2024.04.12. 08:37:06 5034 197

Milyen lesz a jövő iskolája?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Milyen érzelmek lesznek úrrá rajtad, ha visszagondolsz az iskolapadban töltött időkre? Ez a kérdés olyan sűrűn került napirendre, hogy több helyen érdemesnek tartották tüzetesebben körbejárni. Számos tanulmány mutatott rá arra, hogy a diákok – ezen belül is túlnyomórészt a középiskolások – leginkább negatív érzelmekkel kell, hogy megbirkózzanak egy átlagos tanítási nap folyamán.

Tanulás modern környezetben Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tanulás modern környezetben Fotó:123rf.hu

A megkérdezettek 75 százaléka az unalom, a harag, a tehetetlenség, a szomorúság és a félelem egyvelegével szembesül. A Yale kutatói megdöbbenten jegyezték meg, hogy a negativitás szintje klasszisokkal magasabb volt, mint amire számítottak. Mindezek figyelembevételével többen nem ellenkeznek az FEE – Foundation for Economic Education – azon megjegyzésével, hogy az oktatás megérett az átalakulásra. De vajon milyen lesz a jövő iskolája, melyről sok diák, szülő és tanár titkon álmodozik?

Technológia és oktatás

A BBC Science Focus 2050-es oktatásról alkotott tudományos elképzeléseit osztotta meg az érdeklődőkkel. Meglátásuk szerint kétségtelen, hogy a technológia fejlődése a jövőben is kimagasló szerephez fog jutni. A realista szemléletek szerint a klasszikus és szívós modell az elkövetkező negyed évszázadban nem igazán fog átmenni drasztikus és látványos változásokon. Leginkább arra lehet számítani, hogy alkalmazkodik ehhez a folyamatosan és megállíthatatlanul fejlődő techvilághoz.

Az előrevetítések szerint a zöld technológia komfortosan be fog épülni az újszerű osztálytermekbe, ahol az újrahasznosítás a lehető legtermészetesebb szokássá fogja nőni magát. Ebben a tudatos közegben helye sem lesz az egyszer használatos, környezetpusztító műanyagoknak. Az sem kizárt, hogy a helyi iskolák közül néhányan szintet lépnek, és közösségek számára – oktatási intézmény mibenlétük mellett – fenntartható erőforrásként is szolgálnak.

Jövő-orientált oktatás

Az aktuális és feltörekvő technológiai trendekkel, valamint azok gyakorlati hasznával való ismerkedés beépül a tan-napirendbe. Nagy az esély arra is, hogy sor kerül a személyre szabottabb tanulási élmények bevezetésére, melyben a virtuális és kiterjesztett valóság programba épülése is kulcsszerepet fog játszani. Már az első osztálytól kezdődően készítik a diákokat az elkövetkező munkahelyi környezetben való helytálláshoz szükséges készségek elsajátítására. Ennek megvalósítása érdekében nagyobb hangsúlyt fektetnek az együttműködésre, a problémamegoldó képességek fejlesztésére. A hagyományos előadás-alapú és jegyzetelés-igényű tanítási módszerek háttérbe szorulnak. Lássuk hát – egyelőre vizualizációnk segítségével – a jövő osztálytermét. A futuristák azt vetítik elénk, hogy a diákok osztályterembe való belépésekor a biometrikus szkennelés fogja megkönnyíteni a jelentkezést. Ezzel radikálisan leegyszerűsödik az adminisztratív tevékenységek sora (pl. jelenléti adatok, hiányzások, késések stb.)

Az okosüvegek révén búcsút inthetünk a függönyöktől és redőnyöktől, hiszen automatikussá válik a fényerő-beállítás módja. A légkondicionált tantermek a legkevésbé sem sorolódnak akkor már a luxusjelenségek körébe. Erre viszont a tudósok szerint szükség is lesz, mivel meg kell tanulnunk együtt élni a melegebb és szárazabb nyarakkal. A minden egyes osztályhelyiségbe beépített fenntartható légtisztító készülékek segítségével eltávolíthatók a méreganyagok és levegőben keringő por egyaránt.

A 3D nyomtatók ekkorra már szabványos készülékké válnak, – az iskolákban és az otthonokban egyaránt. A korszerű tanulási segédanyagok pedig nagyobb rugalmasságot biztosítanak a tanulóknak és tanáraiknak egyaránt. Valószínűleg az MI által fogják készíteni az elemzéseket, és a diákok jövőbeli teljesítményeiről is előrejelzéseket tesznek. Szinte azonnali visszajelzést kaphatnak a javasolt fejlesztési területekről. Ugyanakkor a korrepetálás is testre szabottabb lesz, amit az intelligens oktatórendszerek tesznek gördülékennyé és hatékonnyá.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...