2021.09.02. 08:29:51 7482 249

Lépések a fésűkagyló nyomában - El Camino de Santiago
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Camino de Santiago olyan zarándokút, amit vallástól függetlenül is igen sokan végigjárnak. Van, aki kihívásként tekint rá, a legtöbben mégis azért vágnak neki, hogy közelebb kerüljenek önmagukhoz. Lépjünk a kagylókkal szegélyezett ösvényre mi is!

El Camino - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com El Camino

Bár világszerte El Caminó -ként ismerik a zarándoklatot és a kereszténységhez kapcsolják, a kelta időkből is vannak már emlékek róla, és Camino de Santiago az eredeti spanyol neve. Annak idején a Tejút földi megfeleltetése volt a zarándokút vonala, mely a spanyol Santiago de Compostellában ér véget. Szent Jakab apostol földi maradványainak nyughelyén, a compostellai székesegyházban.

Jelek, hogy jó úton jársz

Bár a Camino az egyik legfontosabb keresztény zarándokút, nem csak vallásos emberek járják végig. Sokkal inkább azok, akik elakadtak az élet egy pontján, tanácstalanok, vagy nagyobb önismeretre van szükségünk. A végtelen gyaloglás közepette az ember olyasmit megtud magáról, amit korábban nem, a lépések pedig talán közelebb visznek a legbelső kérdéseink megoldásához is. Az útvonalon egyébként szinte mindenhol az El Caminó jelképével, a fésűkagylóval találkozhatunk különböző formákban, innen is tudva, hogy nem tértünk le az útról, jó irányba tartunk. A kagyló jelképét láthatjuk felfestve, befaragva, rajzolva és számos más izgalmas módon. A kétezres évek óta pedig zarándokszállásokon is megpihenhet a zarándok. Aki kihívásnak tekinti a Camino de Santiago végigjárását, az az út bizonyos pontjain pecsétet kérhet az „igazolására”, Compostellába érve pedig oklevelet kap a vándorút teljesítéséről. Az emléklap latin nyelven íródik, és tartalmazza a zarándok nevét, dátumot, a teljesítés tényét és egyházi pecsétet.

Több jó út is létezik – bár mindegyik Compostellába vezet

3 fő útvonalon indíthatjuk el sétánkat az El Caminó vonalán, tehát nem egyetlen útvonalról van szó. A zarándokutak utolsó, közös szakasza a Camino Francés, ebbe csatlakozik bele korábban a Via Lemovicensis, Via Turonensis, Via Podiensis három különböző irányból induló útszakasz.

Hazai pályán

Itthon is léteznek zarándokutak, sőt van egy hazai Szent Jakab útszakasz is 2009 óta. Utóbbi Budapesttől Lébényig, majd tovább Wolfsthalon át az El Caminó fő vonaláig. De járnak zarándoklatok a Mária úton, a magyar zarándokúton, a Gyöngyök útján a Szent Erzsébet-, és Szent Márton utakon. A Camino de Santiago 1993 óta az UNESCO Világörökség része. A Szent Jakab-út 1993-tól az UNESCO Világörökség részét képezi.

Forrás: WIKIPEDIA

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Idén ezeket a filmeket várják a legtöbben

Jelen társadalmunkban a filmek jelentős szerepet játszanak az emberek életében, ugyanis formálják a kulturális viselkedéseket, ugyanakkor tükröt állítanak elénk az aktuális jelenségekről. Ilyen megközelítésben tehát nyilvánvaló, hogy a filmes alkotások mára már jóval túlnyújtóztak szórakoztató szerepkörükön, hiszen befolyással vannak a véleményalkotásra, a világlátásra, információt továbbítanak, kulturális értékeket képviselnek, tanítanak, átértékelésekre ösztönöznek. Lássuk, hogy az év hátralévő részében milyen új filmek örvendeztetik meg a rajongókat.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Ismered a világ legjelentősebb szimbólumait és azok hátterét?

A szimbólumok társadalmi életünk fontos elemei, amelyek különféle megjelenési formákat ölthetnek magukra a hétköznapi közlekedési jelzésektől az üzleti szférában megjelenő márkaépítő logókig. Találkozhatunk velük a szavak, jelek, alakzatok, színek, karakterek formájában, melyek mindegyike valamilyen elvont fogalom, eszme képviselőjeként, egyfajta vizuális történetmondóként tartható számon. Minden szimbólum mögött lebilincselő háttértörténet lapul. Ismered ezeket?