2022.08.10. 17:30:00 8243 318

MIND diétával az agy egészségéért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az életkor előrehaladtával életmódunk szükségszerűen megváltozik. Ezekhez a változásokhoz étrendünknek is igazodni kellene, hiszen megfelelő tápanyagokkal lassítható az agyi funkciók hanyatlása. A demencia nem túl fényes kilátás, éppen ezért vegyük a fáradtságot és támogassuk meg agyunkat az egészségére jótékony élelmiszerek fogyasztásával!

MIND étrend - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com MIND étrend

A mediterrán étrendet sok táplálkozási szakember ajánlja követendő étrendként, mivel nem túl szélsőséges és javarészt tápláló ételeket tartalmaz. Ezt az étrendet és az úgynevezett DASH-diétát alapul véve alakították ki azt az étrendet, amely az öregedéssel járó agyi egészségváltozást célozza kontrollálni.

Mi az a MIND diéta?

A már említett két étrend fogyasztásra ajánlott élelmiszereiből válogatták ki azokat, amelyek szerepet játszanak az agyi egészség megőrzésében. Így kerültek bele például a bogyós gyümölcsök közös halmazként a MIND étrendbe.
A diéta alapelvei nagyon egyszerűek, lehetőleg kerüljünk bizonyos ételcsoportokat, míg más meghatározott ételekből cserébe fogyasszunk minél többet.

Kerülendő ételfajták az agy egészségének megőrzéséért

  1. Vörös húsok: Hati három étkezésnél többször nem ajánlott a fogyasztásuk.
  2. Vajak és margarinok: Ezekből napi 1-1 evőkanál a fogyasztási limit.
  3. Sajtok: Heti egy alkalommal megengedett a fogyasztásuk.
  4. Édességek: A feldolgozott cukrok és szénhidrátok miatt heti négynél több alkalommal ne kerüljenek a tányérunkra.
  5. Feldolgozott gyorsételek: Különösen az étolajban sült ételek kerülendők.

A MIND diéta által javasolt ételcsoportok

  • Salátákat, és zöld zöldségeket az asztalra! Lehetőleg minél többször. Természetesen minden más olyan zöldség (bab, lencse) is fogyasztható, amelynek alacsony a keményítőtartalma.
  • Heti kétszer mindenképpen kerüljön sor bogyók fogyasztására, mert antioxidáns hatásuk jó szolgálatot tesz nekünk.
  • A diófélék mértékkel akár napi szinten is ehetők, akár nasiként is. Váltogatva fogyasztva ezeket változatos tápanyagokhoz juthat szervezetünk.
  • A halakat, pl. tonhal, pisztráng, Omega-3 zsírtartalmuk miatt ajánlják legalább heti egyszeri fogyasztásra.
  • A húsok közül a baromfi (pulyka, csirke) heti kétszer kerülhet a tányérunkra. De a sült csirke mégsem támogatott fogás!
  • Napi egy pohár bor, akár fehér, akár vörös legyen elfogyasztva az ízesítetlen teák és a tiszta víz mellett. Vörösborral kimondottan az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát szeretnék elkerülni.
  • Olívaolajat használjunk a kiváltandó zsiradékok helyett.

Forrás: www.healthline.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...