2019.12.23. 16:21:24 9155 307

Miért tartja távol a rákot és a szívbetegséget az alma és a zöld tea?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A flavonoid vegyületek – vagy ahogy néha nevezik a bioflavonoidok – állnak a zöldségek és a gyümölcsök karakterisztikus íze és illata mögött. Miattuk különbözik a spenót íze és illata a narancsétól, miattuk piros a paprika és kék az áfonya. Ennél persze sokkal többről van szó.

Zöld tea - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zöld tea

A növényekben fellelhető vegyületek tárházának jelentős része a flavonoidok. Az eddig felfedezett és meghatározott több mint 4000, növények által előállított vegyület közül mintegy 600-at hívunk flavonoidnak vagy karotinoidnak és közülük mindössze 50 vagy 60 marad aktív azt követően, hogy elfogyasztottuk és járul hozzá az egészségünkhöz. Több közülük aktív és értékes antioxidáns amely távol tartja a rákot és a szívbetegséget, azaz jó hatással van az érrendszer állapotára. A csoport más tagjai képesek csökkenteni a duzzanatokat, a fájdalmat vagy az allergiás reakciókat. Megint mások a vírusok ellen képesek védelmet nyújtani.

Mindezt persze nem úgy kell érteni, mint azt a mondást, amely szerint napi egy alma távol tartja a doktort. A flavonoidon önmagukban nem csodaszerek és mind a rák, mind a szÍvbetegségek kialakulásának még számtalan más oka is lehet mint az, hogy nem szedünk belőlük eleget. Az már tudjuk, mennyi az “elég”. Ez napi 800 grammnál kevesebb flavonoid. Ezt a legegyszerűbben almából és zöld teából szerezhetjük meg, de jótékony hatása van a vörösbornak és a fekete csokoládénak is.

Ráadásul az ausztráliai Edith Cowan Egyetem kutatói által írt tanulmány szerint a flavonoidok védőhatása különösen erős azoknál az embereknél, akik sok alkoholt isznak vagy dohányoznak. A kutatók több mint 53 000 dán ember által fogyasztott ételt illetve az emberek étrendjét elemezték. Rájöttek, hogy a fenti 800 gramm, flavonoidban gazdag “alapanyag” elfogyasztása során legalább napi 500 milligramm flavonoidok juta a szervezetbe és ez már megfelelő védelmet nyújt az érrendszeri betegségek ellen. A rák elleni hatáshoz naponta 1000 milligramm szükséges. Ennél még érdekesebb volt az a megállapítás, hogy hiába növeljük meg ezt az értéket, az már nem jelent plusz védelmet, még az erős dohányosoknál vagy a közepesen sok alkoholt fogyasztóknál sem.

Az okokról, az ausztrál kutatók azt gondolják, hogy a flavonidok azért védenek meg a rák és a szívbetegségek ellen, mert gyulladásgátló hatásuk van. A Nemzetközi Epidemiology Journalban közzétett 2017. évi tanulmány azt is megállapította, hogy megfelelő mennyiségű flavonoid gátolja a rákos sejtek növekedését.

Forrás: healthline.com/health-news/apples-and-tea-can-protect-against-cancer-heart-disease

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.