2021.12.03. 15:22:16 9993 270

Mit főzz válogatós gyereknek?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kisfiam egy icipicit válogatósabb a kelleténél. Nem olyan szörnyű, de azért nem eszik meg mindent, amit mi. A lányommal ellentétben, aki még azt is meg akarja kóstolni, amit nem kellene neki. Például a chilit..., és még ízlik is neki.

Válogatós gyerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Válogatós gyerek

Az évek során azért megtanultam elevickélni a “gyermek ételek, amiket a felnőttek is megesznek” vadvízen, itt van néhány ötlet, ami változatosságot csempézhet egy válogatós gyerek étrendjébe is, úgy, hogy lehetőleg ne kelljen többfélét főzni.

Tészták

Gyakorlatilag bármilyen tésztaétellel elvan a gyerekem...Ha több időm van lasagne készül, ha kevés akkor bolognai vagy túrós tészta... Régen erre nem kapott cukrot sem, de ezt most már nem lehet kihagyni. Nagy kedvenc a krumplis tészta, a szilvás gombóc, a palacsinta és a gofri is természetesen. Egy jó kis gulyáslevessel bármikor jöhetnek másodiknak. A legnagyobb aduász az a carbonara baconnel nálunk. Ha semmit de semmit nem akar megenni, amit éppen a család többi tagjának főztem, akkor jöhet a sima spagetti - egy este talán kibírja...

Főzelékek

Amikor bölcsis volt szinte csak főzeléket főzhettünk, annyira hozzá volt szokva... Jó dolog a főzelék, de nagyon hamar rá lehet unni. Ami a mai napig visszatérő kedvenc főzelék nálunk az a lencse. Megeszi a spenótot is, de egyre kevésbé népszerű.

Viszont adok egy tippet, ha valami egészségeset akarsz adni neki, és esetleg meg akarod szerettetni vele a spenótot: olívaolajon és egy kis vízen, némi fokhagymával és sóval párolt spenótporciók bulgurral és reszelt sajttal. Nálunk bevált!

Levesek

Talán a levesek ellen egy kis gyereknek sincs kifogása, de azért bármilyet nem tehetek elé. Nálunk ezek mennek:

A klasszikus húsleves - természetesen sok tésztával
a borsóleves - csipedettel vagy daragaluskával
a krémlevesek (főleg brokkoli és vöröslencse) krutonnal
a gulyásleves - de csakis csipedettel
a frankfurti leves azzal a bizonyos virslivel, amit meg eszik.
a meggyleves - nemcsak nyáron!

Húsok

Egy ideig a spagetti szószon és a fasírt golyókon kívül más húst nem nagyon tudtunk belediktálni a gyerekbe. Idén minden évszakban felvehettünk valamit a listára, ami mos így néz ki

bacon
rántott hús
egész fasírt
csirkepaprikás mellfiléből
grill kolbi
sült debreceni
natúr pulykamell sóval-borssal serpenyőben megsütve
dinohusi...
halrudacska

Köretekkel már nem is bajlódom, mert éppen nem eszi meg őket. Azért a krumplipüré vagy a rizs nagy duzzogva lecsúszik, de például a gyerekek nagy kedvencét, a sült burgonyát őkelme nem szereti... :)

A nyers zöldségek nem nagyon mennek - kivéve a répa :D - , de a gyümölcsöket szereti, főleg a kisvonat formában tálalom banán kerekekkel. A főzelékekkel, levesekkel sem állunk olyan rosszul, így nem erőltetem mindenáron a nyers zöldeket. Idővel talán ezekből is egyre többet felvehetünk a listára. Régen imádta a rakott karfiolt, de most éppen rá sem néz, helyette magában megeszi a párolt brokkolit, így néha ezt csak úgy “nasinak” bedobom...

Még mindig nem lehet akármilyen majonéz vagy virsli itthon, a felvágottakra pedig rá sem néz - talán jobb is -, de így összeszedve a listát, nem is olyan válogatós ez a gyerek. ;) És szinte hónapról-hónapra jobb a kép. Remélem tudtam pár ötletet adni, hogy milyen ételekkel lehet feszegetni és apránként kitolni a határokat, ha úgy érzed, hogy válogatós a gyermeked. A lényeg, hogy ne erőltess semmit, és ne aggódj a gyerek étrendje miatt, mert minél inkább rágörcsölsz, annál kevésbé akar majd “mást” enni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Jól jön egy kis segítség? 10 reményteljes gondolat a mentális tarsolyodba

Olykor-olykor ránk virradnak olyan napok, melyeket hála helyett inkább a fejünkre húzott paplan mozdulatával köszöntünk. Megtépázottnak, alulmotiváltnak és szellemi-fizikai erőtől fosztottnak érezzük magunkat. Szerencsére több jó hírünk is van ilyen helyzetek, amelyek kellő pszichikai munícióval látnak el bennünket ahhoz, hogy erőt merítsünk a „továbbiakhoz”.

Franciaországban egyre több a száz év feletti ember

Egyre több száz év feletti ember él Franciaországban, és megjelent egy új korcsoport, a "szuperszázasoké", amelybe azok tartoznak, aki 110 év felettiek - derül ki a francia Demográfiai Tanulmányok Nemzeti Intézetének (INED) egy szerdán közzétett tanulmányából.

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?