2014.10.30. 09:19:52 6009 29

Mégsem erősíti a csontokat a tej?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Volt egy szkeptikus tanárom, aki úgy gondolta, hogy "a tehén mirigyváladékáról még nem bizonygatták eleget, hogy egészséges..." Ezért ő inkább mást ivott. :) Most egy újabb kutatási eredmény látott napvilágot, amely szerint a tejivás nem segíti elő a csontok erősödését, ám a többi tejtermék, mint például a sajt, a túró és a joghurt, valószínűleg hatásosabb a jó öreg fehér itókánál!

Tejivás | Fotó: 123rf.com Inara Prusakova - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tejivás | Fotó: 123rf.com Inara Prusakova

Egy most publikált tanulmány szerint a naponta legalább három pohár tejet megivó nőknek kétszer olyan gyakran tört el valamilyen csontjuk, mint azoknak, akik ennél kevesebbet fogyasztottak. A kutatók kiemelik, hogy az eredmények csak trendet jeleznek, és a kísérletből nem következik az, hogy a tejivás okozná a csonttörést, ugyanis az eredményben olyan tényezők is szerepet játszhatnak, mint a testsúly vagy az alkoholfogyasztás.

A kommunizmusban még azzal reklámozták, hogy nem lehet megunni

A tejet sokáig úgy ajánlották, mint kitűnő kalciumforrást, ám a tanulmány, amelyből a tejivók gyakori csonttörésére lehet következtetni, éppen az ellenkezőjét sugallja.

A kutatást Svédországban végezték, ahol 1987 és 1990 között 61 400 nőt, valamint 1997-ben 45 300 férfit vizsgáltak. A kutatás kiterjedt az alanyok étkezési szokásaira (különös tekintettel a tejtermékekre) és egészségügyi állapotukra is. A húszéves utánkövetési időszak adataiból nem csupán az derült ki, hogy a tejivók csontjai gyakrabban törnek el, de ebben az időszakban a sok tejet fogyasztó nők közül kétszer annyian haltak meg, mint a keveset ivók közül. A férfiaknál hasonló trendeket figyeltek meg, de náluk nem olyan magas ez az arány, mint a női tejivóknál.

Viszont fordított az arány, ha a fogyasztásban nemcsak a tej (napi három pohárnál több), hanem a feldolgozott tejtermékek (sajt, joghurt) mennyiségét is figyelembe veszik. Így ugyanis már a több tejterméket fogyasztók csontjai bizonyultak erősebbnek.

Mindezek fényében a tudósok egyelőre nem ajánlják senkinek, hogy totálisan változtassa meg táplálkozási szokásait. A kutatásokat még folytatják, vizsgálják például a tejcukor szerepét, amiről még keveset tudnak. A British Medical Journalban publikált eredményeket a BBC ismertette.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...