2015.03.21. 08:00:00 11978 364

Miről árulkodik a nyelved?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Segít a beszédben, a nyelésben, az ízek megismerésében, így az ételek megízlelésében. Vannak, akik ékszerrel díszítik. De érzelmeidet is kifejezheted vele - mondjuk, ha kiöltöd. :) Nyelvünk több funkciót is ellát, de felületének, színének elváltozása akár bizonyos betegségekre is utalhat.

Nyelv | Fotó: pixabay.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyelv | Fotó: pixabay.com

Milyennek is kellene lennie?

Annyira természetes, hogy a nyelvünk ott van és „jól van”, hogy ha el kellene mondanunk, hogyan is kellene kinéznie egészséges állapotában, valószínűleg nem nagyon sikerülne. Íme egy kis segítség: színe halványvörös, felülete enyhén nedves. Egy nagyon vékony „fedőréteg” található rajta, ami csak arról árulkodik, hogy az étel emésztése a gyomorban rendesen működik.

Mi lehet a baj, ha…

… a nyelv ún. szemölcsei megnagyobbodnak és vérvörössé válnak? Ez valamilyen fertőző betegségre utalhat, mint például a skarlát.
… égő, gyulladt és világos vörös a nyelv? Szó lehet vitaminhiányról, de utalhat cukorbetegségre, esetleg vérszegénységre is.
… a nyelved extra erős mértékben feldagad? Ez utalhat gyorsan fellépő és akár életveszélyes allergiára is.
… a nyelved túlzottan ki van száradva? Akár a hasnyálmirigy megbetegedéséről is lehet szó.
…vékony és sima a nyelved? Vérszegénység, valamilyen bélbetegség vagy antibiotikumos kezelés is lehet az okozója.
…abnormálisan nagy a nyelved? Ez bizony lehet a pajzsmirigy, szélsőséges esetben akár az agy daganatos megbetegedésének előjele is.
…szinte már fekete a nyelved? Ez valószínűleg valamilyen antibiotikumos kezelés mellékhatása lesz.
…a nyelveden lévő réteg egyenetlen, akár fognyomok is vannak rajta? Ezt valószínűleg az éjszakai fogcsikorgatások, harapások okozzák, melynek oka lelki eredetű lehet.
… a vörös nyelvhez még egyéb tünetek is párosulnak, úgy, mint fejfájás, nyomás a bordaíven, görcsös hasfájás? Ezek mind utalhatnak a gyomor és a bél, a máj és a szív megbetegedéseire is.

Azért vigyázat!

Habár a fent írt tünetek utalhatnak az írt betegségekre, azért tartózkodjunk az „öndiagnózistól”, az öngyógyítástól pedig pláne. Aggodalomra sincs semmi ok, ha ezeket tapasztaljuk, hiszen minden esetben először az orvossal érdemes konzultálni.

Forrás: gesundheit.de

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...