2014.07.17. 07:01:00 6432 44

Meleg napok ízei üvegbe zárva - Befőzési, tartósítási kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kiváltságosok tudománya vagy bárki elsajátíthatja? Tavasztól őszig erről szólnak a hétvégék, a szabadnapok, a szabad délutánok, esték, éjjelek és nappalok. Igyekszünk üvegbe rejteni a meleg, napos évszakok finom ízeit, kellemes emlékeit. De valóban olyan bonyolult lenne a dolog? Gyakorlást biztos igényel, de néhány alapszabályt betartva hamar a „Tartósítás doktora” cím tulajdonosai lehetünk.

Lekvárok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lekvárok

Felkészülni!

 • Figyeljünk oda, hogy a kertből szedett vagy a vásárolt gyümölcsöt, zöldséget minden esetben alaposan mossuk meg, majd csöpögtessük le. A rossz állapotban lévőket, kukacos, penészes darabokat dobjuk ki, mert ez csak ront majdani befőttünk, lekvárunk minőségén.

Vigyázz!

 • Kalkuláljuk ki előre az „eltevéskor” szükséges anyagok mennyiségét (cukor, tartósító-, ízesítő anyagok, befőttes üvegek). Ne ijedjünk meg, maradék mindig lesz, de az jó lesz legközelebb és inkább maradjon, minthogy kevés legyen!
 • A befőzés során használt eszközök, edények tisztaságáról is gondoskodjunk! Jó, ha „edényfronton” is sorra vesszük, mi az, ami szükséges: szita, szűrő a mosáshoz, passzírozó, keverő-, szedőkanál. És persze (a gyümölcs, illetve zöldség mennyiségétől függően) egy jó nagy edény valamint a befőttes üvegek.

Kész!

 • A befőttek végső lakhelyével kapcsolatban szintén fontos a tisztaság! Az újonnan vásárolt üvegeket is mossuk el és szárítsuk meg. Akinek van rá lehetősége, az használhatja a mosogatógép szárító funkcióját is, akinek nincs, elérheti ugyanezt a hatást, ha a vizes üvegeket néhány percre meleg sütőbe teszi. De ha van időnk, fejjel lefelé, egy konyharuhára kirakva is száríthatóak. Fontos, hogy NE töröljük meg ruhával a őket.

 • A korábban már használt üvegek esetében még fontosabb az alapos tisztítás, öblítés! Természetesen, a (csavaros) tetők szalonképességéről se feledkezzünk meg: mossuk el azokat is alaposan, a korábbi lekvár-, befőttlé-maradványokat távolítsuk el. De a legbiztosabb, ha új fedőket szerzünk be.

 • Ellenőrizzük, hogy az üvegeken nincs-e repedés, illetve, hogy a tető rendesen zár-e? Utóbbihoz tipp: vízzel megtöltve, tetőt rácsavarva a feje tetejére állítjuk a befőttes üveget és megvizsgáljuk, folyik, szivárog-e?

 • Célszerű kisebb üvegeket venni (0,2-0,5 literes), hiszen ezeket felbontás után könnyebben tároljuk a hűtőben. Viszont legyen elég széles a tároló edény szája, hogy könnyedén bele tudjuk merni a lekvárt vagy a különböző befőtteket, savanyúságokat.

Rajt!

 • Ha már mindent beszereztünk, előkészítettünk, jöhet maga a BEFŐZÉS! Ma már többféle konyhakész „szer” (tartósítók, befőzési anyagok) létezik, amivel könnyíthető, gyorsítható a folyamat (az elkészítés, az „érés” és így az elfogyasztás is:)). Érdemes ezek közül is válogatni, ha elsőre (vagy sokadikra) nem akarunk túl nagy felhajtást. A csomagolás hátoldalán található leírást, tippeket ajánlatos elolvasni, megfogadni.

 • Ha természetes tartósítószert választanánk, olyanok között keresgéljünk, mint a cukor, vagy a méz. Bizonyos esetekben az alkohol (tiszta szesz, rum) is jó szolgálatot tehet.

