2019.06.26. 10:30:25 9659 261

Menorca, a "kis" Mallorca
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Menorca leginkább a nyugis nyaralást keresőknek nyújthat minőségi élményt, így ha tengerparti nyaralásra vágysz, szép és kevésbé zsúfolt környezetben, akkor itt a helyed!

Menorca (Forrás: 123rf.com, tuulijumala) - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Menorca (Forrás: 123rf.com, tuulijumala)

Menorca dióhéjban

Menorca a Spanyolországhoz tartozó Baleár-szigetek második legnagyobb szigete a maga 694 km2-es területével. Kisebb, mint Mallorca, de nagyobb Ibizánál. Mallorcától hozzávetőleg 40 kilométerre, észak-keletre található. A sziget 52 kilométer hosszú, és 15 kilométer széles. Menorca lakossága kb. 95 ezer fő (egyes források szerint csak 67 ezer). Alapvetően sokkal nyugisabb, kevésbé felkapottabb hely, mint a szomszédos sziget, Mallorca. Fő turisztikai adukártyája, hogy a méretéhez képest nagyon nagy a strandok választéka. Menorcának több strandja van, mint Mallorcának és Ibizának együttvéve!

Menorca szigetén a főszezon július közepétől szeptember közepéig tart. Az Easyjet fapados légitársaság nyáron 2 hónapon keresztül ontja a briteket a szigetre, de az év többi részén elég kevés a látogató. A holtszezonban a repülőtérre is csupán Barcelonából jön néhány járat. A szigeten több olyan állat- és növényfaj él, ami endemikus, azaz csak itt található meg. Menorcát az UNESCO bioszférikus rezervátumnak minősítette. A sziget természeti értékeinek megóvása stratégiai cél, s emiatt nem is törekednek olyan tömegturizmusra, mint ami Mallorcára jellemző.

A sziget két jelentősebb városának, Cuitadellának és Mahonnak (katalánul Maó) a meglátogatása mindenképpen ajánlott. A kb. 30 ezres Mahon a sziget déli részén található, Ciutadella a nyugati oldalon. E két várost köti össze a sziget fő országútja és e két városban él a sziget lakosságának háromnegyede. A helyiek spanyolul (azaz castellano) és katalán nyelven beszélnek. A helyiek jellemzően segítőkészek, barátságosak a külföldiekkel, sőt megerőltetik magukat az angol nyelv használatában is. Egyébként a szigeten elég sok brit, francia és német él állandó jelleggel. A hotelekben, vendéglátásban dolgozó fiatalabb alkalmazottak valamennyire beszélnek angolul.

Menorcán igazán nincsenek hegyek, csak dombok, legfeljebb néhány száz méter magassággal. A legmagasabb pont csupán 358 méter. A sziget északi részének partvonala nyersebb, vadabb, sziklás, a déli oldalon vannak inkább a használható strandok. A sziget déli része kevésbé szeles, mint az északi. Nyáron a szigeten a száraz meleg van, nappali átlagos 28 fokos hőmérséklettel. Télen kellemes 15-17 fok a nappali átlaghőmérséklet. Áprilistól októberig fürdeni lehet a tengerben. A tengervíz hőmérséklete: májusban 22, júniusban 24, júliusban, augusztusban 26-27, szeptemberben 25-26.

Menorcát északról érinti a hideg, száraz széljárás, a tramuntana. A gazdák sok kilométer hosszúságú kőfalakkal védik a földjeiket. A szél nyáron kellemesen csillapítja a térségre jellemző hőséget, azaz Menorca jó hely azoknak, akik nyáron nem akarnak szenvedni nagy hőségtől. Júliusban, augusztusban, szeptemberben ugyan lehet napközben 30-32 fok, de a széljárás miatt ez nem annyira megterhelő. Májusban a maximális hőmérséklet 25-26 fok körüli, éjszaka 18 fok körül, a tengervíz 22.23 fokos. A legkevésbé csapadékos hónap a július. A június és az augusztus is elég száraz. Májusban sem gyakori az eső.

