2018.03.02. 10:13:44 12024 397

Márciusi népszokásaink az újjászületéshez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az idei március igencsak eseménydús lesz, hiszen nemcsak a jeles napokat, hanem a húsvétot is ebben a hónapban ünnepeljük. A böjt második havát eredetileg Mars istenségnek szentelték, innen ered az elnevezése. Bohókás népszokás, vallási ünnepek és népi megfigyelések tarkítják a tavasz első hónapját, a Kikelet havát, aminek a végén a tavaszi szünet is kezdetét veszi.

Húsvéti tojás és barka - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Húsvéti tojás és barka

Március 1.

Éjszakára szokás volt egy cérna- vagy selyemszálat kötni egy bokor egyik ágára, ami egészen húsvétig megvédi a tulajdonosát a gondoktól.

Március 5.

Vető- és dolognap. Időzítsd ekorra a nagymosást!

Március 8.

A nők iránti megbecsülés kifejezésének világnapja, amit hazánkban 1948 óta tartanak. Régebben a tavasz első színpompás virágaival köszöntötték a hölgyeket, eredetileg pedig az egyenjogúsággal kapcsolatos nap volt.

Március 12.

Gergely napjához kapcsolódik a „gergelyjárás” népszokása. I. Gergely pápának, és az iskolások patrónusának emléknapja, amikor még az iskolákat adományokból tartották fent. Amennyiben Gergely megrázza a szakállát, és havazik, akkor még áprilisban is havazhat.

Március 15.

Egyik legfontosabb magyar ünnepünk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc emléknapja, amin a francia forradalomhoz hasonlóan kokárdát kezdtek el viselni a szabadságharcosok.

Március 18-19. és 21.

Az időjárási jóslások napjai, amikor minden napimádó azért szorít, hogy a három szent – Sándor, József és Benedek -jó időt hozzon. A növénytermesztéssel foglalkozók pedig a szivárványnak örülnének a legjobban, mivel az a jó gabonatermést vetíti előre.

Március 25.

Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, amely napot a legalkalmasabbnak tartanak a fák oltására. A jó idő ekkora hazahozza a vándormadarakat. 2018-ban szintén erre a napra esik a Virágvasárnap, ami a szépség és a tisztaság ünnepe. A templomokban a betegségek és a rossz időjárás elkerülése miatt a Virágszombaton gyűjtött barkát szentelik meg.

Március 30.

Idéntől munkaszüneti nap, de ne csak úgy tekintsünk a Nagypéntekre, mint egy újabb munkától mentes szabadnapra! Jézus kereszthalálának a napja, amikor a hívők szigorú böjtöt tartanak.

Március 31.

Nagyszombatról másnapra virradóra ünnepli a kereszténység Jézus feltámadását a tűz – a fény születése –megszentelésével. Ekkor áldják meg a szentelendő vizet és a böjti tilalom alól mentesülő sonkát.

Forrás: ezotop.hu/magyarsag/item/1945-marciusi-nepszokasok

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...