2021.01.13. 16:33:18 8128 214

Mennyit ér az ingatlan a határ menti településeken, valamint Pozsonyban és Kassán?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az, hogy egy lakás mennyit ér, több tényezőtől is függ: ilyen lehet például, hogy milyen az állapota, a felszereltsége, vagy akár a kilátása, de a legfontosabb szempontnak talán még mindig az elhelyezkedése mondható.

Ingatlan - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ingatlan

A Szlovákiában élő, dolgozó magyar családok az olcsóbb lakhatás reményében gyakran vásárolnak ingatlant a határ túloldalán fekvő magyar településeken. Emiatt sokan választják inkább az ingázást. De megéri egyáltalán Magyarországra költözniük? A kérdés megválaszolásában az Ingatlannet.hu nyújt segítséget: a portál a saját statisztikai adatait felhasználva mutatja be a kínálati átlagárakat a határ menti magyar településeken. A szlovákiai ingatlanok forintosított átlagárait pedig a NUMBEO statisztikai adatai alapján készítették el.

Határon innen

A szomszédos ország árait nézve a hazai árak már kicsit el is törpülhetnek, hiszen a pozsonyi árakhoz képest Esztergomban egy négyzetmétert háromszor olcsóbban tudunk megvásárolni. Egy esztergomi lakóingatlant ugyanis a tavalyi év végén 400 ezer Ft/m2-es áron kínáltak eladásra, így egy 80 négyzetméteres ingatlant, akár 32 millió forintért is megvásárolhatunk. Magyar viszonylatban ez igencsak drágának mondható, viszont a szlovák árakhoz képest már el is törpülnek.

Magyarországon a határhoz közeli települések közül, a fővárosban található ingatlanok átlagára a legmagasabb, azokat ugyanis 766 ezer Ft/m2-es áron kínálják. Ez az átlagár leginkább a kassai árakkal veszi fel a versenyt.

Magyarországi ingatlan árakMagyarországi ingatlan árak

Ha a nyugati határt vizsgálgatjuk Győr és Mosonmagyaróvár is szóba kerülhet. Ezekben a városokban viszonylag hasonlóan alakultak a tavalyi év végén az átlagárak, így Győrben 467 ezer forintos négyzetméter áron, Mosonmagyaróváron pedig 440 ezer Ft/m2-es áron kínálták eladásra a lakóingatlanokat. Ezen a két település igencsak népszerű a Szlovákiába ingázó magyarok tekintetében is, hiszen itt egy a korábbiakban is vizsgált paraméterekkel rendelkező ingatlant akár 35-37 millió forint körül is találhatnak az ingatlanpiacon.

Határon túl

Szlovákia fővárosában, Pozsonyban 1 millió 277 ezer forintos négyzetméter áron kínálják eladásra mostanában a lakásokat. Ezzel szemben Kassán már valamivel olcsóbban juthatunk ingatlanhoz, hiszen ott a lakóingatlanok átlagára 770 ezer forintra tehető négyzetméterenként, amennyiben az áralku nélküli átlag vételárakat vesszük figyelembe.

Ilyen árak mellett egy 80 négyzetméteres, lakást forintra átváltva, akár 100 millió forintos kínálati áron találhatunk Pozsonyban. Egy ekkora paraméterekkel rendelkező kassai ingatlant körülbelül 60 millió forintért kínálnak eladásra, ami, valljuk be, szintén nem nevezhető olcsónak, de már sokkal közelebb van a budapesti árakhoz.

Szlovákiai ingatlan árakSzlovákiai ingatlan árak

Megéri ingázni?

Jól látható tehát, hogy ha valaki fővárosban szeretne élni, annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia, igaz ez mind Magyarországra, mind Szlovákiára is. A két országot egymással szembe állítva eddig arra a következtetésre juthatunk, hogy a magyar négyzetméter árak, valamivel kedvezőbbek a lakásvásárlók számára. Ez is lehet az oka annak, hogy egyre több szlovákiai magyar telepszik le Magyarországon, azon belül is a határ közeli településeken, hiszen így olcsóbban vásárolhatnak maguknak otthont és nem kell feladniuk a korábbi munkájukat sem.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...