2017.06.09. 11:00:50 18990 349

Mmm, ez isteni! Túrós-epres pite!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nyár, akkor gyümölcsös pite minden mennyiségben, igazam van konyhatündéreim?! Ez a remek túrós-epres variáns sem hiányozhat a repertoárból, főleg mivel javában érik földi eper! Savanykás ízvilágával remek desszert vagy akár egy-egy kiadósabb leves utáni csemege, hiszen a túró miatt tápláló is.

Túrós epres pite | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Túrós epres pite | Fotó: gizi-receptjei.blogspot.hu

Túrós-epres pite

Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez:

20 dkg liszt 10 dkg vaj (v. 7 dkg sertészsír) 5 dkg porcukor  1 tojás (nagy) 1/4 cs sütőpor csipet só

A lisztet keverjük össze a sütőporral és egy csipet sóval, majd adjuk hozzá a vajat (v. zsírt) és kezdjük el összemorzsolni. 

Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a porcukrot, majd az egész tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. 

Ezután csomagoljuk be fóliába, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre, közben pedig készítsük el a tölteléket.

Túrós-epres töltelék hozzávalói:

50 dkg túró 5 dkg tejföl 1,5 cs vaníliás pudingpor 2 cs vaníliás cukor 15 dkg porcukor 1 db tojás (nagy) 1 citrom reszelt héja 30 dkg eper

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a tejfölt, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat és alaposan keverjük össze.

Ezután keverjük hozzá a pudingport, majd a tojást is. (pudingpor helyett keverhetünk hozzá 2-3 ek étkezési keményítőt)

Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd ízlés szerint daraboljuk fel. (alaposan csepegtessük le, hogy ne maradjon rajta víz)

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd egy enyhén lisztezett sütőpapíron nyújtsuk ki tepsi méretűre. 

Ezután a papírral együtt emeljük át a tepsibe, öntsük rá a túrós tölteléket, és szórjuk meg a feldarabolt eperrel.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 40-45 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 35 percig sütöttem)

A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk pár percig hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk. A tészta finom omlós, a túrós töltelékhez pedig nagyon jól illik az eper.

Forrás: gizi-receptjei.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában