2021.08.05. 08:28:23 9518 249

Napszúrás és hőguta? Valós veszély!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Könnyedén áldozatul eshetünk a meleg okozta betegségek valamelyikének, ugyanis a vízben vagy épp a kint végzett munka során sokszor fel sem tűnik, hogy mennyit vagyunk a tűző napon. A hőguta szerencsére ritka, ez azonban enyhébb változatáról, a napszúrásról nem mondható el.

Hőguta megelőzése - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hőguta megelőzése

Alapjában véve mindenki veszélyeztetett a hőguta, napszúrás vonatkozásában, kisgyermekek és állatok is, ráadásul ők nem tudják felmérni a helyzetet, így nem képesek ellene védekezni sem egyedül. Tehát rájuk és környezetünkre, valamint magunkra is érdemes figyelnünk, ezért jobb ismerni a tüneteket.

Különösen veszélyeztetettek az azok, akik sclerodermás betegségben szenvednek, a cukorbetegek, az érszűkületben, érelmeszesedésben érintettek és azok, akik az autonóm idegrendszerre ható gyógyszert szednek. Szintén befolyásoló tényező az alkoholizmus, hiszen a szervezetük dehidratált.

Nem akkor kell hőgutától tartanod, ha nagyon izzadsz

A szélsőségesen magas hőmérséklet okozza a problémát, ám az egyik legjellegzetesebb tünet éppen az izzadás hiánya. A test természetes visszahűtését a verejtéknek köszönhetjük, hőguta esetén azonban ez a védvonal kiesik. A test persze próbál védekezni, első körben a bőrerek kitágulnak, a bőr pirosabb lesz és forró. Később, ahogy a helyzet súlyosbodik, sápadás következik, szederjes, hideg lesz a bőrfelület, a szívműködés összezavarodik, a pulzus megemelkedik, a keringés az összeomlás szélére kerül.

Jellemző tünetek együttállása

Általában 39 Celsius fok fölé emelkedik a testhő, olykor a 41-et is eléri, mellé pedig kábultság, fejfájás, szédülés, hányinger, hányás jelentkezik.

Napszúrás

Amiről viszont szinte mindannyian hallottunk már, az enyhébb lefolyású napszúrás. Szédüléssel, hányingerrel, fejfájással jár, de szerencsére általában nem súlyosbodik.

Megelőzés

Mivel a hőguta egyáltalán nem a majd megjavul kategória, ezért rendkívül fontos, hogy senki még hasonló helyzetbe se kerüljön. Ugyanis kezeletlen állapotban halálos kimenetelű, de a megfelelő kezeléssel is agykárosodással, izomgyengüléssel, szív-, vese-, máj-, tüdőkárosodással járhat. Ezért nagyon fontos, hogy soha ne hagyjunk senkit – idős, esetleg magatehetetlen embert, gyermeket vagy állatot – zárt autóban, csukott ablakos szobában vagy egyedül a napon. A napon végzett munka, sport és túra pedig megfelelő felszerelésben (nap elleni sapka), elegendő folyadékbevitel mellett történjen, és a szokásostól kiugróan nagy megerőltetést nagy melegben ne vállaljunk!

Ha megtörtént a baj

Mikor arra gyanakszunk, hogy valaki napszúrás, hőguta tüneteit mutatja, azonnal vigyük hűvös helyre. Ezen felül is hűtsük a testet például borogatással, és alkalmazzunk bőrmasszázst a mentők megérkezéséig. Eszméleténél lévő érintettet hideg vízzel lassan itathatunk.

Forrás: Webbeteg

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...