2014.06.30. 12:38:50 33174 95

Mikor NE fogyasszunk petrezselymet?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A petrezselyem egy ártalmatlan, sőt mi több szuper egészséges növény hírében áll. Előfordulhatnak azonban mellékhatásai, és vannak olyan esetek, amikor kimondottan nem javasolt nagy mennyiségben petrezselymet fogyasztani. Ha nem étkezési célra, hanem gyógynövényként szeretnénk alkalmazni, akkor ezekre a dolgokra kell odafigyelni.

Petrezselyem - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Petrezselyem

Gyökerek, levelek, magvak – mit tartalmaznak?

Először is tisztázzuk, hogy a petrezselyem gyökere, szára, levele és magja különböző mértékben, más-más hatóanyagokat tartalmaz.

A petrezselyem gyökér fő hatóanyaga az illóolaja (maximum 1%), amely apiolt és miristicint tartalmaz. B1, B2 és vas is található benne.

Levelében a folium illóolaj, a kálium, az A-, E és C-vitamin és a flavon-glikozid, ami említésre méltó, mint gyógyhatású anyagok.

Termése, azaz a magja akár 8% illóolajat is tartalmazhat, apiin glikozidot és egyéb olajat is tartalmaz.

A petrezselyem mellékhatásai

A petrezselyemmag-olaj bőrre kenve kiütéseket okozhat, és érzékenyebbek lehetünk a napra. Egyelőre még keveset tudnak arról, hogy a petrezselyem levélből illetve gyökérből készült dolgok biztonságosan alkalmazhatóak-e a bőrre.

Terhes nőknek és szoptatós anyáknak sem javasolják, hogy nagyobb dózisban, gyógyszerként fogyasszanak petrezselymet. Régen a petrezselymet abortuszra is alkalmazták, befolyásolták vele a menstruációs ciklust, mivel segíti a menzesz megindulását. Normál mennyiségű fogyasztása (amit ételként viszünk a szervezetbe) nem okozhat gondot, de nagyon veszélyes, ha gyógynövényként tekint rá egy várandós hölgy.

Igaz, a petrezselymet a vese egyik doktorának is tartják, ha nem bakteriális gyulladás okozza a vese problémát, akkor ne alkalmazzuk orvosi mennyiségben a gyógynövényt. A magját és a belőle készült olajat ne fogyasszuk, mert ebben sokkal több hatóanyag van, mint a levélben és a gyökérben. Nagy dózisban nem gyógyítja a vesét, inkább roncsolja, és a májra sincs túl jó hatással.

A mag és az ebből nyert illóolaj hallucinációt és az epilepsziás rohamhoz hasonlító görcsöket okozhat, ha nem szakszerűen alkalmazzák. A javasolt maximális mennyiség 2x1 mokkáskanál, kivéve, ha az orvos nem javasolja (pl. a fent említett esetekben).

Csodás gyógyhatását sem kérdőjelezzük meg

Hál’ Isten, ha a fent említett esetektől eltekintünk, és nem vagyunk rá allergiásak sem, a petrezselyem csodálatos gyógynövénynek bizonyulhat. Többek között segíthet a vér tisztításában, sőt, vastartalmának köszönhetően a vérképződésben is.

Vízhajtó hatású, így serkentheti a vese működését (vesekő esetén rágcsálj petrezselyemgyökeret!), elősegíti a normális menstruációt, mivel serkenti a nemi hormonok termelődését a szervezetben. Ha megemelkedett a vércukorszintünk, akkor a petrezselyem kúraszerű fogyasztását is javasolják.

A fent említett mellékhatások fényében, mielőtt koncentrált formában kezdenénk fogyasztani a petrezselymet – legyen szó gyökérről, leveléről vagy terméséről-, kérjük ki orvosunk véleményét.

Forrás: webmd.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.