2021.06.22. 17:55:28 10645 297

Miért fontos a folyadékfogyasztás? Ezekre figyelj oda a nagy melegben! Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az emberi szervezet 60-70%-a víz: nem csak a vérünk jó részét, de a sejtek közötti tereket is nagyrészt víz alkotja. Azért, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni, fontos a folyadékegyensúly, ezért ennek szabályozási folyamata nagyon kifinomult a testünkben.

Víz - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Víz

Ha nem viszünk be elég folyadékot a szervezetbe (étellel vagy itallal), vagy ha valamilyen oknál fogva túl sok folyadékot ürítünk (pl. vízhajtókat szedünk, vagy nagy melegben tartózkodunk), akkor a szervezetben felborul a folyadékegyensúly, és dehidratáltak leszünk. Ennek akár súlyos következményei is lehetnek:

  • Ilyenkor a szervezet minden esetben a legfontosabb szerveit védi (agy és szív), és azoktól a szervektől fog vizet elvonni, amelyek kevésbé értékesek (pl. a komplett emésztőrendszer, csontrendszer). Így ezeknél a szerveknél lokális vízhiány fog fellépi, ezt érezzük meg különböző fájdalmak (gyomor, hasi, ízületi, hát, derék, láb, fej, szívtájéki fájdalom) formájában. ⁠

  • A vízhiány fáradságot, romló koncentrációs képességet/teljesítményt és memóriát, gyerekeknél akár tanulási nehézségeket is okozhat. ⁠

  • A dehidratáció egyben stresszes állapotot is okoz a szervezetben, amire a szervezet fokozott kortizol termeléssel is reagál. Ha ez rendszeresen bekövetkezik, az hosszú távon rossz hatással lesz az egészségünkre, hiszen a folyamatosan magasan tartott kortizolszintünk nagyon sok problémát okoz (pl. hormonegyensúly felborulása, állandó emésztési problémák).

Ezen a héten igazi kánikula lesz, ezért, ha jól szeretnéd érezni magad a bőrödben, nagyon figyelj oda a megfelelő folyadékpótlásra! Ennek a legjobb módja a tiszta, lehetőleg tisztított víz, esetleg ásványvíz ivása, és nem a cukros, szénsavas, vagy rostos üdítők fogyasztása. Ezek nem igazán oltják a szomjadat, ráadásul rengeteg kalóriát tartalmaznak, amelyeket gyakorlatilag észrevétlenül viszel be a szervezetedbe.

Tipp: Amennyiben tudod magadról, hogy jellemző rád a kevés ivás, akkor a legjobb, amit tehetsz, hogy írásban követed a vízfogyasztási szokásodat. Ez nem egy bonyolult dolog, a neten sokféle sablont találhatsz vagy applikációt is tölthetsz le, tulajdonképpen minden nap be tudod pipálni, hogy hány pohár vizet ittál. Hidd el, megéri az a kicsi fáradság, mert a kevés folyadékfogyasztással tényleg sokat veszítesz!⁠

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Külső és belső méregtelenítés természetesen

Ki ne szeretne a reggeli ébredéskor erőtől duzzadóan kipattanni az ágyból? Jó lenne a fásultságot, levertséget, bágyadtságot, ingerültséget, valamint az emésztési zavarokat, fejfájást, a különféle bőrbetegségeket csak hírből ismerni? Marie Farquharson könyvében, a Természetes méregtelenítésben arra hívja fel a figyelmünket, hogy az, ahogyan a saját bőrünkben érezzük magunkat arról a testi képességünkről fest képet, ahogyan a mérgekkel bánunk.

Poke bowl, ízletes és színes tál Hawaiiról

A Poke bowl, vagy más néven csak "poke", az utóbbi évek egyik legnagyobb ételtrendje lett világszerte. Ez a Hawaii-szigetekről származó étel a friss, nyers halat, zöldségeket és szószokat kombinálja egy tálba helyezve. Annak ellenére, hogy eredete a ’70-es évekre nyúlik vissza, a poke mostanra újra divatossá vált, különféle variációkban jelenik meg az egész világon, így Magyarországon is.

Az Auchanból vásárolt szénsavmentes vizet hívott vissza a Szentkirályi

A Szentkirályi minőségellenőrző laboratóriuma jelezte, hogy a palackozás során a 1,5 literes szénsavmentes Szentkiralyi termékbe csekély adagban tisztitószer került, ezért a Szentkirályi Magyarország kéri a fogyasztókat, akik múlt pénteken, március 22-én bármelyik Auchan áruházban olyan 1,5 literes, szénsavmentes (rózsaszín kupakos) Szentkirályi ásványvizet vásároltak, amelynek a palack nyakán látható lejáratai ideje 21.03.2025, hogy ne fogyasszák el azt, hanem vigyék vissza az áruházba, ahol vásárolták.