2015.05.01. 11:49:50 14020 326

Mediterrán csodák: a vörösbor és a fokhagyma
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a magyar konyhától és a magyar emberektől sem áll távol a vörösbor és a fokhagyma imádata, azért ebben mégiscsak a mediterrán országok lakói az igazi ászok. Olyannyira, hogy az olasz ételek gyakorlatilag elképzelhetetlenek a fokhagyma nélkül, egy hamisítatlan itáliai, spanyol vagy francia est pedig nem nélkülözheti a vörösbort.

Fokhagyma és vörösbor - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Fokhagyma és vörösbor

Vörösbor a mediterrán diétában

Nem csoda, hogy a mediterrán diétában előkelő helyen szerepel a bor fogyasztása. Naponta egy-két deciliter elkortyolgatása kifejezetten javasolt, ha szeretnénk eme diéta, avagy életforma szerint éldegélni.

A pirosszemű, fekete héjú fürtökben találhatóak úgynevezett polifenolok (legismertebbek a procianidinok és a rezveratrol), melyek szív- és érvédő szereppel bírnak. Ezek, antioxidáns hatásuknak köszönhetően tisztítják az érfalat, ezzel lelassítják, jobb esetben megakadályozzák a zsírok lerakódását az érfalakra (vagyis az érelmeszesedést), valamint gátolják a káros LDL koleszterin kialakulását. A boreredetű fenolos vegyületek elősegítik az értágító hatású nitrogén-oxid termelését, továbbá meggátolják a vérrögök kialakulását.

Túlzás lenne azt állítani, hogy a bor a legfőbb vitamin- és ásványi anyag forrásunkká léphet elő, de megfelelő mennyiségben tartalmazhat C- és B-vitaminokat, valamint káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és mangánt.

A vörösborról bővebben itt olvashatsz.

Fokhagyma, a becses természetes orvosság

A fokhagyma kiváló baktérium ölő hatással rendelkezik. Ezenkívül kiváló gomba- és vírusölő. Értisztító hatásáról is ismert, egyszerűen kisepri a lerakódásokat, így természetesen segíthet az érelmeszesedés megelőzésében. Ezzel összefüggésben a koleszterinszint csökkentésre is használható, valamint hatásos véralvadásgátló.

Ha az erek beszűkülése következtében magas vérnyomástól szenvedünk, akkor is hatékony lehet a fokhagymakúra. Mivel antioxidánsokban gazdag (C-vitamin és szelén), ezért a rákmegelőzésben hatékony fegyver lehet napi 5 adag zöldség-gyümölcs fogyasztása mellett.

Előnyös egészségmegőrző tulajdonságainak köszönhetően tökéletes kiegészítő az általános immunvédelemben. Cukorbetegek is fogyaszthatják, sőt!

A fokhagymáról bővebben itt olvashatsz.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...