10 dolog, ami tetszett

 1. Ciutadella kikötője és a városkában a szombati piac, valamint a kicsi, de nagyon csinos katedrális
 2. Egy nyugis, eldugott, csodás strand: Playa de Cavalleria, és általában az öblökben a tenger kékjének delejes átütő ereje, az okkersárga homok látványa
 3. A sziget dimbes-dombos, de azért nagyon jókat lehet kerékpározni
 4. Mahonnál az egyórás kikötői körutazás 10 euróért (a világ második leghosszabb/legmélyebb természetes kikötőhelye - 6 km)
 5. Menorcán nagyobb a tisztaság mint Ibizán és Mallorcán.
 6. Egész jól és olcsón használható a távolsági buszközlekedés (2-3 busztársaság működik más és más körzetben)
 7. Fornells, egy aranyos városka (ex-halászfalu) vakítóan fehér házakkal
 8. Alig vannak magas épületek
 9. Jól láthatóan hatékony a környezetvédelem
 10. A legmagasabb pontról, az El Tororól a sziget panorámája

10 dolog, ami nem tetszett

 1. Jellemző, hogy az időjárás szeles, nem véletlenül nevezik Menorcát "szeles szigetnek"
 2. Cala Blanes a hotelmonstrumokkal, sok giccsel, részeg britekkel, picit Ibizára és Mallorcára hajazva. Ez nem az igazi idilli Menorca; Cap d'Artrutx-ot is érdemes elkerülnie azoknak, akik Menorcától a nyugalmat remélik
 3. Mahon unalmasabb, mint Ciutadella, leszámítva a hatalmas természetes kikötőjét és néhány macskaköves kis utcáját
 4. Mahon, amikor az óceánjárókról késő délelőttönként hatalmas tömegben oda kiáradnak a turisták
 5. Sok öböl autóval nem közelíthető meg teljesen (odáig is többnyire hepehupás az út), és így gyalogolni kell sokat (15-25 perceket) a melegben
 6. A híres-nevezetes Cala Macarelleta strandján a sok algahordalék
 7. Menorcán az árszint valamivel magasabb, mint Mallorcán (tán mert kisebb a piaci verseny)
 8. A szieszták idején a szolgáltatások lebénulása
 9. A Turqueta strandon a medúzák (más strandokon nem voltak)
 10. Az agyonsztárolt helyi dicsőségük egy disznókolbász, a sobrasada itthon nem lenne versenyképes, pedig paprikás

Repülés, repülőjegy és hajós megközelítés A légijáratok a Maó melletti St Climent repülőterére közlekednek. Nyáron rengeteg charterjárat jön ide, főleg Nagy-Britanniából. Menorca ugyan nem felkapott, de azért évente mégis kb. 2,5 millióan érkeznek ide repülővel. Barcelonából komppal közel 8 órás hajózással lehet eljutni Menorcára. Hetente többszőr közlekedik két társaság - a Transmediterranea és a Belearia - járata. Van kompkapcsolat Menorca és Valencia között, Palma de Mallorca-i megállással. Érdekes, hogy Ciutadella közelebb van Mallorcához(43 km), mint a sziget keleti végén lévő Mahotól (47 km).

Szállás A szálláslehetőségekben a hotelek dominálnak, de vannak jócskán alternatívák: panziók, lakások, birtokokon (finca) lévő házak (agroturizmus jelleg is), apartmanok stb. Menorcán viszonylag kevés és kis kapacitású a kemping és az ifjúsági szállás kínálata. Közvetlen kontaktus esetén a bérelhető házaknál probléma, hogy a tulajok elég lusták válaszolni az e-mailekre. A komolyabbak legalább írnak két napon belül. Az ilyesmit hát jobb, biztonságosabb utazási iroda közvetítésével intézni.

Helyi közlekedés A szigeten nincs autópálya, autóút. Nincs a szigeten hosszabb szakaszon partmenti út! Van egy, a sziget délkeleti és északnyugati részét összekötő főút, Me1 jelzéssel. A különböző öblök, szigetrészek megközelítésénél mindig visszakerül az autós erre a főútra. Nagy távolságokat nem kell megtenni, lefeljebb 20-30 kilométert. Bérelt autóval bizony könnyebb felfedezi a szigetet. mindazonáltal a helyi távolsági közlekedés is jól használható, mivel a települések többsége között jó a forgalmi összeköttetés. Szinte minden internetes forrás megerősíti, hogy érdemesebb előre foglalni bérelt autót, mert helyben drágább.

