2014.10.10. 14:08:01 14533 146

Mitől szuperélelmiszer a méhpempő?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méz áldásos hatását ilyenkor ősszel tapasztaljuk meg a leginkább: a forró, mézes-citromos tea sokszor gyógyír minden bajra, legyen szó egy kis nátháról, esetleg, ha átfagyva érünk haza, mert erősebben megfúj bennünket a hűvös őszi szél. De a benne lévő hatóanyagok nemcsak a rekedt torok esetén hatásosak, hanem bőrünk, hajunk szépségét is megóvják. De van valami, ami még talán rajta is túltesz.

Méhpempő és mézből készült finomságok | Forrás: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méhpempő és mézből készült finomságok | Forrás: 123rf.com

A „királynők” eledele, a méhpempő

A méhpempőt (mint általában sok mást is) valójában nem emberi fogyasztásra találták ki. Mint azt neve is elárulja, a méhek, illetve közülük is a királynő eledele ez. Egészen pontosan, életük első három napjában minden „mézgyártó” lárva ezt fogyasztja, ám ezután már csak a „legnemesebb hölgy” kiváltsága lesz. Hatása pedig magért beszél: míg egy dolgozó méh átlagosan 4 hónapig él, addig a királynő életkora elérheti akár az 5 évet is. A „mezei méh” és a királynő mérete közti különbség is a méhpempő hatásosságát bizonyítja.

Olyan, mint a méz, olyan édes…?

Nem egészen, sőt, ami azt illeti, egyáltalán nem. Talán kinézete miatt nevezik a méhek tejének is: gyöngyházfényű, enyhén szúrós szagú, állagát tekintve inkább zselés, fehéres színű, tejszerű, kissé cukros anyag. Ahogy „öregszik” és/vagy levegővel érintkezik, színe is megváltozik.

Összetételét nézve vízből (66%), fehérjéből (12 %), cukorból (11 %) és zsírsavakból (5 %) áll. Továbbá rengeteg vitamin (B1, B2, B6, C, E), enzim, illetve aminosav is megtalálható benne. Hiába, ezek a „méhecskék” tudnak valamit!

De mégis, mire jó a méhpempő?

Úgy általában erősítő hatását érdemes kiaknázni. Erre bizonyíték, hogy fogyasztása bizonyos, súlyosabb betegségekből kigyógyulva, akár utó vagy (kiegészítő) kezelésként ajánlott.

Ezen kívül hatásos még gyomor- és bélpanaszok esetén, szív- és keringési betegségekre, illetve idegrendszeri problémákra.

A mindennapokban is hasznos, hiszen amellett, hogy erősíti az idegrendszert, csökkenti a fizikai és szellemi kimerültséget.

Bizonyos bőrbetegségekben és az asztmában szenvedőknek is ajánlott gyógyító hatása miatt.

Idősebb hölgyeknek jó hír, hogy fogyasztása enyhíti, illetve akár késleltetheti is a klimax tüneteit.

A fiatalabb, de leginkább a család bővítését tervező hölgyek számára is kiemelt lehet mindennapi bevitele, hiszen serkenti a progeszteron hormon termelődését, így fokozza a termékenységet.

Kiváló méregtelenítő hatással is bír, 4-10 napos szedése után indul meg a szervezet méregtelenítési folyamata, mely – valószínűleg a tisztulási folyamat miatt - fejfájással, rossz közérzettel indulhat. De a végeredményt elérve be fogjuk ismerni: megéri.

Ha meggyőztek, akkor mégis mennyit?

Az adagolás függhet attól is, mi okból szeretnénk használni, de általában 0,3-0,4 gramm pempő javasolt. Ám erről minden esetben érdemes szakembert kikérdezni.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos illetve a szakemberek véleményét.

Forrás: mehpempo.com, propolisz.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.