2023.06.02. 15:35:40 7771 269

Mit nyerhetünk, ha higgadtak maradunk – A nyugalom miért művészet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Itt tartok a kezemben egy 1695 oldalt számláló könyvet, amit egyébként már régóta vártam. Arra gondolok: örülnöm kellene, hogy végre a kezemben tarthatom ezt a különleges kiadású, a könyvgerincnél aranyozott betűkkel ékesített, keménytáblás kötésű példányt. Ám ekkor megszólal bennem a „siettető sziréna”, a „mikor lesz időd ezt elolvasni?” teendő-priorizáló belső őrmester, és a várt öröm helyét azon nyomban felváltja a nyughatatlanság.

Nyugalom - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyugalom

Ekkor eszembe jut az a Pico Iyer könyv, melyre jelen állapotomban igen nagy szükségem lenne: A nyugalom művészete. A könyv elején a gyermekkori megvalósult álmokról ír: álommunka (iroda Manhattan belvárosában), álomélet, izgalmak és kalandok, kiváló kapcsolatok, mesés nyaralások a világon mindenhol – Balitol El Salvadorig –, természetesen mindezt a gatyaszíj szorítását kiiktató módon, ám…

(Hogy lehet egy ilyen gondolatsort az „ám”szócskával folytatni? Hol lehet itt ellenvetés? Hiszen éppen azt kapta, amiről gyerekként ábrándozott. És lám-lám: esetében (is) működőképesnek bizonyult a vonzás sokat-emlegetett törvénye.)

Ám… folytatja mégis megállíthatatlan elszántsággal: „hiába jutott izgalom minden napra, mélyen, legbelül valami azt súgta, hogy ebben a nagy rohanásban esélyem sincs meglátni, merre tartok, vagy elgondolkodni azon, hogy tényleg boldog vagyok-e.” Mikor már kellőképpen betelt, sőt túl is csordult az a bizonyos pohár, Iyer fogta magát, kivett egy év szabadságot magának, beköltözött egy kiotói garzonlakásba és szó szerint maga mögött hagyta a megvalósult álmát.

Vajon mennyire vagyunk bátrak a nyugalomhoz? Tudunk egyáltalán nyugodtak lenni, ha elménk folyamatosan túlórázik (mert túlóráztatjuk)? (Milyen érdekes például a „nyugovóra tér” kifejezésünkben a testi és szellemi békét, megnyugvást sejtető állapot szavakkal tükrözése). Vajon miért művészetként értelmezte Iyer a nyugalmat? A művészet lehet egyáltalán tökéletes, vagy inkább csak a tökéletes szüntelen keresése?

A művészet egyik mozgatórugója az alkotói szándék. Ugyanakkor néhányak szerint a művészet egyértelműen öncélú, hiszen az alkotó nem tud kilépni önmagából, így személyétől elvonatkoztatni sem képes. A nyugalom művészete is az önmagából kiinduló emberről, a nyugalomkereső emberről szól. Egy alkalommal olvashattam a nyugalom emberéről, és arra voltam kíváncsi, hogy milyen jellemvonásokkal rendelkezik. Lejegyeztem néhányat e sajátosságok közül: békés, türelmes, kiegyensúlyozott, általában csendes, higgadtságra törekvő, nem siet és maga sem siettet senkit, szándékosan egyszerű, és kissé – a szó legnemesebb értelmében – régimódi.

A nyugalom pajzsként, személyre szabott védőfelszerelésként funkcionálhat életünk szinte minden területén, mely segít kivédeni a negatív támadásokat, a mérgező hatásokat, a túlpörgés stresszorait, az elmérgesedő helyzetekben pedig támpillérként szolgál. A nyugalom további előnyei lehetnek a következők:

  • képessé válunk jobban kordában tartani, uralni az érzelmeinket – ekként az életünket is

  • a nyugalom segít abban, hogy összeszedjük a gondolatainkat, tisztábban lássunk egy élethelyzetben (akár egy konfliktushelyzetben is)

  • nyugodt, higgadt lelkiállapotban a kommunikációnk is tisztább, asszertívabb, fegyelmezettebb

  • aktiválja a kreativitásunkat

  • segítséget nyújt az egészség megőrzésében.

Egyre gyorsuló, egyre zajosabb világunkban érdemes megtanulni és folyamatosan gyakorolni a nyugalom művészetét. Ha a világ zsong körülöttünk, legyünk elég bátrak és „vonuljunk vissza” – ha nem is egy kiotói egyszobás kislakásba, ahogy Pico Iyer tette, hanem a belső szobánkba, annak csendjébe, a lelki nyugalomba; a céltudatos nyugalomkeresés önmagunkba ágyazott, láthatatlan helyiségébe.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.