2024.04.17. 08:38:37 5516 219

Milyen (új) készségekre van szükségük a gyermekeinknek a 21. században?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Vitathatatlan, hogy minden szülő azt szeretné, hogy a gyermeke az iskolában, majd felnőttként a magánéletében és választott munkahelyén egyaránt sikeres, boldog, kiegyensúlyozott legyen. A tanulási készségek fejlesztése segít a modern (munkakörnyezeti) elvárásokhoz való alkalmazkodásban.

Házi feladat megoldása vidáman - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Házi feladat megoldása vidáman

A jelen tanulóit a jövő munkalehetőségeire felkészítő ICEV oktatók kiemelték, hogy a 21. században a következő készségekre van a leginkább szükségünk:

Kritikai gondolkodásra

A kritikus gondolkodás révén optimális megoldásokat keresünk a felmerülő problémákra, így nem meglepő, hogy ez a tulajdonság ma az egyik legkiemeltebb helyen szerepel. Már az osztályteremben acélozni szükséges a problémamegoldó képességet, valamint az új dolgok felfedezése iránti lelkesedést. Érdemes őket arra ösztönözni, hogy ne az legyen az alapelvárásuk, hogy mások (tanárok, szülők) adják a kezükbe a megoldást, hanem fedezzék fel maguk az alkotás, a feltérképezés, a kutatás izgalmát. Ezzel a mechanizmussal a birtokukban nagy eséllyel kiküszöbölik az útjukba gördülő akadályokat.

Kreativitásra

Ezen belül is az úgynevezett „think out of the box”, azaz „a dobozon kívüli gondolkodásra”, a képzelet erejével, valamint az időnkénti komfortzónából való kilépés elszántságával. A (munkahelyi) problémákra olykor érdemes úgy tekinteni, mint újabb fejlődésünket előmozdító lépcsőfokokra. Ha valami a korábban bevált módszerekkel nem működik vagy stagnál, akkor ez jelzés lehet arra, hogy eljött az idő átértékelni, illetve más megvilágításba helyezni a fogalmakat.

A másokkal való együttműködés készségére

Az együttműködés során ütközünk a leggyakrabban akadályokba, hiszen a mindennapi életben, az iskolai környezetben és a munkahelyen ugyancsak szembesülünk olyan kényelmetlen helyzetekkel, amikor kénytelenek vagyunk kompromisszumokat kötni. Főként abban az esetben, ha a lehető legjobb (közös) eredmény elérése a cél. Az együttműködés bizony nem kevés esetben az arra való hajlandóságot is magában hordozza, hogy a közös (pl. iskola, vállalat, család stb.) érdekében néha feláldozzuk a saját ötleteinket a másik/mások ötleteiért – amennyiben ez utóbbiak alkalmazásával, gyakorlatba léptetésével sikeresebb lehet a végkimenetel.

Megfelelő kommunikációs készségekre

A hatékony kommunikáció segítségével megtanuljuk megfelelően közvetíteni a bennünk megfogalmazódott ötleteket. Jobban tudunk lavírozni a környezetünkben lévő egymástól merőben eltérő személyiségtípusok között. Eredményesebbek lehetünk a zűrzavaros helyzetek megoldásában. A hatékony kommunikációt, ezt a puha készség, soft skill kategóriába tartozó elemet, nem szabad adottnak, természetesnek tekinteni, hanem folyamatosan fejleszteni érdemes. Amennyiben szükséges, akkor szakember bevonásával. A nem megfelelő kommunikációnak akár teljes projektek válhatnak áldozataivá, mivel nincsenek konkrét, közösen megvitatott tervek és vélemények, melyekért egyénenként és közösségileg ugyancsak felelősséget vállalunk. A ma diákjainak fontos megérteni, hogy a személyes és karrier célok megvalósításában a kommunikációs készségek fejlesztése esszenciális.

A fentiekben ecsetelt készségeket, akár alapozó, vagy alapkészségekként is számon tarthatjuk, ám mindezeken túl még továbbiakra is szükség lehet. Ezek közül listázunk még néhányat, mintegy betekintés gyanánt:

  • digitális- és médiaműveltség (a médiakörnyezetben való megfelelő tájékozódás képessége),

  • információs műveltség (ezen belül pedig az adatok, a tények, a statisztikák megértése),

  • technológiai ismeretek szükségessége (fontos, hogy kellőképpen feltaláljuk magunkat az információs korszakban).

Érdemes (szülőként, diákként) nyomon követni a modern tanulási-fejlődési lehetőségek egyre bővülő tárházát. Példaként az online kurzusok és tanfolyamok gazdag kínálatát, amelyek révén tovább fejleszthetőek a fentiekben is vázolt készségek.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Főzés nélküli frissítő levesek – Ha beüt a forró szezon

A téli időszakban a melengető ételek, míg a nyári hőségben leginkább a hűsítő jellegű változatok fogyasztását részesítjük előnyben. Számos levestípussal még a főzéssel járó időt is megspórolhatjuk. Ilyenek a nyers zöldség- és gyümölcsfélékből, valamint fűszernövényekből készített hideg vagy hűtve tálalt levesek. Népszerűségüket alacsony kalóriatartalmuknak és gazdag tápanyagértéküknek köszönhetik, melyek fogyasztásában még a fogyókúrázók is örömüket lelhetik.

Húsz helyszínen több mint 50 program a 31. Gizella-napokon Veszprémben

Húsz helyszínen több mint 50 program várja az érdeklődőket a 31. Gizella-napok programsorozat keretében Veszprémben. A kulturális sokszínűség ünnepének nevezett rendezvénysorozatot május 6. és 12. között tartják.

Hasznos tippek a környezettudatos és takarékos életért

A nemzetközi fejlesztési program (UNDP) 2024 januárjában az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás elengedhetetlenségére hívta fel a figyelmet. Bizonyos intézkedések megtételét azért tartja kulcsfontosságúnak, hogy mindezekkel csökkentsük e drámai változásokkal szembeni sebezhetőségünket. Az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárás, a tengerszint emelkedése egyre sürgetőbbé tette a lépések megtételét. Mi most azt igyekszünk körbejárni, hogy egyénenként, saját környezetünkben, otthonainkban, mit tehetünk a klímaváltozás elleni védelem érdekében, illetve a folyamat megfékezésében.