 • Ha a kalóriaszegény befőzést szeretnénk, készíthetjük cukor nélkül is a lekvárt, de édesítőszert (1 kg gyümölcshöz 2 evőkanál folyékony édesítő), fruktózt is alkalmazhatunk. A cukorbetegek számára is megfelelő gyümölcscukor habár egészségesebb, kalóriatartalma megegyezik a cukoréval.

 • Ha dunsztod sincs, majd lesz! A nedves (gőzölés), vagy száraz dunsztolás a hagyományos, kicsit hosszabb tartósítási technikákhoz tartozik.

 • Ha a szárazat választod: az üvegekbe fokozatosan kimerjük az „anyagot” (először mindig egy kis adag kerüljön az üveg aljára, azt forgasd meg, hogy az edény átvegye a lekvár, lecsó stb. hőjét, ne repedjen meg a „hősokktól”). Ha mind kész, és már csak az eltenni kívánt dolog (tehát levegőből is a lehető legkevesebb) van az üvegben, rácsavarjuk a tetőt, vagy rágumizzuk az előtte forró vízben megáztatott celofánt. Ezután újságpapírral elkezdjük „becsomagolni” az üvegeket, rétegeket alkotva rajta, a végén pedig bebugyoláljuk őket paplanba, párnába és hagyjuk szépen kihűlni. Ez 2-3 nap, de minimum 24 óra lehet.

 • Ha nedvesen szeretnéd: a már (nyers) zöldséggel, gyümölccsel megtöltött üveget felöntjük a forró tartósító lével, lezárjuk, majd így, akár sütőbe vagy speciális edénybe téve, összemelegítjük. A sütős megoldásnál még a „készülékben” hagyjuk szépen kihűlni a dolgokat.

 • Tárolásuk lehetőleg hűvös helyen, pincében, kamrában történjen.

Levezetés

 • Fontos még, hogy felcímkézzünk a munkánkat, hogy később tudjuk, mit is rejt egy-egy, finomsággal teli üveg.

 • Ha tartósítószer nélkül dolgozunk, felbontás után hűtőben tároljuk a lekvárt, befőttet.

 • Bizonyos időközönként ellenőrizzük az eltett étkek állapotát, nehogy romlásnak, penészedésnek induljanak!

Forrás: pickyourown.org

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Gyors kényelmi desszert, amit a gyerekek is imádni fognak: Rizspuding kétféleképpen

Minden embernek van legalább egy olyan étel, ami a legjobban hiányzik neki a gyermekkorából, de csak az édesanyja tudja ugyanúgy elkészíteni. Csak nosztalgiával lehet visszaemlékezni azokra a különleges ételekre és desszertekre, amelyek korábban nem csupán a hasunkat, de a szívünket is felmelegítették.

Villámgyors gyümölcsös sütik

Nyaralás közben, főleg a nagy kánikulában az ember nem szívesen tölti az időt a konyhában, ha nem feltétlenül muszáj. Otthon főzőcskézünk, de ezt a folyamatot minél gyorsabban és hatékonyabban szeretnénk letudni. Azonban azt is figyelembe kell vennünk, hogy amellett, hogy gyorsak vagyunk érdemes hatékonyan is gondolkodni. Lehetőleg kis energiabefektetéssel nagyobb mennyiségű falatoznivalót készítsünk, ami laktató és nem is romlik a fejünkre azonnal, ha nem tesszük hidegre. Ilyenkor jöhet megoldásként szóba a gyorsan elkészíthető gyümölcsös süti. Praktikus, ízletes és bármikor fogyasztható, ha a család megéhezik. Nézzük milyen recepteket próbálhatunk ki.

Nem bírsz leállni a befőzéssel? – Készíts hagymalekvárt!

A nyár vitathatatlanul a lekvárok, befőttek, savanyúságok, vagyis az ízek télire történő elmentésének időszaka. Már nálad is sorban állnak a kamrapolcon házi készítésű finomságok, de úgy érzed, még hiányzik valami, a lenti recepttel bővítheted a repertoárt. Készíts hagymalekvárt!