2017.02.01. 08:00:28 12199 386

Milyen egészséges alternatívát együnk, ha bűnös ételt kívánunk?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kivel ne fordult volna már elő, hogy majd’ meghalt egy kocka csokiért, vagy ne adj’ Isten egy zacskó chipsért? De vajon elgondolkodtál-e azon, miért éppen azt az ételt kívánod? Utánajártam, hogy milyen okai lehetnek ennek, és persze kerestem jó néhány egészséges alternatívát is az egészségtelen nassolnivalók helyett.

teljes kiörlésű kenyerek - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com teljes kiörlésű kenyerek

Ha valami édességet ennél:

A gumicukor, a sütemény, a fagylalt és egyéb cukros ételek iránti vágy a leggyakoribb, amely miatt gyorsan felszaladhatnak ránk a kilók, ám ez egy sor ásványi anyag hiányát is jelezheti. Amennyiben szén hiányzik a szervezetedből, fogyassz friss gyümölcsöket, ha pedig kén, akkor azt retek, karfiol vagy tőzegáfonya fogyasztásával tudod a szervezetedbe juttatni. Érdekes, hogy foszforhiány esetén is cukros ételekre vágyunk, holott ilyenkor leginkább tojásra, tejre, halra vagy csirkehúsra lenne szükségünk.

A túlzott édesszájúság hátterében ugyanakkor gyakran kimerültség áll, azonban nem ajánlatos ilyenkor sem túl sokat fogyasztani az édességekből, mert azok csak még fáradékonyabbá tesznek. ű

A tejcsokoládé a többi édes nassolnivalóhoz hasonlóan jelentős mennyiségű endorfint termel, ezért sokunknál természetes, ha rosszkedv esetén többször előkerül nasiként. A magnéziumhiányt jelző sóvárgást a csoki után a sokkal egészségesebb zöldségek, gyümölcsök és magvak nagyszerűen megszüntetik. Ha túlhajszoltad magadat, a csokiban található koffein erőt adhat, valamint a fejfájáson is segíthet, de ezzel a megoldással csak ritkán ajánlott élni.

Amennyiben a cukorfüggőség jelei mutatkoznak rajtad, akkor az könnyen jelenthet akár szeretetéhséget is. Próbáld a szeretteid tudtára hozni, hogy több törődést igényelnél.

Tipp: Néha egy kis édesség igenis megengedett, de a legjobbat azzal teszed, ha ilyenkor 1-2 kocka jó minőségű étcsokoládét fogyasztasz el.

Ha a savanykás ízékre vágsz:

Savanykás ízű almát vagy kovácsos uborkát kívángatsz? Ez elsősorban a szervezeted C-vitamin hiányára utalhat. Ugyanakkor az sem elképzelhetetlen, hogy az emésztőrendszered sav-bázis egyensúlya miatt lép fel a savanyúságok iránti vágyakozás.

Tipp: Savanyúságokat vagy nem túl édes almát nagyobb mennyiségben is fogyaszthatsz, hiszen ezek az ételek nem tartoznak a kalóriadúsak közé.

Ha a csípős ízeket kívánod:

Főételek sok-sok borssal? Csípős mustárban és chili-szószban úszó ételek? Ezek a csípős ízek elsősorban az emésztőszerveket mozgósítják, emellett a vérellátást is fokozzák. A csípős ételek iránti vágy, esetenként jelezheti azt, hogy a cink mennyisége nem elegendő a szervezetben. Ilyenkor ajánlott hüvelyeseket, tojást és húsokat beiktatni az étrendbe.

Tipp: Kimerültség esetén egy-egy fűszeresebb étel visszaadhatja az életerőnket!

Ha feltűnően sok tésztát és kenyeret ennél:

A tésztafélék utáni sóvárgást valójában az okozza, hogy kevés nitrogén van jelen a szervezetünkben, ezt könnyen orvosolhatjuk magas fehérje tartalmú ételek fogyasztásával.

Tipp: Ne ragadjunk le a csirkehúsnál, és a halnál. Bátran fogyassz proteinben gazdag zsírszegény sajtokat és sertéshúst is, illetve a tojás is itt befutó!

Ha a keserű a nyerő:

A kesernyés finomságok - banán, magvak és zöld színű zöldségek (pl. saláta, spenót, káposzta) - tele vannak magnéziummal, ezért a keserű íz kívánásakor inkább ezeket ajánlott fogyasztani a túlzott kávé,- vagy keserű csokoládéfogyasztás helyett.

Tipp: A keserű ételek jó hatással vannak a szívre; különösen a céklát, a zabot, és a spárgát ajánlják ételként, italként pedig a zöld teát.

Ha sós ételt szeretnél:

Ha gyakran kívánsz sós falatokat, lehet, hogy klorid,- vagy szilíciumhiányod van. A megoldás a kecsketej és az olajos magvak fogyasztása.

Természetesen leggyakrabban stressz és düh áll a háttérben, és ezt próbáljuk levezetni a rágcsálnivalókkal. Fokozott só bevitelre akkor is éhezik a szervezetünk, amikor a testünket hirtelen nagy fizikális megterhelés éri, ilyenkor a szervezet az átlagosnál több ásványi sót veszít, amit vízzel és értelem szerűen sós dolgokkal próbálunk enyhíteni.

Tipp: A sós rágcsálnivalók helyett ropogtass el alternatívaként répacsíkokat, amihez kiváló mártogatós lehet a zöld fűszeres joghurt.
Ha olajos ételt szeretnél:

Amire valójában szükséged van az a kalcium, tejtermékekből, sajtokból és sokféle zöldségből könnyen hozzájuttathatod a szervezetedet.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...