2023.01.26. 17:25:00 7853 315

Mit keres a whisky a lekvárban? Jókedvet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van az úgy, hogy a lekvár nem a sütibe kerül, hanem a sajt mellé…vagy a sült húshoz. Az áfonya és a meggylekvár bizonyosan ezek közé tartoznak, hiszen fanyarabb ízük miatt tökéletesek a kevésbé édes ételek kiegészítésére. Azonban nem szabad megfeledkeznünk az alkoholos lekvárok különös kis csoportjáról sem.

Whisky a lekvárban - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Whisky a lekvárban

A következő téli szezon nagy kedvence lehet a forralt borral megspékelt szilvalekvár, de például az erdei gyümölcsből főzött lekvár is elkészíthető alkohollal, a szóban forgó whisky ehhez is jó választás lesz. De jelenleg éppen narancsot kapni, így ezt a gyümölcsöt részegíthetjük most le.

„Vidámság lekvár” (Whisky-narancs lekvár)

Hozzávalók:

1,5 kg narancs
1,5 kg cukor
2 citrom frissen facsart leve
50 ml whisky

Elkészítés:

Amennyiben nem sikerült kezeletlen héjú narancsokat találnunk, 15-30 másodpercre áztassuk be azokat forró vízbe, hogy a héján található viasz leolvadhasson róluk.
A narancsokat ezután tegyük bele 2 liter hideg víz és a citromlé társaságában egy lábasba, majd forraljuk fel az edény tartalmát. Miután a víz felforrt, vegyük lejjebb a lángot és 1-2 órán alatt pároljuk puhára a déligyümölcsöket.

Úgy ahogy van, hagyjuk szinte teljesen kihűlni: a narancsokat vegyük ki, a főzővizet semmiképpen se öntsük ki! Vágjuk félbe a narancsokat. A narancshéjat vágjuk le és aprítsuk vékony csíkokra, majd szórjuk a cukorral együtt a lekvárfőzésre használt lábasunk aljára. Egy sűrű szitán vagy muszlin anyagon keresztül préseljük ki a gyümölcshúsból a narancslevet ugyanebbe az edénybe. A kipréselt narancslé után öntsük rá a főzővizet is, majd öntsük fel vízzel. (Az edényünk tartalmának 1,5 kilósnak/literesnek kell lennie.)

Közepes láng fölött és folytonos kevergetés mellett addig főzzük, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd forraljuk fel a lekvárnak valót. Forrás után még 10 percig bugyogtatjuk.
Amikor a lekvár állagát megfelelőnek találjuk, vegyük le a tűzről, és keverjük bele a whiskyt, majd hagyjuk egy kicsit hűlni.

Mielőtt a lekvárt sterilizált üvegekbe töltjük, még egyszer jól keverjük át a narancshéjak egyenletesebb eloszlása miatt. A megtöltött befőttesüvegek tetejére tegyünk egy-egy darab sütőpapírt, csak ezután zárjuk le és címkézzük fel az üvegeket. Fénytől védett, hűvös helyen bő fél évig felbontás nélkül tároljuk a whiskyvel megbolondított narancslekvárt.

Felbontás után max. 1 hónapig hűtőszekrényben tárolva fogyasztható!

Ahogy ez az egyik tökéletes téli alkoholos lekvár, úgy a nyári szezonhoz leginkább passzoló ízvilág az eper borral kiegészített eperlekvár lenne... Csak jusson eszünkbe később is ez az ötlet!

Forrás: www.deliciousmagazine.co.uk

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.