vagy hallgass zenét. Esetleg nézz filmet. Takaríts. Bármit, ami csak valóban jól esik most a lelkednek, csak ne agyalj. Ez rendkívül fontos. Csak élvezd, ami teszel és örülj.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...