2015.01.23. 17:52:22 55997 85

Mi az a gratinírozás és hogyan kell jól csinálni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gratinírozás nem más, mint a csőben sütés, ami egy közkedvelt és ízletes végeredménnyel kecsegtető konyhai eljárás. Készíthetsz így húsokat, halat, zöldségeket, de akár vegyesen is. Maga a csőben sütés művészete nagyon egyszerű, de könnyen el is ronthatod. Tudd meg, hogy mi a finom gratinírozott étel titka és csinálj te is valami finomat vacsorára!

Csőben sült brokkoli és karfiol - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Csőben sült brokkoli és karfiol

A gratinírozás, azaz a csőben sütés

A rakott ételeket általában ezzel az eljárással készítjük el. A választott hozzávalókat, ha szükséges akkor előfőzzük vagy pároljuk, majd némi folyadékkal lelocsolva és sajttal fedve megsütjük az előmelegített sütőben. Az ördög azonban – mint mindig – itt is a részletekben rejlik!

A tál

Először is, a tál, amiben az ételt készíted, legyen lapos, és elég nagy, így az ízletes sajtkéregből elég nagy felületet kapunk. :) Ha valamit tovább kell sütni, annak választhatsz persze mélyebb formát, így nem szárad ki.

A hozzávalók elhelyezése

Nagyjából egyforma nagyságúra vágjuk a hozzávalókat. Ha például cukkinit, burgonyát, padlizsánt és paradicsomot szeretnénk gratinírozni, akkor azonos vastagságú szeleteket vágjunk. Ezeket helyezzük félig egymásra fektetve a választott tűzálló tálba.

A tejszín és a sajt

A csőben sütés két elengedhetetlen hozzávalója folyadék, ami lehet tejföl, tejszín vagy tej és a finom, érett sajt, ami szépen meg tud pirulni. A tejszínből vagy tejből besamelmártást készítünk. A besamelmártást esetleg helyettesíthetjük tejfölben elkevert tojássárgájával is. Ezzel a folyadékkal locsoljuk meg a tálban elhelyezett zöldségeket vagy húst.

Ezt követi a reszelt sajt, aminek köszönhetően ízletes sajtkéreg lesz az ételünk tetején. A folyadéknak köszönhetően az alatta található alapanyagok nem fognak kiszáradni. A tetejére kockázhatunk egy kis vajat és szórhatunk zsemlemorzsát is.

Egy-két jó tanács

  • A sütő legyen előmelegítve, hogy ne kelljen sokáig sütnöd az ételt.
  • Legyen szép piros, ropogós, de ne égesd meg az étel tetejét!
  • Ha túl gyorsan barnul, fedd le alufóliával a tálat!
  • Ne legyél rest előfőzni, vagy párolni a keményebb vagy nagyobb hozzávalókat, amelyeknek túl hosszú lenne a sütési ideje. (pl.: karfiolt)

Recept: Csőben sült lencse

A lencse nem egy klasszikus hozzávaló csőben sütéshez, éppen ezért izgalmas ez a recept.

Hozzávalók:

  • 20 dkg lencse
  • 10 dkg rizs
  • 10 dkg sonka
  • 20 dkg sajt
  • 1 kis pohár tejföl
  • bors
  • babérlevél
  • vaj

Elkészítés

Az előre beáztatott lencsét sós-babérleveles, a rizst sós-borsos vízben puhára főzzük. Ezután összekeverjük a lencsét a rizzsel, a kockára vágott sonkával és a reszelt sajt felével.

Kivajazott tűzálló tálba tesszük, ráöntjük a tejfölt, majd megszórjuk a maradék sajttal. Forró sütőbe toljuk, hogy rápirulhasson a sajt.

Forrás: mindmegette.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!