Létezik egy éjjel-nappal közlekedő vízi taxi Es Castell és Mahon között. Egy útra az ár 10 euró/fő körül van. Menorca ideális hely a bicajozás szerelmeseinek. Ciutadella városból a sziget számos látványossága 1-2 órás kerékpározással megközelíthető, ráadásul kerékpáros utakon. A nem túl magas dombokra való felkerekezéshez persze elkel a jó kondíció, és a széllel is gyakran meg kell küzdeni. (Napi kb. 25 euróért lehet kerékpárt bérelni.)

Étkezés

A sablonos turista éttermek helyett érdemes olyan kis vendéglőkbe menni, ahol a helyiek étkeznek. Olcsóbb és a helyi specialitásokat lehet kipróbálni. Ezek nem a gasztronómia csúcsai, de többnyire finomak. Ha van az étlapon Caldareta de langosta, azaz egyfajta rákleves, na azt meg kell kóstolni.

 • Fornellsben vannak talán a legjobb éttermek.
 • Az italok frontján a legnépszerűbb egy helyi gin, amit azárt a britek - honosítottak meg a szigeten. Édesség területén a fő helyi specialitás a flaons, ami tojás és sajt alapú. Van belőle édes és sós is. Nem egy diétás cucc.
 • Jó eszpresszós kávét nehéz találni.
 • Ajánlott étkezőhelyek:

 • Es Moli des Racó étterem (egy 300 éves szélmalomban kiépített) Es - Mercadal településen, ugyanott a Las Vegas nevű vendéglő (házias étkek)

 • Ciutadellában ebéd a Fabiol (Plaza Pins) nevű, bár jellegű étteremben (szuper kiszolgálás)
 • Fornellsben az Es Cranc a tenger gyümölcsire vágyóknak

Egyéb hasznos információk

Menorca szigetén a nagyobb településeken található gyógyszertár (farmacia). A vezetékes víz nem mindenhol alkalmas emberi fogyazstásra. Ajánlott ásványvizet inni: buborékos víz (agua mineral con gas), mentes víz (agua mineral sin gas).

Nincs időeltolódás Menorca és Magyarország között. A téli és nyári időszámítás váltása azonos Spanyolországban és nálunk.

A sziget keleti részén a napfelkelték, a nyugati oldalon (Ciutadella) a naplementék csodásak.

Strandok

Menorcának kb. 200 méter hosszú partszakasza van a Földközi-tenger mentén.

A sziget déli partjainál vannak a karibi jellegű strandok. Számos öböl csak gyalog közelíthető meg. A strandok nevében a Cala az öblöt jelenti.

Ciutadella városnak magának nincs homokos strandja. Néhány kilométert közelkedni kell ahhoz, hogy eljussunk több kisebb strandolós öbölhöz. Szuper strandok: Macarella és Macarellita (augusztusban nagy a tömeg)

A sziget leghosszabb strandja a Son Bou a déli oldalon (kb. 4 km hosszú).

A városi strandok kivételével minden strandon előfordulnak nudisták, monokini még inkább.

Sok a szinte néptelen strand, pl. a Cala Trebaluger vagy a Cala Fustam.

Forrás: utikritika.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.

„Nekem a Balaton…” – Utazz le a Balcsi partra szuper filmek segítségével

Kinek a déli, kinek az északi, kinek az egyik csücsök, kinek a másik a kedvence, de a Balaton mindenkit lenyűgöz, magával ragad. A bulik, a kirándulóhelyek, a strandok, a lángos illat – kellemes emlékek, amelyeket minden tavasszal várunk, és minden ősszel nagyon nehezen engedünk el.

Ritkán látható klasszikusok is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában

A legújabb magyar filmek és premierek mellett ritkán látható klasszikus alkotások is szerepelnek az idei Magyar Mozgókép Fesztivál programjában. Az új néven megrendezett, MOZ.GO fesztiválra keresztelt programsorozat Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban várja a közönséget június 12. és 15. között.