2024.05.31. 12:32:30 5152 193

Megéri-e vállalkozni?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

T. Schultz már több mint négy évtizede rámutatott arra, hogy érdemes befektetni a vállalkozói képességbe. Meggyőződése volt, hogy a vállalkozó olyan adottságokkal rendelkezik, melyek segítségével optimálisan megküzdhet az egyensúlytalansággal. Ez utóbbi pedig a dinamikus gazdasági életben szinte folyamatosan jelen van. Schultz arra is rámutatott, hogy a vállalkozói lét nem korlátozódik a gazdasági szférára, mivel az emberi élet különféle szakaszaiban mindenki vállalkozónak tekinthető. Megnézzük, hogy ma mit rejt magában a vállalkozói lét.

Önálló munka Fotó:123rf.hu - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Önálló munka Fotó:123rf.hu

Problémák és/vagy lehetőségek?

Vállalkozónak lenni egyfajta rugalmassággal egybefonódó készenléti állapotot jelent. Azt, hogy az egyén felismerte: nincs egyetlen helyesnek nevezhető út, sem pedig instant sikerreceptek, amelyek meghozzák az ejtőzős hétköznapok dolce far niente, édes semmittevős pillanatait. A vállalkozói szellem mindössze egy lehetőség – ha mégoly reményteljes is. Felismerve ezt a sokat ígérő hajlamot sem biztos, hogy a kívánt eredményt kaphatjuk, hiszen a vállalkozói út bőségesen meg van szórva a kihívások és a kockázatok göröngyeivel.

Michael E. Gerber A V mítosz című könyvében felteszi a kérdést: vajon miért lesz sikertelen a vállalkozások túlnyomó többsége, és mit lehet tenni a saját üzleti siker megvalósítása érdekében? A magyar nyelven 1996-ban kiadott írás bevezetőjében olvashatjuk, hogy az akkori statisztikai adatok szerint az Egyesült Államokban a frissen elstartolt kisvállalkozások 40 százaléka már az első évben megbukik. További 40 százalék pedig mindössze két évig bírja a talpon maradást.

Vállalkozói jellemvonások

A Harvard Business School érvelése szerint a potenciálisan sikeres vállalkozónak olyan jellegzetes személyiségjegyeik vannak, mint:

  • a kíváncsiság (szereti a kihívásokat, valamint az új lehetőségeket),

  • a kísérletezési hajlandóság (ehhez szorosan kapcsolódik a tervezési gondolkodás, és a lehetőségek letesztelése),

  • az alkalmazkodóképesség (mivel a vállalkozásnak nem csupán egyetlen forgatókönyve van, így nélkülözhetetlen a rugalmasság),

  • a határozottság (ugyanis jelentős, az üzleti előrehaladást befolyásoló döntéseket szükséges hozni),

  • a kockázattolerancia (hiszen alig van vállalkozás kockázatok nélkül),

  • kitartás (a „nem adom fel könnyen” hozzáállása, melyhez az is hozzátartozik, hogy a kudarcot nem a vég kezdeteként, hanem a tanulás, a fejlődés és a továbblépés sanszaként kezeli).

Prók és kontrák

Mint az életben oly sok mindennek, úgy a vállalkozói létnek is megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előnyként tartható számon a kreativitás növelése, a „magamnak dolgozom” felállással járó nagyobb egyéni szabadság, az egyéni mércéhez és ritmushoz igazodó időbeosztás, illetve annak mérlegelése és eldöntése, hogy kikkel valósul(hat) meg az együttműködés.

Ellenérvként szerepelhet a kiszámíthatatlansági faktor, mely miatt egy nap akár hosszan elnyújtóztatott munkanappá, vagy éppen kapkodássá formálódhat. A sikert nem adják könnyen, – közhely, viszont van realitása – folyamatosan erőfeszítéseket kell tenni a céltartás érdekében, amihez fegyelem, elszántság, motiváció szükséges.

Beszélnek a számok

Egy kimutatás (Statista) szerint a 2020-as évek elején (az Egyesült Királyságban) az egyéni vállalkozók száma elérte az 5 milliót. Az ezt megelőző években is magasan volt az önfoglalkoztatottak aránya, viszont a világjárvány alatt történt valami. Ez idő alatt csökkent az egyéni vállalkozók száma – mégpedig nem kevesebb, mint 782 ezer vállalkozóval. 2022 januárja óta újra emelkedés tapasztalható, azonban még kell egy kis idő, amíg ez a fajta vállalkozói tevékenység kiheveri a COVID-időszak megpróbáltatásait.

Európai viszonylatban mindez a következőképpen fest (lásd az Eurostat adatait): az egyéni vállalkozók kétharmad része 9 vagy ennél több ügyféllel működik együtt, és mindössze 3 százalékuk függ egy domináns ügyféltől. Továbbá minden második vállalkozó arról számolt be, hogy elégedett a jelenlegi helyzetével.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...