2021.04.30. 11:47:42 8279 248

Milyen a jó napszemüveg?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az UV-védelem szerencsére már alaposan bekerült a köztudatba, azonban erről legtöbbször még csak a bőrünk jut eszünkbe. Pedig a szemünk UV-védelme is rendkívül fontos. A napszemüvegre tehát ne csak kényelmi, de egészségvédő kiegészítőként is gondoljunk, és válasszunk jól!

Napszemüveg - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Napszemüveg

Szemünk védelmében válasszunk olyan napszemüveget, ami tényleg jó, nem csak jól áll!

Ehhez elengedhetetlen a százszázalékos UV-védelem, amit a szemüvegen feltüntetett UV-400 felirat jelez. Elviekben az Európai Unióban másfélét már nem forgalmazhatnak, de előfordulhat rés a piacon.

Nem elég, ha sötétít!

Önmagában a sötét lencsétől a pupilla visszatágul, a fényt tehát kiszűri, ám az UV-sugarakat nem, amelyek így nagyobb felületen érik a szemfeneket. Tehát a sötét lencse nem egyenlő az UV-védelemmel, és színes vagy szinte átlátszó lencse is lehet biztonságos. A színek ráadásul különböző funkciókat is elláthatnak. Például a barna szín nyugtatja a szemet erős napsütésben, csökkenti a kontrasztokat, így pecázáshoz, kinti sportokhoz ideális. A kék és zöld lencsék gyenge fényviszonyokban is jó látást adnak, míg a sárga akár a ködös, hóeséses időben is élesíti a látást, autósporthoz, vezetéshez azonban a lámpák és jelzések miatt nem szerencsés választás.

Mit jelentenek a napszemüvegen szereplő kategória számok?

A lencse színét határozzák meg, tehát az UV-védelemhez nincs, azonban a vezetésre és más tevékenységhez való alkalmasságot megmutatja. 0. kategória szinte bármikor jó, az 1-es enyhén színezett felhős időben is funkcionál és így tovább. A 4. kategória lencséje pedig annyira sötét, hogy csak erős napfényben ajánlott a használata és vezetés közben még akkor sem.

A „CE” jelölés

A termék ellenőrzött, UV-védelemmel ellátott. Nem elég, ha a címkén, de a belső száron is szerepelnie kell, akárcsak a kategóriának.

A külsőségek is fontosak!

Például a legpraktikusabb, ha fejre simuló, nagy méretű lencsével ellátott szemüveget választunk, hiszen így biztosíthatjuk a legnagyobb védelmet a szemeinknek. Az éles szélek, kiálló pontok, túl vastag szárak kényelmetlenséget, sérülést okozhatnak, vásárlás előtt ezt is mérlegeljük. Semmiképp ne használjunk karcolt felületű, hibás lencséjű napszemüveget, mert látásromláshoz vezethet.

Tévhit, ne dőlj be!

Felhős időben, hidegben egyáltalán nem kisebb az UV-veszély, mint napsütésben, tehát ekkor sem érdemes otthon hagynunk a napszemüveget, inkább olyat válasszunk, amelynek nem színezett a lencséje.

Forrás: fogyasztovedelmiblog

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...