2021.06.15. 17:53:27 9244 252

Mi is az a cöliákia, és miért ne téveszd össze a gluténérzékenységgel? Szakértőnk cikke
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A glutén kapcsán nagyon sok fogalom él már a köztudatban, de sajnos ezek gyakran elég kuszák, összemosódottak. A cöliákia, más néven lisztérzékenység, és a gluténérzékenység pont ilyen jelenségek, amelyeket azonban kifejezetten veszélyes összekeverni!

Gluténérzékenység vs. cöliákia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gluténérzékenység vs. cöliákia

De mit is jelentenek ezek a fogalmak?

A lisztérzékenység (cöliákia) a búza fogyasztása nyomán kialakuló, immunológiai alapú, bélnyálkahártya elváltozást okozó, autoimmun folyamat. Nagyon fontos, hogy ebben az esetben, ha a beteg gluténtartalmú ételt eszik, akkor amellett, hogy kellemetlen tünetei lesznek, súlyosan károsítja a vékonybél nyálkahártyáját! Igy a táplálékok, melyek nagy része itt szívódna fel, nem tudnak megfelelően eljutni a sejtekhez. Ezért fordul elő, hogy gyerekek (és akár felnőttek esetében is) sokszor a fejlődési ütem lelassulásában/fogyásban mutatkozik meg a betegség.

Természetesen számos egyéb tünete is lehet, és nagyon gyakoriak a társbetegségek is:

• hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása

• puffadás, gázosodás

• laktóz intolerancia

• foltos hajhullás

• vashiányos vérszegénység

• korai csontritkulás

• cukorvizelés

• cukorbetegség, pajzsmirigy betegségek (mint társbetegségek)

A cöliákia bármely életkorban kialakulhat, és genetikailag meghatározott (azaz, ha van a felmenőink között cöliákiás, mi is nagyobb eséllyel leszünk azok). Nem gyógyítható, viszont nagyon szigorú gluténmentes diétával teljesen tünetmentessé tehető, és meg is szüntethető a bélfal károsodása. Glutén fogyasztása esetén a panaszok akár napokkal vagy hetekkel az étel elfogyasztása után jelentkeznek, így nagyon nehéz magunktól felfedezni az összefüggést. Mindenképpen keressünk fel egy gasztroenterológust, ha erre gyanakszunk, mert minél hamarabb diagnosztizálni kell.

És mi az a gluténérzékenység?

A nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) ezzel szemben nem egy autoimmun folyamat, nem örökölhető, és nem is jár (szerencsére) a bélnyálkahártya károsodásával. Nincsenek társbetegségei, viszont a tünetei emésztőrendszeri szempontból hasonlóak lehetnek a cöliákiához. Ugyanúgy előfordulhat hasmenés, székrekedés vagy ezek váltakozása, hasi fájdalom, puffadás, viszont ebben az esetben a tünetek a gluténtartalmú étel fogyasztása után már pár órával jelentkeznek, így sokkal egyértelműbbnek tűnik az összefüggés. Ha panaszaink vannak, mindenképpen menjünk el egy kivizsgálásra, mert fenti emésztési panaszok egy sor más problémára is utalhatnak (pl. IBS, SIBO)- az orvos feladata eldönteni, a több lehetséges probléma közül melyik jellemző ránk.

Szakértőnket itt megtalálod: www.harsanyijulia.com

Harsányi Júlia Életmód- funkcionális táplálkozási tanácsadás | Facebook

Harsanyi Julia- Nutritionist (@harsanyijuliaeletmod) • Instagram-fényképek és -videók

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...