2014.10.10. 14:08:01 12122 142

Mitől szuperélelmiszer a méhpempő?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A méz áldásos hatását ilyenkor ősszel tapasztaljuk meg a leginkább: a forró, mézes-citromos tea sokszor gyógyír minden bajra, legyen szó egy kis nátháról, esetleg, ha átfagyva érünk haza, mert erősebben megfúj bennünket a hűvös őszi szél. De a benne lévő hatóanyagok nemcsak a rekedt torok esetén hatásosak, hanem bőrünk, hajunk szépségét is megóvják. De van valami, ami még talán rajta is túltesz.

Méhpempő és mézből készült finomságok | Forrás: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Méhpempő és mézből készült finomságok | Forrás: 123rf.com

A „királynők” eledele, a méhpempő

A méhpempőt (mint általában sok mást is) valójában nem emberi fogyasztásra találták ki. Mint azt neve is elárulja, a méhek, illetve közülük is a királynő eledele ez. Egészen pontosan, életük első három napjában minden „mézgyártó” lárva ezt fogyasztja, ám ezután már csak a „legnemesebb hölgy” kiváltsága lesz. Hatása pedig magért beszél: míg egy dolgozó méh átlagosan 4 hónapig él, addig a királynő életkora elérheti akár az 5 évet is. A „mezei méh” és a királynő mérete közti különbség is a méhpempő hatásosságát bizonyítja.

Olyan, mint a méz, olyan édes…?

Nem egészen, sőt, ami azt illeti, egyáltalán nem. Talán kinézete miatt nevezik a méhek tejének is: gyöngyházfényű, enyhén szúrós szagú, állagát tekintve inkább zselés, fehéres színű, tejszerű, kissé cukros anyag. Ahogy „öregszik” és/vagy levegővel érintkezik, színe is megváltozik.

Összetételét nézve vízből (66%), fehérjéből (12 %), cukorból (11 %) és zsírsavakból (5 %) áll. Továbbá rengeteg vitamin (B1, B2, B6, C, E), enzim, illetve aminosav is megtalálható benne. Hiába, ezek a „méhecskék” tudnak valamit!

De mégis, mire jó a méhpempő?

Úgy általában erősítő hatását érdemes kiaknázni. Erre bizonyíték, hogy fogyasztása bizonyos, súlyosabb betegségekből kigyógyulva, akár utó vagy (kiegészítő) kezelésként ajánlott.

Ezen kívül hatásos még gyomor- és bélpanaszok esetén, szív- és keringési betegségekre, illetve idegrendszeri problémákra.

A mindennapokban is hasznos, hiszen amellett, hogy erősíti az idegrendszert, csökkenti a fizikai és szellemi kimerültséget.

Bizonyos bőrbetegségekben és az asztmában szenvedőknek is ajánlott gyógyító hatása miatt.

Idősebb hölgyeknek jó hír, hogy fogyasztása enyhíti, illetve akár késleltetheti is a klimax tüneteit.

A fiatalabb, de leginkább a család bővítését tervező hölgyek számára is kiemelt lehet mindennapi bevitele, hiszen serkenti a progeszteron hormon termelődését, így fokozza a termékenységet.

Kiváló méregtelenítő hatással is bír, 4-10 napos szedése után indul meg a szervezet méregtelenítési folyamata, mely – valószínűleg a tisztulási folyamat miatt - fejfájással, rossz közérzettel indulhat. De a végeredményt elérve be fogjuk ismerni: megéri.

Ha meggyőztek, akkor mégis mennyit?

Az adagolás függhet attól is, mi okból szeretnénk használni, de általában 0,3-0,4 gramm pempő javasolt. Ám erről minden esetben érdemes szakembert kikérdezni.

Cikkünk tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos illetve a szakemberek véleményét.

Forrás: mehpempo.com, propolisz.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Arcápolás a csillagjegyünk szerint? Ezt a terméket kell beszerezned hozzá! 2/1

Az asztrológia megmutatja nekünk, hogy születésünk energiája és a bolygónk hogyan befolyásolják természetünket, rámutatva a lehetőségeinkre és a kihívásainkra. A csillagjegyünk ismerete megvilágíthatja szerelmi életünket és karrierünket, ugyanakkor hasznos lehet akkor is, amikor azt kell eldöntenünk, hogy milyen összetevőket használjunk a bőrünkön!

Előzd meg a depressziót, amíg lehet!

Bárhogyan is sajog a szívünk, minden évben eljön az a pillanat, amikor el kell köszönnünk a nyártól néhány hónapra. Nem sokat tudunk tenni ez ellen, de ha sikerült megfelelően feltöltődnünk napsugárral, D-vitaminnal, legalább egy kicsit pihennünk, kikapcsolódnunk, illetve elutaznunk néhány napra, akkor ki fogjuk bírni az előttünk álló időszakot egy kis segítséggel. Mégis mit tehetünk azért, hogy a hűvösebb és sötétebb hónapokat könnyebben viseljük, amíg újra feléled a természet, és élvezhetjük a meleget?

Homoktövis – A természetes immunerősítő

Egy növény, amelyet sokan csak „csodanövényként” tartanak számon. Szerencsére a homoktövis ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Bár eredetileg Ázsiából származik, azonban itthon is egyre több helyen termesztik, sőt Magyarországon védett növényként tartják nyilván. Sikerének titka abban leledzik, hogy rendszeres fogyasztása többféle egészségügyi problémára nyújthat gyógyírt.